Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αρκούδα» η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Γιατί ο αμερικανικός οίκος βλέπει πτώση 15% περίπου για τον ευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 600. Οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπειρου. Πού βάζει τον πήχη για πετρέλαιο και ομόλογα.

«Αρκούδα» η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Το 2024 θα είναι χρονιάς αδυναμίας για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, προβλέπει η Bank of America, καθώς οι μακροοικονομικές υποθέσεις της είναι συνεπείς με περίπου 15% πτώση για τον ευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 600 μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

«Είμαστε με συστάσεις overweight στην Ελβετία, δεδομένης της προσδοκίας μας για επιβράδυνση της ανάπτυξης και χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων, ενώ η «αμυντική» ελβετική αγορά μετοχών έχει υποαποδώσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά κατά 6% από τον Μάιο, αφήνοντας την σε σχετικό χαμηλό πενταετίας», εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

«Είμαστε υποεπενδεδυμένοι (underweight) στην Ιταλία και την Ισπανία λόγω του εύρους της υπεραπόδοσης των τραπεζών. Αμφότερες έχουν ανέβει περίπου 15% υψηλότερα σε σχέση με την ευρύτερη αγορά μέχρι στιγμής φέτος, υποβοηθούμενες από την υψηλή στάθμιση των τραπεζών τους (οι οποίες είχαν καταπληκτική χρονιά).

Αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κινηθούν από υπεραπόδοση σε υποαπόδοση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται, τα πιστωτικά περιθώρια διευρύνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων εξασθενούν. Αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε ασθενέστερες απόδοσεις των ιταλικών και ισπανικών μετοχών, με τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας να υποδηλώνουν 6% και 7% υποαπόδοση έως τα μέσα του 2024, αντίστοιχα», συνεχίζει η BofA.

«Ο κύριος λόγος για την αδυναμία είναι τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία έχουν οδηγήσει σε συμπίεση των ασφαλίστρων κινδύνου και αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που με τη σειρά τους μεταφράζεται σε ευρεία αμυντική αδυναμία.

Στους επόμενους μήνες, αναμένουμε ότι η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης των ΗΠΑ θα δώσει τη θέση της σε μια κλασική μακροοικονομική επιβράδυνση, λόγω της εντεινόμενης αδυναμίας του πιστωτικού κύκλου, της ανατροπής της δημοσιονομικής ώθησης στις ΗΠΑ και της μειωμένης στήριξης από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Αυτό υποδηλώνει διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου και μείωση των αποδόσεων των ομολόγων στο μέλλον και 8% υπεραπόδοση για τις ελβετικές μετοχές έως τα μέσα του 2024», συνεχίζει η τράπεζα.

«Επίσης, υποεπενδεδυμένη θέση έχουμε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένης της πρόβλεψής μας για υποαπόδοση της ενέργειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πιο αδύναμη μεγάλη χώρα με χαμηλότερες επιδόσεις φέτος, υποαποδίδοντας κατά 8% λόγω της αδυναμίας στον τομέα της ενέργειας (τον πιο σημαντικό τομέα του δείκτη του Ηνωμένου Βασιλείου), καθώς και της αντοχής της βρετανικής λίρας. Βλέπουμε περαιτέρω ενεργειακή αδυναμία μπροστά μας, με προβλεπόμενη πτώση 3% για τη σχετική τιμή του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το τέλος του 2024», προβλέπει o οίκος.

«Τέλος, είμαστε υποεπενδεδυμένοι στη Γαλλία, αλλά marketweight στη Γερμανία. Ο εγχώριος δείκτης στη Γαλλία φαίνεται ευάλωτος αν οι ευρωπαϊκές μετοχές και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μειωθούν, όπως αναμένουμε.

Ο σχετικός δείκτης τιμών της Γαλλίας έχει μειωθεί πρόσφατα, αλλά παραμένει μόνο 2% κάτω από το ιστορικό υψηλό του, με τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας να υποδηλώνουν 3% περαιτέρω υποαπόδοση έως τα μέσα του 2024, αφήνοντάς μας υποεπενδεδυμένους. Είμαστε marketweight στις γερμανικές μετοχές, καθώς οι βασικές μας προβλέψεις υποδεικνύουν πιο περιορισμένη πτώση σε σχέση με άλλες κυκλικές αγορές», καταλήγει η BofA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v