Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες έχουν «περίσσευμα» χρήματος δύο δισ. ευρώ!

Τα... γεμάτα ταμεία που ξεχώρισαν στα αποτελέσματα εξαμήνου. Οι 26 εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο και τα περιθώρια για διανομές κεφαλαίων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Ποιες εισηγμένες έχουν «περίσσευμα» χρήματος δύο δισ. ευρώ!

Σε μια περίοδο ανοδικών επιτοκίων και αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους, δεκάδες εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της πολύ χαμηλής δανειακής τους έκθεσης, ενώ ορισμένες από αυτές επωφελούνται κιόλας, καθώς η υπερβάλλουσα ρευστότητά τους απολαμβάνει υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις και μεγαλύτερες αποδόσεις (yields) στις νέες ομολογιακές της τοποθετήσεις (πέρα από τα κέρδη που έχουν σημειωθεί λόγω της φετινής αύξησης τιμών σε μετοχές και ομόλογα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές).

Στον παρατιθέμενο πίνακα, 26 εταιρείες του ΧΑ έκλεισαν το πρώτο φετινό εξάμηνο με «θετικό καθαρό ταμείο» (Net Cash) που υπερέβη σε αθροιστικό επίπεδο τα δύο δισ. ευρώ (αρνητικός καθαρός δανεισμός). Δηλαδή οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν διαθέσιμα και χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλότερα από τα δάνειά τους και τις μισθωτικές τους υποχρεώσεις κατά δύο δισ. ευρώ.

H ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου (όπως επίσης και γενικότερα η ισχυρή ρευστότητα που διαθέτουν και πολλές άλλες εισηγμένες) μειώνει σε γενικές γραμμές τον κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, σε ένα ασταθές εξωτερικό περιβάλλον όπως το τρέχον και προσφέρει τη δυνατότητα για νέες επενδύσεις, για παροχή χρηματικών διανομών προς τους μετόχους, ή και για έναν συνδυασμό αυτών. Ειδικότερα:

  • Εταιρείες όπως για παράδειγμα η Jumbo, η Epsilon Net, η Profile, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, ο Καρέλιας και τα Πλαστικά Κρήτης επιτυγχάνουν τόσο υψηλά κέρδη έτσι ώστε να επενδύουν με ίδια κεφάλαια και παράλληλα να ανταμείβουν τους μετόχους τους με χρηματικές διανομές. Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της Jumbo, που κατά τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πολύ γενναιόδωρη μερισματική πολιτική και της Epsilon Net, που από το 2020 έως σήμερα έχει ολοκληρώσει διψήφιο αριθμό εξαγορών στον χώρο της πληροφορικής. Σε επαφές για εξαγορά εταιρείας στο εξωτερικό βρίσκεται και η Profile.
  • Η αγορά εκτιμά ότι η Sarantis θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητά της για να προχωρήσει σε νέες εξαγορές, με την εισηγμένη εταιρεία να περιμένει να εισπράξει πολύ σημαντικά ποσά στο μέλλον από την ήδη πραγματοποιηθείσα πώληση της συμμετοχής της στο joint venture με την Estee Lauder.
  • Τα εισηγμένα utilities (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ) χρησιμοποιούν το «πλεονάζον» ταμείο τους για να χρηματοδοτούν τις σημαντικού ύψους επενδύσεις που υλοποιούν, με τους δύο Οργανισμούς Λιμένων να διευρύνουν την παραγωγική τους δυναμικότητα, ή/και να επεκτείνονται σε νέες δραστηριότητες (π.χ. ξενοδοχεία).
  • Η Intracom και η Τεχνική Ολυμπιακή πέρασαν σε κατάσταση θετικού καθαρού ταμείου μέσα από τις πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων και αυτή την περίοδο βρίσκονται στη φάση της δραστηριοποίησής τους σε νέους τομείς (προφανώς θα κάνουν χρήση και της υπερβάλλουσας ρευστότητάς τους). Να σημειωθεί πως η Τεχνική Ολυμπιακή δεν έχει εισπράξει ακόμη το σύνολο του τιμήματος από την πώληση του Πόρτο Καρράς, ενώ επίσης και η Alpha Αστικά Ακίνητα προσδοκά επιπλέον ρευστότητα από τη σταδιακή μεταβίβαση των ακινήτων της.
  • Η Interlife χρησιμοποιεί το ταμείο της προκειμένου να διαθέτει υψηλούς εποπτικούς δείκτες και να ανεβάζει το ύψος της παραγωγής της, ενώ η ΕΧΑΕ που διαθέτει ρευστότητα πολύ υψηλότερη από εκείνη που χρειάζονται οι εποπτικές της υποχρεώσεις, κατά διαστήματα διανέμει επιπλέον ποσά στους μετόχους της.
  • Η Mevaco έχει καταφέρει κατά τα τελευταία λίγα χρόνια να ανεβάσει κατακόρυφα τις εργασίες της, με αποτέλεσμα να περάσει σε κατάσταση «net cash», παρά τις συνεχείς επενδύσεις της στην παραγωγική μονάδα του Ασπροπύργου.
  • Η AS Company ξεκίνησε από πέρυσι να χρησιμοποιεί τμήμα της υπερβάλλουσας ρευστότητάς της επενδύοντας στον χώρο των ακινήτων στην Κρήτη, ενώ και η Centric θα επιδιώξει να αξιοποιήσει σταδιακά τη ρευστότητά της μέσα από επενδύσεις σε τομείς όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και τα ακίνητα.
  • H Εκτέρ με θετικό καθαρό ταμείο 10,8 εκατ. ευρώ διευκολύνεται στο να προχωρήσει σε εξαγορές, ή/και να σχεδιάσει την υλοποίηση νέων επενδύσεων (π.χ. στον ξενοδοχειακό κλάδο).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v