Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Κοντόπουλος: Τι συζητά η ΕΧΑΕ με την κυβέρνηση

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της νέας διοίκησης και τι συζητά με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά φορολογικά κίνητρα και μέτρα για την προσέλκυση επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο. Η σημασία της διασποράς και το fintech.

Γ. Κοντόπουλος: Τι συζητά η ΕΧΑΕ με την κυβέρνηση

Τους βασικούς άξονες στρατηγικής της ΕΧΑΕ παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Γιάννος Κοντόπουλος, τονίζοντας πως για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα χρειαστεί η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία διαλόγου που βρίσκεται αυτή την περίοδο η ΕXΑΕ -σε συνεργασία με τους άλλους φορείς- με την κυβέρνηση, προκειμένου να ληφθούν μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας, τα οποία θα λειτουργήσουν πως όφελος της κεφαλαιαγοράς.

Ήδη πρώτο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπως η κατάργηση της φορολογίας 15% επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων, η μείωση του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών στο ΧΑ από το 0,15% στο 0,1% και η εξίσωση του ελάχιστου ορίου επενδύσεων μεταξύ μετοχών και ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης βρίσκεται ο διάλογος με την κυβέρνηση για μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων, όπως:

  • Η θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων με στόχο την αύξηση της αποταμίευσης μέσω μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδύσεων. Τα κίνητρα θα αφορούν τόσο τους νέους μέσα από τη δημιουργία «ειδικών αποταμιευτικών λογαριασμών» όσο και τους μεγαλύτερους μέσα από τη δημιουργία ενός «επενδυτικού κουμπαρά».
  • Η θέσπιση κινήτρων για την εισαγωγή εταιρειών τόσο στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Αυτό που φαίνεται να συζητείται στην παρούσα φάση είναι ο προνομιακός τρόπος απόσβεσης των εξόδων εκείνων που σχετίζονται με την εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο, ιδιαίτερα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται (π.χ. δαπάνες για τήρηση κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, κ.λπ.).
  • Η εκμετάλλευση των ακινήτων του ΕΦΚΑ μέσα του θεσμού των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), οι οποίες εκ του νόμου εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο και καρπώνονται φορολογικά οφέλη.
  • Η στήριξη από την Πολιτεία της ανάπτυξης του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου να δημιουργηθούν πρόσθετοι επενδυτικοί-αποταμιευτικοί κεφαλαιακοί πόροι στη χώρα.

Πολιτική της ΕXΑΕ φαίνεται να είναι όχι απλά η υποβολή γενικόλογων αιτημάτων προς την κυβέρνηση, αλλά η κατάλληλη επεξεργασία και στήριξή τους, όπως επίσης και η διαμόρφωση ενός τέτοιου περιεχομένου σε αυτές (όχι μαξιμαλιστικού χαρακτήρα), έτσι ώστε να έχουν σαφείς πιθανότητες αποδοχής και υιοθέτησης στην παρούσα συγκυρία.

Ο κ. Κοντόπουλος θεωρεί πρωταρχικής σημασίας θέμα την προσέλκυση νέων εταιρειών τόσο στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική Αγορά (χαρακτήρισε ως θετικό γεγονός την κυβερνητική σκέψη για είσοδο στο ΧΑ του 30% της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και γενικότερα την πολιτική σύνδεσης των αποκρατικοποιήσεων με το χρηματιστήριο), αλλά και την αύξηση του ποσοστού διασποράς (free float). Μάλιστα μελετά κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή μέσω διαφοροποιημένων χρεώσεων.

Τέλος, ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων κινήσεων που σχεδιάζει η ΕXΑΕ, όπως για παράδειγμα η δραστικότερη ενεργοποίηση στον χώρο του fintech, οι προσπάθειες επίλυσης θεμάτων που εμποδίζουν στο να καταταχθεί το ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού, η εντονότερη εξωστρέφεια μέσω road shows (ήδη ανακοινώθηκε ένα στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley που θα φορά και μη εισηγμένες εταιρείες) και άλλων προωθητικών ενεργειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v