Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Γιατί επιλέγει Ελλάδα από τις αναδυόμενες αγορές

Πώς αιτιολογεί ο επενδυτικός οίκος τη σύσταση overweight για τις ελληνικές μετοχές. Σε ποιους κλάδους δείχνει προτίμηση. Στα top picks η Alpha Bank. Οι κορυφαίες επιλογές.

JP Morgan: Γιατί επιλέγει Ελλάδα από τις αναδυόμενες αγορές

Η JP Morgan διατηρεί ουδέτερη (neutral) συνολικά σύσταση για την Ελλάδα στη στρατηγική των μετοχών της για το επόμενο έτος για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά συστήνει υπεραπόδοση (overweight) σε σχέση με τις μετοχές της περιοχής της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Η σύσταση overweight για την Ελλάδα προέρχεται πρωτίστως από το γεγονός ότι η τράπεζα θεωρεί τη χώρα μας ως «υποτιμημένο περιουσιακό στοιχείο», με τα κέρδη ανά μετοχή να μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις χαμηλές προσδοκίες του consensus των αναλυτών.

Η επιλογή της Ελλάδας για την περιοχή του ενδιαφέροντός μας είναι σημαντική και συνοδεύεται με την επιλογή της Alpha Bank ως top pick στις αγορές CEEMEA. H τράπεζα αποτελεί μία από τις δέκα κορυφαίες επιλογές της για την περιοχή από την ομάδα της JP Morgan και πέραν της σύστασης που είναι υπεραπόδοση (overweight), η τιμή-στόχος για το τέλος του 2024 διαμορφώνεται στα 2,20 ευρώ, αρκετά υψηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό του ΧΑ στο 1,55 ευρώ. Η αποτίμηση της Αlpha Bank, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, είναι της τάξεως των 5 φορών σε όρους Ρ/Ε για την επόμενη διετία.

Αναφορικά με τους κλάδους που προτιμά η JP Morgan, επισημαίνει τη θετική της σύσταση για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή της Ευρώπης αλλά και της CEEMEA, λόγω της αμυντικής ανάπτυξης που προσφέρει και της λογικής αποτίμησης.

Σε σχέση με τις τράπεζες, ενώ η αποτίμηση είναι όλο και πιο ελκυστική, παραμένουν ουδέτεροι για τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ. Για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν έκθεση στον χώρο, συνιστούν την Ιαπωνία για την πιθανή άρση των αρνητικών επιτοκίων μαζί με την Ασία, την περιοχή CEEMEA και την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Η JP Morgan σχολιάζει για την περιοχή CEEMEA: «Είμαστε επίσης με σύσταση overweight για την Ελλάδα, η οποία είναι ένα υποτιμημένο περιουσιακό στοιχείο, όπου τα κέρδη μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις χαμηλές προσδοκίες.

Η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων παραμένει επιφυλακτική μέσω θέσεων overweight στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Η Νότια Αφρική παραμένει η βασική μας underweight αγορά με την αρνητική συσχέτιση με το δολάριο ΗΠΑ και αμφιβάλλουμε ότι οι εκλογές στη Νότια Αφρική το επόμενο έτος θα οδηγήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής. Ο στόχος μας για τον δείκτη MSCI EMEA είναι στις 210 μονάδες και προσφέρει άνοδο περίπου 10% για ένα ακόμη έτος, κάτω από το κόστος των ιδίων κεφαλαίων».

Οι κορυφαίες επιλογές της JP Morgan για την περιοχή CEEMEA πέραν της ελληνικής τράπεζας Alpha Βank είναι η πολωνική τράπεζα Bank Pekao, για την οποία αναμένει αναβαθμίσεις από τους αναλυτές, καθώς θα πρέπει τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η ELM, η οποία διαθέτει κυβερνητικό συμβόλαιο με τη Σαουδική Αραβία, η BIM στην Τουρκία, η Riyad Bank στη Σαουδική Αραβία, οι Aldar και Emaar Prop. από ΗΑΕ και τέλος, οι Bidvest και Naspers από Νότια Αφρική.

Οι μακροοικονομικές παραδοχές πίσω από την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή της CEEMEA για το επόμενο έτος είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένες στις παραδοχές ότι ο δείκτης του δολαρίου DXY θα είναι αυξημένος κατά 4% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed δεν θα κινηθεί σε μειώσεις επιτοκίων πριν το τρίτο τρίμηνο του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v