Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η «ουρά» στις εισαγωγές και τα σχέδια για τις ναυτιλιακές

Αισιόδοξος για τις επενδυτικές ροές στο Χρηματιστήριο, ενόψει investment grade, ο CEO της ΕΧΑΕ Γ. Κοντόπουλος. Νέα μέλη του ΧΑ έγιναν οι Green Post και Freedom Finance.

Χρηματιστήριο: Η «ουρά» στις εισαγωγές και τα σχέδια για τις ναυτιλιακές
Ο Γιάννος Κοντόπουλος

Την αισιοδοξία του για την επιδιωκόμενη ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίας της εισηγμένης εταιρείας στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, αποφεύγοντας ωστόσο να προχωρήσει σε συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους για το μέλλον.

Ειδικότερα, ο CEO της EΧΑΕ εκτίμησε ότι μπορεί μεν η διαδικασία ένταξης του ΧΑ στις ανεπτυγμένες διεθνείς κεφαλαιαγορές να αποτελεί μακροπρόθεσμη υπόθεση, ωστόσο το 60%-70% των σχετικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να προσελκυσθούν από το εξωτερικό θα προκύψει με τη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα (πολύ πιθανόν φέτος), ενώ ένα ακόμη μεγάλο τμήμα του όλου οφέλους θα επέλθει με την ανακοίνωση της πρόθεσης αναβάθμισης του ΧΑ, δηλαδή δώδεκα μήνες πριν την επίσημη ημερομηνία αναβάθμισης.

Πέραν αυτών, η διοίκηση της EΧΑΕ αναφέρθηκε σε μια σειρά δρομολογούμενων κινήσεων, με στόχο τη θετική έκπληξη των επενδυτών και κυρίως των ξένων, γιατί στο συγκεκριμένο μέτωπο θα δοθεί το κύριο βάρος.

«Πρέπει να προσφέρουμε θετικές εκπλήξεις, προκειμένου να αλλάξει το αφήγημα που έχουν οι επενδυτές και οι εταιρείες σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κεφαλαιαγοράς μας. Στρατηγική μας είναι να δοθεί περισσότερο βάρος στο εξωτερικό, αν και θα δράσουμε και εντός της Ελλάδας. Ειδικότερα τώρα για τις ισχυρές εγχώριες εταιρείες που εν δυνάμει θα μπορούσαν να εισέλθουν στο ΧΑ, πολλή δουλειά είχε κάνει και η προηγούμενη διοίκηση της EΧΑΕ, ωστόσο έδρασε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Χρέος μας είναι τώρα να επικοινωνήσουμε γρήγορα σε αυτές τις εταιρείες για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει στην ελληνική κεφαλαιαγορά», σημείωσε ο Γιάννος Κοντόπουλος.

Επιπλέον, τα στελέχη της EΧΑΕ Νίκος Κοσκολέτος (επιτελικός διευθυντής χρηματοοικονομικών και σχέσεων με εκδότες) και Νίκος Πορφύρης (επιτελικός διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών) απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, σημείωσαν:

  • Το ΧΑ απέκτησε δύο νέα μέλη από το εξωτερικό. Πρόκειται για τις Green Post Trading και Freedom Finance, που φαίνεται πως έχουν ως στόχο να στρέψουν περισσότερους «κωδικούς» τους προς το ελληνικό χρηματιστήριο.
  • Υπάρχει σχετική «ουρά» εισαγωγής εταιρειών στο ΧΑ τόσο την Κύρια (οι γνωστές ΑΕΕΑΠ συν το Αεροδρόμιο της Αθήνας, η δημόσια εγγραφή του οποίου υπολογίζεται στο τελευταίο φετινό τρίμηνο, ή στο πρώτο του 2024), όσο και στην Εναλλακτική Αγορά (εταιρείες διαφόρων κλάδων, με προσδοκώμενες δημόσιες εγγραφές από το φθινόπωρο και μετά).
  • Έχουν γίνει επαφές με την «άλλη άκρη του Ατλαντικού», με απώτερο στόχο να διαπραγματεύονται και στο ΧΑ οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις προκειμένου να δούμε dual listing εταιρειών στα δύο χρηματιστήρια.
  • Η δρομολογούμενη αλλαγή του μοντέλου ρίσκου-εκκαθάρισης των συναλλαγών και η σύγκλισή του με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (δεν θα απαιτούνται προχρηματοδοτήσεις) έχει ως στόχο την επιτάχυνση και την αύξηση των συναλλαγών, ιδιαίτερα στην αγορά παραγώγων.
  • Το ποσοστό αύξησης των λειτουργικών εξόδων που παρατηρήθηκε στην EΧΑΕ στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου φετινού τριμήνου θα βαίνει σταδιακά μειούμενο έως το τέλος του έτους, καθώς οι όποιες αυξήσεις αποδοχών και προσλήψεις νέων στελεχών είχαν γίνει πέρυσι μετά την πάροδο του πρώτου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v