Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρέσκο χρήμα 3 δισ. ευρώ στα Αμοιβαία ορισμένου χρόνου - Ποιες επιλογές υπάρχουν

Αποταμιεύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί από τις αρχές του 2023 στα αμοιβαία συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας. Ποια προϊόντα προσφέρουν τώρα τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.

Φρέσκο χρήμα 3 δισ. ευρώ στα Αμοιβαία ορισμένου χρόνου - Ποιες επιλογές υπάρχουν

Με συνεχείς εκδόσεις νέων Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας ξεκίνησαν το 2024 οι τράπεζες, σε μια προσπάθειά τους να εκμεταλλευθούν την περίοδο πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, οι τράπεζες, μέσω των θυγατρικών τους ΑΕΔΑΚ προσφέρουν αυτή την περίοδο προϊόντα αυτής της κατηγορίας με διάρκεια από δύο έως και πέντε χρόνια. Στα διετούς διάρκειας προϊόντα η απόδοση αποδίδεται στο σύνολό της στη λήξη, ενώ στα τετραετούς και πενταετούς διάρκειας προσφέρεται ετήσιο «μέρισμα» και μια ενδεχόμενη υπεραπόδοση κατά την ημερομηνία εκπνοής της επένδυσης.

Στην ουσία, οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τα τρέχοντα υψηλά επιτόκια (πριν αυτά αρχίσουν -όπως προβλέπεται- να υποχωρούν μέσα στη φετινή χρονιά), έτσι ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους ετήσιες αποδόσεις σαφώς υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές των προθεσμιακών (και πόσο μάλλον των υπόλοιπων) καταθέσεων, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις default σε μία ή περισσότερες από τις τοποθετήσεις των συγκεκριμένων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Έτσι, αυτή την περίοδο διατίθενται από τις τράπεζες τα παρακάτω προϊόντα της προαναφερθείσας κατηγορίας:

  • Από την Εθνική Τράπεζα, το Δήλος Extra Income 24 μηνών Ομολογιακό (προσφέρεται έως τις 29 Φεβρουαρίου).
  • Από την Alpha Bank, το Alpha Target Maturity VI 2026 Ομολογιακό, διάρκειας δύο ετών (προσφέρεται έως τις 26 Ιανουαρίου).
  • Από τη Eurobank, το GF Target Maturity VII Ομολογιακό πενταετούς διάρκειας (προσφέρεται έως τις 29 Φεβρουαρίου).
  • Από την Πειραιώς, το Πειραιώς Εισοδήματος 2026 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό (διετούς διάρκειας, διατίθεται έως 29/2/2024).
  • Από την Optima Bank, το Optima Income 2028 Ομολογιακό (λήγει τον Δεκέμβριο του 2028 και προσφέρεται έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2028, δυνατότητα συμμετοχής με ελάχιστο κεφάλαιο 1.000 ευρώ).

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ανάλογα προϊόντα εξέδωσαν τόσο οι συστημικές τράπεζες όσο και η Attica Bank, σε συνεργασία με την 3Κ ΑΕΔΑΚ.

Όπως το Euro2day.gr έχει επισημάνει στο παρελθόν, μέσω των Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, οι τραπεζικοί όμιλοι είναι σε θέση να προσφέρουν αξιοσημείωτες προσδοκώμενες αποδόσεις σε επενδυτές μικρομεσαίου ρίσκου και ταυτόχρονα οι ίδιες οι τράπεζες:

  • Πρώτον, αποφεύγουν να καταβάλλουν τόκους σε καταθετικούς λογαριασμούς.
  • Δεύτερον, καρπώνονται αξιοσημείωτες προμήθειες από τη διάθεση και κυρίως από τη διαχείριση των συγκεκριμένων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Εσπασε το φράγμα των τριών δισ. ευρώ

Χωρίς να συνυπολογίζονται τα ποσά του τελευταίου τριμήνου του 2022 (τότε ξεκίνησε η διάθεση τέτοιων προϊόντων), από την αρχή του 2023 έως και σήμερα στα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας έχουν τοποθετηθεί χρήματα που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ (γύρω στα 3,2 δισ. ευρώ), με τις μεγαλύτερες επιδόσεις να έχουν επιτύχει οι τραπεζικοί όμιλοι της Πειραιώς και της Alpha Bank (κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ η καθεμία). Στο ίδιο χρονικό διάστημα (από αρχές 2023 έως σήμερα), οι δύο αυτές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε έξι εκδόσεις η καθεμία, η Εθνική σε δέκα, η Eurobank και η Optima από τρεις και η Attica Bank σε μία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα ποσά αυτά προήλθαν κατά κύριο λόγο από τις προωθητικές κινήσεις των τραπεζικών δικτύων και ουσιαστικά αφορούν μετατόπιση τραπεζικών καταθέσεων νοικοκυριών.

Άρα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, όταν ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το ύψος των καταθέσεων των νοικοκυριών για το έτος 2023, θα πρέπει ουσιαστικά να συνυπολογιστεί το ότι ένα πολύ σημαντικό ποσό «μετακόμισε» από τις καταθέσεις και μέσω των ΑΕΔΑΚ τοποθετήθηκε σε ομολογιακούς τίτλους κρατικούς και εταιρικούς, τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v