Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαθιές ανάσες» για τις χρηματιστηριακές εταιρείες

Δυναμικό ξεκίνημα στη νέα χρονιά για τις εγχώριες χρηματιστηριακές, μετά το αδύναμο 2022. Οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και τα σημάδια επιβράδυνσης.

«Βαθιές ανάσες» για τις χρηματιστηριακές εταιρείες

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη φετινή πορεία του κλάδου επικρατεί στον χώρο των χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς μετά από ένα μετριότατο 2022, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς ξεκίνησε με σαφώς καλύτερες οικονομικές επιδόσεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις του 2022 (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), η περυσινή χρονιά έκλεισε αθροιστικά για τις χρηματιστηριακές εταιρείες με κέρδη, τα οποία ωστόσο ήταν μικρότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρήσης και σε κάθε περίπτωση χαμηλά. Αξιοσημείωτο είναι πως οι χαμηλές επιδόσεις των ΑΧΕ ήρθαν σε μια χρονιά όπου το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε ανοδικά και μάλιστα υπεραπέδωσε έντονα έναντι των ξένων κεφαλαιαγορών.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τα αποτελέσματα της τελευταίας διετίας κυμαίνονται σε τέτοια επίπεδα, ώστε οι εταιρείες να επιτυγχάνουν κάποια περιορισμένα κέρδη και αυτό μέσα από μια ιδιαίτερα λιτή διαχείριση και πολύ προσεκτικό εξοδολόγιο.

Γενικά, ο κλάδος που πέρασε έντονες περιπέτειες κατά την προηγούμενη δεκαετία, φαίνεται να έχει… βγάλει το κεφάλι του έξω από το νερό, ενώ σε όσες (λίγες σε αριθμό) εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη προνοήσει έτσι ώστε πιθανή αδυναμία τους να μην προκαλέσει προβλήματα σε πελάτες και Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

Πάντως, το 2023 έχει κινηθεί μέχρι σήμερα πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 24/3 (57 συνεδριάσεις), η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115 εκατ. ευρώ, όταν η ίδια επίδοση ήταν 73 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2022 (+57,5%) και 90,6 εκατ. για το πρώτο μισό της περυσινής χρονιάς (+27%).

«Αναμφίβολα ξεκινήσαμε πολύ καλύτερα από πέρυσι, πλην όμως θα πρέπει να δούμε το πώς θα συνεχιστεί η πορεία των συναλλαγών, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα άρχισε να δείχνει σημεία επιβράδυνσης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα επηρεάσει την αγορά η διεθνής αβεβαιότητα ή η μακρά εγχώρια προεκλογική περίοδος, η οποία ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει. Πάντως, από εδώ και στο εξής κάθε συνεδρίαση με αξία συναλλαγών άνω των 80 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εκλαμβάνεται θετικά, με δεδομένο ότι κατά το περυσινό καλοκαίρι, η δραστηριότητα είχε κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v