Citi: Οι εκλογές της Κυριακής δίνουν σήμα αγοράς στα ελληνικά ομόλογα

Οι επενδυτές πιθανότατα θα τιμολογήσουν νωρίτερα την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας που αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο, εξηγεί ο οίκος. Βλέπει κλείσιμο του spread ελληνικών-ιταλικών τίτλων.

Citi: Οι εκλογές της Κυριακής δίνουν σήμα αγοράς στα ελληνικά ομόλογα

«Το spread στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο με το γερμανικό (GGB-Bund) θα μπορούσε να φτάσει τις 120 μονάδες βάσης, αν οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα φέρουν απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή δημοπρασία του 20ετούς ελληνικού ομολόγου παρείχε την ευκαιρία για θέσεις αγοράς (long) έναντι των πορτογαλικών ομολόγων (PGBs)», εξηγεί η Citi.

Οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται την Κυριακή, καθώς η χώρα οδηγείται σε δεύτερες κάλπες, με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία (161-166 από τις 300 έδρες).

«Περαιτέρω, υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι πολλοί νέοι -που υποστηρίζουν την Αριστερά- εργάζονται σε εποχικές εργασίες εκτός σπιτιού και ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ψηφίσουν. Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο σύσφιξης του spread 10ετούς GGB-Bund κατά περίπου 10 μονάδες βάσης (τρέχουσες 131 μονάδες βάσης), καθώς μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα (IG) φαίνεται πιο κοντά. Ως υπενθύμιση, η πρώτη σημαντική ένταξη στον δείκτη IG απαιτεί δύο αναβαθμίσεις σε επίπεδο IG», επισημαίνει η Citi.

αξιολογήσεις των οίκων που έχουν τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα δεν αναμένονται πριν το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (S&P στις 20 Οκτωβρίου και Fitch την 1η Δεκεμβρίου), αλλά η αγορά είναι πιθανό να τις τιμολογήσει πριν από το γεγονός.

«Προτείναμε ότι το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του πορτογαλικού (10yr GGB-PGB) θα κλείσει (τρέχουσα διαφορά 66 μ.β.) την περασμένη εβδομάδα για να το εκφράσουμε αυτό, αν και η σημερινή δημοπρασία 20yr προσφέρει τώρα καλύτερη σχετική αξία για μια παρόμοια συναλλαγή. Η Ελλάδα θα εκδώσει σήμερα έως και 0,2 δισ. ευρώ σε GGB 4,2% λήξεως τον Ιανουάριο του 2042», καταλήγει η Citi.

«Πρόκειται για την πρώτη επαναδημοπράτηση του ομολόγου από τον Μάιο του 2022. Στη σχετική αξία, η διαφορά απόδοσης του GGB Jan42-PGB Apr42 έχει υποαποδώσει 28 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες και βρίσκεται στην κορυφή του εύρους που διατηρείται από τον Μάιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v