Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρελή ζήτηση για ομόλογα στην Ευρώπη, δόθηκαν €45,7 δισ. σε μια μέρα

Η όρεξη για κρατικούς τίτλους στη Γηραιά Ήπειρο ξεπέρασε κάθε ημερήσιο ρεκόρ. Προσφορές έφτασαν τα €91 δισ. στα 30ετή στην Ιταλία. Τraders σπεύδουν να κλειδώσουν υψηλότερες αποδόσεις, πριν τη χαλάρωση επιτοκίων.

Τρελή ζήτηση για ομόλογα στην Ευρώπη, δόθηκαν €45,7 δισ. σε μια μέρα

Δουλειές με φούντες στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων την Τρίτη, με ρεκόρ έκδοσης νέων κρατικών τίτλων και τη ζήτηση να φτάνει σε νέα υψηλά.

Ποσό-ρεκόρ άνω των 43 δισ. ευρώ για νέα κοινοπρακτικά ομολογιακά από χρηματοοικονομικά ιδρύματα, εταιρείες και εκδότες του δημοσίου τομέα αναμένεται να τιμολογηθεί την Τρίτη, σύμφωνα με το Bloomberg, με το τελικό σύνολο πιθανόν να είναι υψηλότερο.

Hταν η πιο πολυσύχναστη μέρα για τις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης ήταν συμφωνίες από ευρωπαϊκά κράτη και οργανισμούς.

Το Βέλγιο έλαβε προσφορές 72 δισ. ευρώ για πώληση 10ετών τίτλων ύψους 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Βloomberg. Οι προσφορές ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης των 55 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές προσφορές για μια δημοπρασία 20ετών βρετανικών ομολόγων ξεπέρασαν τα 2,25 δισ. λίρες, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 3,6 φορές., σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ομοίως, η πώληση 30ετών ομολόγων της Ιταλίας είχε λάβει νωρίτερα προσφορές ρεκόρ που ξεπερνούσαν τα 91 δισ. ευρώ, ήτοι 1 δισ. ευρώ περισσότερες από το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών για την περίοδο πριν από τέσσερα χρόνια, για να κλείσει τελικά χαμηλότερα στα 82 δισ. ευρώ, ενώ μια προσφορά 7ετών τίτλων υπερκαλύφθηκε περισσότερες από επτά φορές.

Οι επενδυτές σπεύδουν να αποκτήσουν κρατικά ομόλογα για να κλειδώσουν υψηλότερες αποδόσεις, προτού οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική, παρόλο που οι traders έχουν μειώσει τα στοιχήματα για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων για φέτος.

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Federal Reserve των ΗΠΑ θα μειώσουν τα επιτόκια κατά 1,25 μονάδες  έως το τέλος του 2024.

Παρά την αυξημένη όρεξη των επενδυτών, οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλότερες λόγω της εξομάλυνσης των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων. Αυτό οδήγησε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας και της Βρετανίας κατά περίπου 5 μονάδες βάσης σε 2,19% και 3,83%, αντίστοιχα για τα 10ετή ομόλογα, ενώ οι αντίστοιχοι αμερικανικοί τίτλοι τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα, αυξάνοντας κατά 1 μονάδα βάσης την απόδοση στο 4,04%.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ πρόκειται να πουλήσουν ομόλογα 110 δισ. δολ. αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας με την πώληση τριετούς χρέους αργότερα σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v