Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για τις ελληνικές μετοχές

Περιθώρια περαιτέρω ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο βλέπει ο οίκος. Οι συγκρίσεις με το εξωτερικό και οι καταλύτες. Ανεβάζει στα 6 ευρώ την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ.

Eurobank Equities: Τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για τις ελληνικές μετοχές

Η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο υπήρξε ισχυρή φέτος, με μέση αξία συναλλαγών στα €108 εκατ., περαιτέρω ωθούμενη από την ανατιμολόγηση των ελληνικών μετοχών, με τη μέση κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα €74 δισ. (+13% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι), σχολιάζει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της, με την οποία ανεβάζει την τιμή-στόχο για την ΕΧΑΕ σε 6 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως (σύσταση αγορά).

Παρά την προσωρινή οπισθοδρόμηση τον Μάρτιο, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει ενισχυθεί περαιτέρω, ειδικά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου. Εκτός από το σταθερό πολιτικό τοπίο -το οποίο είναι πιθανό να εδραιωθεί μετά τον 2ο γύρο των γενικών εκλογών της 25ης Ιουνίου-, υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους επενδυτές να είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, και συγκεκριμένα:

  • υγιής μακροοικονομική εικόνα,
  • αναμενόμενη επιστροφή του κράτους σε επενδυτική βαθμίδα,
  • βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, και
  • οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι ενδιαφέρουσες, ειδικά στην περίπτωση των μη χρηματοοικονομικών, που παραμένουν σε έκπτωση >25% έναντι ομοτίμων στην ΕΕ.

Επιπλέον, ευκαιρίες για την «επανεφεύρεση» της ελληνικής αγοράς βρίσκονται σε μετρήσεις όπως το MCap/GDP και η ταχύτητα συναλλαγών, με την Ελλάδα να παραμένει υστερούσα έναντι άλλων αγορών. Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι όγκοι και η μεσαία κεφαλαιοποίηση θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, ενισχυμένοι περαιτέρω από την αυξημένη όρεξη για IPO και εταιρικές ενέργειες. Η καλά παρουσιασμένη πιθανή επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ένας πιθανός καταλύτης, έστω και σε βάθος διετίας, αν και με λιγότερο σαφή εικόνα ως προς τον αντίκτυπο, κατά την άποψη της Eurobank Equities.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ΕΧAΕ, ο οίκος επισημαίνει ότι το εγγενές μοντέλο δημιουργίας μετρητών του ΧΑ και η ισχυρή Καθαρή Ταμειακή θέση αφήνει πολλά περιθώρια για γενναιόδωρες διανομές στους μετόχους. Αναμένει για το 2023 μερίσματα €0,21/μετοχή (απόδοση 4%), που θα αυξηθεί στα €0,27-0,32 τα επόμενα δύο χρόνια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v