Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank, Morgan Stanley, Axia: Τι φέρνει το ντιλ Alpha Bank-UniCredit

Ποια είναι τα βασικά στρατηγικά οφέλη του deal, σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών τριών κορυφαίων διεθνών επενδυτικών τραπεζών. Οι συστάσεις για τη μετοχή της Alpha και οι τιμές-στόχοι.

Deutsche Bank, Morgan Stanley, Axia: Τι φέρνει το ντιλ Alpha Bank-UniCredit

«Συνολικά, παρά τον θετικό αντίκτυπο για τη UniCredit (UCG), πιστεύουμε ότι η Alpha Bank είναι αυτή που θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συμφωνία», επισημαίνει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και συνεχίζει να δίνει σύσταση αγοράς για τις μετοχές των δύο τραπεζών. Για την Αlpha Bank, η τιμή-στόχος είναι στα 2 ευρώ και για τη UCG στα 27,90 ευρώ.

«Ενώ οι προοπτικές για τη Ρουμανία είναι θετικές, η έλλειψη οικονομιών κλίμακας αποτέλεσε σημαντική τροχοπέδη και με αυτή τη συμφωνία επιταχύνεται η επίτευξη του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα από την Αlpha Bank. Επιπλέον, ο θετικός αντίκτυπος από την αποδέσμευση των στοιχείων ενεργητικού και την αποδέσμευση των 300 εκατ. που εισπράχθηκαν σε μετρητά για τα μερίδια που πωλήθηκαν (Ρουμανία και AlphaLife στην Ελλάδα), με παράλληλη διατήρηση του 9,9% των μετοχών στη Ρουμανία, είναι σαφώς θετικά για την τράπεζα», προβλέπει η Deutsche Bank.

«Η Αlpha Bank θα βελτιώσει τα κεφάλαιά της κατά πάνω από 100 μ.β., ενώ η συναλλαγή θεωρείται ουδέτερη για τα κέρδη ανά μετοχή αλλά οδηγεί σε αύξηση του δείκτη αποδοτικότητας RοTE κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης. Από την άποψη αυτή, η αποδοτικότητα θα πρέπει να αναφερθεί σε μια νέα πορεία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών της, τα πλεονάζοντα κεφάλαια που δημιουργούνται θα μπορούσαν πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης μετά το κλείσιμο της συναλλαγής το 2024».

H Morgan Stanley, από την πλευρά της, προσθέτει την Alpha Βank στην κατηγορία Financials’ Finest list, με την ταυτόχρονη αφαίρεση της Τράπεζας Πειραιώς. Η αιτιολόγηση της αλλαγής από τη Morgan Stanley είναι η χαμηλή αποτίμησή της και η υπεραπόδοση της Τράπεζας Πειραιώς.

H MS επισημαίνει τη συμφωνία με τη UCG ως θετικό καταλύτη και η νέα τιμή-στόχος για την Αlpha Bank είναι στο 1,99 ευρώ από 2,11 ευρώ προηγουμένως. Η Αlpha Bank διαπραγματεύεται με 0,4 φορές για το 2025 τον δείκτη P/TBV (βάσει του consensus και των προβλέψεων της MS) για ένα δείκτη αποδοτικότητας RoTE 10,2%. Επίσης, το χαρτοφυλάκιο που έχει δημιουργήσει η Αlpha Bank θα πρέπει να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) στο μέλλον. Με περίπου 60% περιθώριο ανόδου στον αναθεωρημένο στόχο τιμής, η MS εκτιμά ότι η μετοχή έχει γίνει πολύ φθηνή για να την αγνοήσει και την αναβαθμίζει σε overweight.

«Με τις τιμές των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς να έχουν αυξηθεί κατά 25% τους τελευταίους 6 μήνες και κατά 133% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντικαθιστούμε την Τράπεζα Πειραιώς με την Αlpha Bank στο Financials’ Finest List. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε την Τράπεζα Πειραιώς (διατηρεί τη σύσταση overweight), δεδομένης της αμυντικής καταθετικής της βάσης και την ελκυστική αποτίμησή της, αλλά προτιμούμε την Alpha Βank λόγω της φθηνότερης αποτίμησης (0,4 φορές για το 2024 σε όρους δείκτη P/BV)», επισημαίνει η MS.

Τέλος, η επενδυτική τράπεζα Axia επισημαίνει τα στρατηγικά οφέλη που θα έχει η κίνηση της Αlpha Bank με τη UniCredit και η οποία αναμένεται να αποφέρει θετικά στοιχεία τα επόμενα χρόνια. Η ΑΧΙΑ επαναλαμβάνει την αξιολόγηση αγοράς για την Αlpha Bank με τιμή-στόχο τα 2 ευρώ και υπολογίζει ότι η μετοχή της Αlpha Bank διαπραγματεύεται με 0,55 φορές σε δείκτη P/TE το 2024, για ένα εκτιμώμενο δείκτη αποδοτικότητας RoTE 10,9% την επόμενη χρονιά.

Κατά την άποψη της Axia, αυτή είναι μια στρατηγική κίνηση που επιφέρει βασικά οφέλη, μεταξύ των οποίων:

  1. Τη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου στη Ρουμανία, καθώς με τη συγχώνευση της Αlpha Bank και της UCG θα τις τοποθετήσει ως τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της χώρας.
  2. Πρόσθετη διείσδυση στις ασφαλίσεις και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, καθώς η δημιουργία της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της UCG και του κλάδου ασφαλίσεων ζωής της Αlpha Bank, AlphaLife, αποτελεί πρόσθετη διείσδυση στους τομείς των ασφαλίσεων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
  3. Περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση, με την Αlpha Bank να μπορεί να επωφεληθεί από την παγκόσμια παρουσία της UCG, ιδίως στους επιχειρηματικούς κλάδους παραγωγής αμοιβών, καθώς και από άλλες πιθανές συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν.
  4. Αποεπένδυση του μεριδίου του ΤΧΣ, με τη UCG να καταθέτει προσφορά στο ΤΧΣ για την απόκτηση του 9% του μεριδίου που κατέχει επί του παρόντος στην Αlpha Bank και αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί, η UCG έχει δεσμευτεί να αποκτήσει ένα ποσοστό στην αγορά, με ανώτατο όριο το 5%.
  5. Ο αντίκτυπος αυτής της συναλλαγής στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) είναι ελάχιστος, και δεδομένου ότι η Αlpha Bank θα διατηρήσει ποσοστό 9,9%.
  6. Τέλος, μείωση της βάσης κόστους, καθώς αφαιρεί το προσωπικό της Αlpha Bank Ρουμανίας και την αντίστοιχη επίδραση στο κόστος. Αυτό οδηγεί σε έναν βελτιωμένο pro-forma δείκτη κόστους προς έσοδα 39% (έναντι 43% προηγουμένως), ο οποίος βρίσκεται εντός των κατευθυντήριων γραμμών που δόθηκαν στην Ημέρα Επενδυτών της Αlpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v