Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roadshow: Τα ελληνικά «παρών» και η θέση της JP Morgan για το Χρηματιστήριο

Στη Νέα Υόρκη και στο Greek Investment Forum της επενδυτικής τράπεζας χτυπά η «καρδιά» της αγοράς. Ποιες εισηγμένες θα δώσουν το παρών. Οι εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου για την οικονομία, ποιες μετοχές στηρίζει.

Roadshow: Τα ελληνικά «παρών» και η θέση της JP Morgan για το Χρηματιστήριο

Όλα έτοιμα για το Roadshow που διοργανώνει η JP Morgan, σε συνεργασία με το ελληνικό χρηματιστήριο, στη Νέα Υόρκη, και στο οποίο θα δώσουν το παρών πολλοί ξένοι διαχειριστές και πολλές σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις. Μοναδική «παραφωνία» στο κλίμα θα είναι η αδυναμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετάσχει δια ζώσης στο συνέδριο (θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης).

Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο, σε σχέση με προηγούμενα έτη. Η άνοδος των τιμών στις μετοχές και στα ομόλογα το 2023, σε συνδυασμό με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, διευρύνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων από πλευράς funds.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που εστάλη, θα συμμετάσχουν οι παρακάτω επιχειρήσεις και οργανισμοί: Aegean Airlines, Alpha Bank, Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, HelleniQ Enegry, Energean Oil and Gas, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς και Titan.

Το παρών θα δώσουν επίσης το CVC Greece, η Grivalia Properties, το Olympia Group και η Peoplecert, καθώς και εκπρόσωποι από το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ.

Για τους αναλυτές της JP Morgan, οι συστάσεις για την εγχώρια αγορά μετοχών είναι θετικές και overweight, παρότι οι «τιμές στην Ελλάδα έχουν τρέξει». Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φθηνές έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων και απλά υπάρχει μια «βραχυπρόθεσμη ανησυχία». Η μετοχή της Alpha Βank παραμένει στις δέκα κορυφαίες επιλογές της για την περιοχή.

«Το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό στόρι για την Ελλάδα παραμένει ισχυρό. Η χώρα θα συνεχίσει να εμφανίζει την καλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ και μια κυβέρνηση που θέλει οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια και κέρδη. Και οι τοποθετήσεις του τέταρτου τριμήνου δείχνουν ότι περισσότεροι από τον κόσμο (δηλαδή τόσο οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές όσο και οι στρατηγικοί επενδυτές) έχουν συνειδητοποιήσει αυτό το στόρι. Είμαστε ευχαριστημένοι με τη σύσταση overweight μας και θα αναζητήσουμε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αδυναμία για να προσθέσουμε θέσεις», εξηγεί η JPM.

Οι τελευταίες τιμές-στόχοι και θετικές συστάσεις της αμερικανικής τράπεζας για τις ελληνικές μετοχές είναι:

  • Alpha Bank στα 2,40 ευρώ
  • Eurobank στα 2,40 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα στα 8,30 ευρώ
  • Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ
  • ΔΕΗ στα 15,30 ευρώ και
  • ΟΠΑΠ στα 20 ευρώ.

«Οι τράπεζες στην Ελλάδα, για τις οποίες έχουμε σύσταση overweight, εξακολουθούν να βρίσκονται σε discount σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης παρά την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Η οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης. Η σύστασή μας σηματοδοτεί ισχυρή ζήτηση για μετοχές και θα είμαστε αγοραστές σε οποιαδήποτε αδυναμία των τιμών των μετοχών τους», υπογραμμίζει η JP Morgan.

Την ίδια στιγμή, θετικές είναι και οι εκτιμήσεις για τα ελληνικά ομόλογα και την οικονομία. «Στην περιφέρεια, παραμένουμε θετικοί στα δεκαετή ομόλογα της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας λόγω των συνεχιζόμενων ροών παθητικής ένταξης σε δείκτες. Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, αναμένουμε την αντιστροφή της πρόσφατης μείωσης των τιμών στα ελληνικά ομόλογα, μόλις το νέο κοινοπρακτικό ομόλογο ανακοινωθεί, με πιο πιθανή την επόμενη εβδομάδα. Προτείνουμε να διατηρήσετε τη θέση long στα ελληνικά δεκαετή έναντι των ιταλικών δεκαετών ομολόγων», εξηγεί η τράπεζα.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας βλέπουν ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία της τάξεως του 2,3%, πληθωρισμό 2,8% και ΑΕΠ 234 δισ. ευρώ. Η χώρα θα σημειώσει έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξεως του 0,9%, με το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στο 2,5%. Το ακαθάριστο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω σε 152%, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μειώνεται σε 6,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v