Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική σε μετοχές, δικαιώματα προτίμησης και warrants

Ως ημερομηνία ισχύος των αλλαγών ορίζεται η Τρίτη 02/01/2024.

ΧΑ: Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική σε μετοχές, δικαιώματα προτίμησης και warrants
H Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης 24 κατ' εφαρμογή του Κανονισμού ΧΑ, αναφορικά με νέα τιμολογιακή πολιτική της Αγοράς Αξιών, η οποία έχει εφαρμογή στις εξής κινητές αξίες: (i) μετοχές (ii) δικαιώματα προτίμησης επί μετοχών και (iii) τίτλους παραστατικών κινητών αξιών, ως εξής:
 
α) Δημιουργία 9 δεσμευτικών επιπέδων μηνιαίων χρεώσεων, με διαφορετική τιμολόγηση ανά επίπεδο.
 
β) Διαφορετική χρέωση συναλλαγών ανά φάση διαπραγμάτευσης, ήτοι συναλλαγές κατά τη «συνεχή διαπραγμάτευση» και «δημοπρασίες», όπως αποτυπώνεται στον πίνακα κατωτέρω. Σημειώνεται ότι, η  χρέωση 0.0125% επί της αξίας θα συνεχίσει να ισχύει για τις συναλλαγές στο κλείσιμο (At the close trading) και για τις  προσυμφωνημένες συναλλαγές (block trades).
 
γ) Θα ισχύει η νέα Βασική Χρέωση εκτός εάν γίνει δήλωση για επιλογή χρήσης δεσμευτικού επιπέδου, ενώ υπάρχει ελάχιστη μηνιαία χρέωση ανά επίπεδο που θα επιλεγεί. Η δήλωση θα έχει ισχύ από την αρχή κάθε ημερολογιακού μήνα τιμολόγησης και η ειδοποίηση για τη χρήση του δεσμευτικού επιπέδου θα γίνεται το αργότερο 3 εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη του κάθε μήνα, μέσω σχετικής διαδικασίας.
 
δ) Τα επίπεδα μεταξύ των οποίων δύνανται να επιλέξουν τα Μέλη σχετίζονται με το ποσό χρέωσης του προηγούμενου μήνα από τον μήνα της σχετικής δήλωσης. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής της προμήθειας που αφορά στο άνω ή κάτω δεσμευτικό επίπεδο σε σχέση με την χρέωση τους κατά τον μήνα που προηγείται της δήλωσης τους. Για παράδειγμα, για το μήνα Ιανουάριο, θα μπορούν να δηλώσουν δεσμευτικό επίπεδο το αργότερο 3 εργάσιμες μέρες πριν την έναρξη του Ιανουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη τη χρέωση τους κατά τον μήνα Νοέμβριο. Η εν λόγω δυνατότητα δεν αφορά τα νέα Μέλη τα οποία θα δύνανται να έχουν, για τους δύο πρώτους μήνες, το επίπεδο που επιθυμούν. Η δυνατότητα επιλογής της προμήθειας που αφορά στο άνω ή κάτω δεσμευτικό επίπεδο σε σχέση με την χρέωση τους κατά τον μήνα που προηγείται της δήλωσης τους δεν θα ισχύσει για τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής, ήτοι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024.   
 
ε) Κάθε δεσμευτικό επίπεδο απαιτεί «Ελάχιστη Χρέωση Μηνιαίων Προμηθειών», ώστε στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια του κάθε μήνα η χρέωση των συναλλαγών  αφορά σε μικρότερο ποσό από αυτό που ορίζει το δεσμευτικό επίπεδο που έχει επιλεγεί, να χρεώνεται η Ελάχιστη Χρέωση Μηνιαίων Προμηθειών που αφορά στο συγκεκριμένο επίπεδο (δηλαδή η διαφορά μεταξύ του ποσού που έχει ήδη χρεωθεί και του ποσού της Ελάχιστης Χρέωσης Μηνιαίων Προμηθειών που αφορά στο συγκεκριμένο επίπεδο).

Ως ημερομηνία ισχύος της τροποποίησης της Απόφασης 24 κατ' εφαρμογή του Κανονισμού ΧΑ αναφορικά με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της Αγοράς Αξιών, η οποία έχει εφαρμογή στις εξής κινητές αξίες: (i) μετοχές (ii) δικαιώματα προτίμησης επί μετοχών και (iii) τίτλους παραστατικών κινητών αξιών ορίζεται η Τρίτη 02/01/2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v