Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NBG Securities: Τα τρία top picks και οι προοπτικές του 2024

Πάνω από τις 1.500 μονάδες βλέπει τον ΓΔ στα τέλη του έτους η χρηματιστηριακή. «Μπαλαντέρ» τα εταιρικά κέρδη, οι καταλύτες ανόδου. Οι τρεις κορυφαίες επιλογές και οι τιμές-στόχοι.

NBG Securities: Τα τρία top picks και οι προοπτικές του 2024

Για το 2024, η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, επισημαίνει η NBG Securities. Το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2023 και η επακόλουθη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα παρείχαν το απαραίτητο σκηνικό για να καταγράψουν οι ελληνικές μετοχές θετικές αποδόσεις το 2023 (39%).

Οι κορυφαίες επιλογές μετοχών για το 2024 είναι τοποθετημένες σε αξία και ανάπτυξη. Οι κορυφαίες επιλογές για φέτος περιλαμβάνουν μεγάλες, ρευστοποιήσιμες μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις, οι οποίες συνδυάζουν χαρακτηριστικά αξίας και ανάπτυξης.

«Ως εκ τούτου, στη φετινή κορυφαία λίστα μας περιλαμβάνουμε (για άλλη μια φορά) τους 'πρωταθλητές' της αγοράς Mytilineos με τιμή-στόχο τα 50 ευρώ, που προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 4,50 ευρώ, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπουμε πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση βασικών λειτουργικών στοιχείων. Ο νέος μας εισερχόμενος είναι η Τιτάν με τιμή-στόχο στα 26,50 ευρώ, η οποία επανήλθε δριμύτερη από τη μετά Covid-19, με μια στρατηγική που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη θέση του ομίλου μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου στις αγορές δραστηριοποίησής του, οδηγώντας παράλληλα την κερδοφορία σε νέα υψηλότερα επίπεδα», υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

«Κατά την άποψή μας, αν και το 2024 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για εξίσου γενναιόδωρες χρηματιστηριακές αποδόσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα επανέρχεται στις οθόνες των επενδυτών μετά από μια δεκαετία. Επιπλέον, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ‘εισήλθε με το δεξί’ στο 2024 (αύξηση 7% έως τώρα), κυρίως λόγω των χρηματοπιστωτικών εταιρειών (αύξηση 14%)», επισημαίνει η NBG Securities.

Τα στοιχεία που αναγνωρίζει η χρηματιστηριακή είναι τα ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, η πολιτική σταθερότητα, η επενδυτική βαθμίδα, η ενισχυμένη ρευστότητα και οι ελκυστικές αποτιμήσεις που δείχνουν περαιτέρω άνοδο το 2024.

«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, πιστεύουμε ότι πολλοί καταλύτες για την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών παραμένουν στη θέση τους, δηλαδή η πολιτική σταθερότητα που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (μετά την επίτευξη του IG), η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ΕΕ (ενισχυμένη από την αναβαλλόμενη επενδυτική δραστηριότητα, τις ισχυρές συνθήκες στην αγορά εργασίας και την αύξηση των δαπανών του RRF, σε συνδυασμό με μια πρόσθετη ώθηση από την επιστροφή στο IG και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη), η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση και στήριξη της αποτίμησης, τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση (το EV/EBITDA της ελληνικής αγοράς για το 2024 της τάξης του 5,7 φορές αντιπροσωπεύει έκπτωση άνω του 50% έναντι των ομοειδών της)», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

«Από την άλλη πλευρά, τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ένας 'μπαλαντέρ', με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ελαφρώς χαμηλότερη συνολική αύξηση των κερδών ανά μετοχή για την ελληνική αγορά φέτος (-4% περίπου).

Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προαναφερθέντες καταλύτες, σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα, λόγω των αυξημένων ροών επενδυτών μετά την IG και της τοποθέτησης ενόψει της επικείμενης αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς (περισσότερο μια ιστορία για το 2025), θα μπορούσαν να παρέχουν στήριξη σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας και πιέσεων από το εξωτερικό.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει χώρα κάποιο νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, κλείνοντας το έτος πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, με τη μεταβλητότητα και την επιλογή μετοχών να αποτελούν βασικά θέματα. Οι συνολικές εποικοδομητικές προοπτικές μας για το 2024 εξακολουθούν να περιβάλλονται από μακροοικονομική αβεβαιότητα και γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο να μπαίνουν σταδιακά στο παιχνίδι και να προσθέτουν μεταβλητότητα σε όλες τις παγκόσμιες αγορές», καταλήγει η NBG Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v