Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Société Générale: H Ελλάδα θα φτάσει στο ιταλικό rating

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα. Η άνοδος της Αθήνας και οι πιέσεις προς τη Ρώμη.

Société Générale: H Ελλάδα θα φτάσει στο ιταλικό rating

Η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα, με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου να ήταν ευρέως αναμενόμενη, επισημαίνει η Société Générale.

Η κίνηση αυτή οφειλόταν στους ίδιους παράγοντες με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις: δημοσιονομική εξυγίανση και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει σε σχέση με την Ιταλία σε πολλές δημοσιονομικές μετρήσεις και η μεγαλύτερη αδυναμία της Ελλάδας είναι ο αυξημένος λόγος χρέους προς ΑΕΠ και ο οποίος αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα.

Η επενδυτική βαθμίδα υποδηλώνει καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη για την Ελλάδα. Η γαλλική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Δύο κανάλια

Πιστεύει ότι υπάρχουν δύο κανάλια μέσω των οποίων η αναβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων.

Το πρώτο είναι μια δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους (Fitch - Moody's), εξέλιξη που θα δώσει πρόσβαση στα ελληνικά ομόλογα στους περισσότερους δείκτες κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες.

Αυτοί οι διαχειριστές θα πρέπει να συμπεριλάβουν τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους για να αναπαράγουν την απόδοση του δείκτη. Εξετάζοντας τα 106 αμοιβαία κεφάλαια κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ στο Bloomberg, η δυνητική εισροή στις αγορές ελληνικών ομολόγων θα είναι μόλις 650 εκατ. ευρώ, ένα μικρό μέγεθος σε σύγκριση με τα 81 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα και την προθυμία τους να τα κατέχουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ξένους επενδυτές. Το 2012, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν σε κάποια στιγμή το 80% των ελληνικών ομολόγων, αλλά ο αριθμός αυτός είχε συρρικνωθεί στο 19% μέχρι το τέλος του 2022 και οι εγχώριες τράπεζες έχουν γίνει οι κύριοι κάτοχοι των ομολόγων.

Τούτου λεχθέντος, η δεύτερη αξιολόγηση IG της Πορτογαλίας στο τέλος του 2017 δεν προκάλεσε καμία αλλαγή στη σύνθεση των κατόχων πορτογαλικών ομολόγων (PGB), με τους ξένους επενδυτές να κατέχουν σταθερά το 45% της ελεύθερης διασποράς των PGB. Η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα πιθανότατα θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα, υποδεικνύοντας μια ισχυρότερη θεμελιώδη αποτίμηση και όχι ενισχύοντας τη ζήτηση από ένα συγκεκριμένο τμήμα.

Η διαφορά Ιταλίας-Ελλάδας θα καλυφθεί

«Η διαφορά των θεμελιωδών μεγεθών Ελλάδας και Ιταλίας αναδεικνύεται από την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα ενώ την ίδια στιγμή οι προοπτικές αξιολόγησης της S&P για την Ιταλία παρέμειναν αμετάβλητες. Η πρόσφατη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ιταλίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερο έλεγχο και πάλι από τη Fitch και τη Moody's τον Νοέμβριο. Οι οίκοι αξιολόγησης συμφωνούν ότι η εφαρμογή του πακέτου ανάκαμψης NGEU θα είναι το κλειδί για την απόδοση της Ιταλίας στο μέλλον», εκτιμά η τράπεζα.

«Κατά την άποψή μας, οι θετικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και η αξιολόγησή της θα συγκλίνει τελικά με εκείνη της Ιταλίας. Στην αγορά ομολόγων, ο αντίκτυπος ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής, επειδή η απόφαση είχε ήδη τιμολογηθεί, και πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος της αναβάθμισης θα προέλθει από τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και όχι από την αύξηση της ζήτησης από συγκεκριμένους τομείς, όπως είδαμε στην περίπτωση της Πορτογαλίας», προβλέπει η SG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v