Freedom Finance: Ποιο είναι το νέο εξ αποστάσεως μέλος του Χρηματιστηρίου

Το προφίλ της θυγατρικής του εισηγμένου στον Nasdaq ομίλου Freedom Finance, που αποτελεί το νέο -εξ αποστάσεως- μέλος του ΧΑ. Τι προσφέρει, πού τοποθετούνται οι Έλληνες πελάτες της εταιρείας.

Freedom Finance: Ποιο είναι το νέο εξ αποστάσεως μέλος του Χρηματιστηρίου

Νέο μέλος εξ αποστάσεως του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αποτελεί από χθες η Freedom Finance Europe, η οποία έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από τις αρχές του 2021.

Η Freedom Finance Europe -λειτουργεί πλήρως διαδικτυακά- αποτελεί θυγατρική του Ομίλου Freedom Finance, ο οποίος είναι εισηγμένος στο Nasdaq της Νέας Υόρκης, με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα πέντε δισ. δολάρια και διαθέτει πάνω από 500 χιλιάδες λογαριασμούς πελατών.

Η θυγατρική Freedom Finance Europe έχει έδρα στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχει 36.000 πελάτες, εκ των οποίων το 35% θεωρούνται ενεργοί. Η αξία των συναλλαγών τους κατά το δωδεκάμηνο Ιούνιος 2022-Ιούνιος 2023 έφτασε τα 220 εκατ. ευρώ (μόνο από πελάτες λιανικής, χωρίς συμμετοχή θεσμικών επενδυτών), με το ποσό διαχείρισης (average under management) να αυξάνεται κατά 360%. Η μέση ηλικία των Ελλήνων πελατών είναι τα 35 έτη και με την πάροδο του χρόνου η ποιότητα των επενδυτών αναβαθμίζεται.

Το μεγαλύτερο τμήμα των Ελλήνων πελατών της Freedom Finance Europe τοποθετείται σε ξένες μετοχές (κυρίως ΗΠΑ) και σε ETFs, ενώ προσφέρονται επίσης καταθετικοί λογαριασμοί (σε ευρώ και δολάριο) και μακροπρόθεσμα αποταμιευτικά προϊόντα.

Σε χθεσινή εκδήλωση ο επιτελικός διευθυντής λειτουργίας και ανάπτυξης αγορών της ΕΧΑΕ Νίκος Πορφύρης σημείωσε πως η εγγραφή της Freedom Finance Europe ως εξ αποστάσεως μέλους του ΧΑ αναμένεται να αυξήσει το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη και το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται στον δρόμο για την επάνοδό του στις ανεπτυγμένες διεθνείς κεφαλαιαγορές.

«Η είσοδος νέων μελών ενισχύει το Χρηματιστήριο της Αθήνας και τις προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Πορφύρης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του γραφείου της Ελλάδας της Freedom Finance Europe Γιώργος Καραγιώργος τόνισε το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας του για την ελληνική αγορά και την πρόθεση συμβολής στη διεθνή ανάπτυξη του ΧΑ.

Στους στόχους του ελληνικού γραφείου είναι προφανώς η αύξηση του πελατολογίου, αλλά σταδιακά και ο συνδυασμός των επενδυτικών υπηρεσιών με τραπεζικά προϊόντα, όπως π.χ. η έκδοση καρτών.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καραγιώργο, η επιλογή της εταιρείας του να καταστεί μέλος εξ αποστάσεως στο ΧΑ είναι αποτέλεσμα του χαμηλότερου ανταγωνισμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές (ως αποτέλεσμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας) αλλά και των ανοδικών προοπτικών που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v