Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ Τέρνα-ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πού βάζουν τον πήχη αναλυτές και τεχνική εικόνα

Η κίνηση των δύο μετοχών το τελευταίο 12μηνο και πώς τοποθετούνται στη σημερινή συγκυρία. Ποιες είναι οι τιμές-στόχοι και σε ποια σημεία εντοπίζονται αντιστάσεις και στηρίξεις.

ΓΕΚ Τέρνα-ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πού βάζουν τον πήχη αναλυτές και τεχνική εικόνα

Ο κλάδος των κατασκευών και των παραχωρήσεων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2024 και τα επόμενα χρόνια, με πλήθος νέων έργων να βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης ή να οδεύουν προς ολοκλήρωση μετά από πολυετείς καθυστερήσεις.

Δύο από τις πρωταγωνίστριες θα πρέπει, λογικά, να είναι οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, μαζί βέβαια με τις άλλες εισηγμένες δυνάμεις του κλάδου. Οι δύο μετοχές με κεφαλαιοποιήσεις 1,5 δισ. ευρώ και 940 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αποδίδουν παρόμοια ή και ελαφρώς χαμηλότερα από την αγορά και τον Γενικό Δείκτη στις 52 εβδομάδες, όπως και από τις αρχές του έτους.

Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι τελευταίες αναφορές των αναλυτών μιλάνε για ανοδικές αναθεωρήσεις της τιμής-στόχου για τη μετοχή, στον απόηχο της επιτυχημένης ιδιωτικής τοποθέτησης 6 εκατ. μετοχών, αλλά και της καλύτερης προσφοράς που έδωσε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή στην επενδυτική στρατηγική για την ελληνική αγορά για το 2024 περιλαμβάνει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα top picks της, ανεβάζοντας μάλιστα την τιμή-στόχο στα 22,20 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος προσφέρει το μεγαλύτερο upside (60%) ανάμεσα στις προτάσεις της χρηματιστηριακής στην ελληνική αγορά. Η Euroxx επανεκκίνησε την κάλυψη της μετοχής δίνοντας τιμή-στόχο 20,2 ευρώ ανά μετοχή και περιθώριο ανόδου 44% και σύσταση overweight.

Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην τεχνική της διάσταση στο ταμπλό του ΧΑ, είναι σε ξεκάθαρο μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum και συσσωρεύει δυνάμεις για να κινηθεί υψηλότερα από τα 14,60 ευρώ και έπειτα τα 15 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή είναι πάνω από τους εκθετικούς μέσους όρους 90 και 200 ημερών και οι στηρίξεις στην ανοδική κίνηση είναι τα επίπεδα των 13,20 ευρώ.

Για την Ελλάκτωρ, οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι σαφώς λιγότερες σε αριθμό, ωστόσο η μια εκτίμηση στη βάση δεδομένων της Factset τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 3,30 ευρώ ανά μετοχή ή 22% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Αναφορικά με την πιθανότητα πώλησης της θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ, η εισηγμένη επισημαίνει την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει και το γεγονός ότι εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του υπολειπόμενου ποσοστού 25% της ANEMOS RES ΑΕ, με την καταβολή του ποσού ύψους 123,52 εκατ. ευρώ. Μετά τις πρόσφατες πωλήσεις των Smart Park, ΑΚΤΩΡ και Anemos, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 650 εκατ. ευρώ ή και υψηλότερα και πλέον η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας προσεγγίζει πλέον το όριο του 1 δισ. ευρώ.

Η διανομή μερίσματος προς τους μετόχους για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην αγορά. Στο εννεάμηνο πέρυσι, η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 54 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με τα EBITDA να διευρύνονται κατά 27%.

Σε τεχνικούς όρους, η μετοχή της εταιρείας επίσης βρίσκεται σε υψηλό τέμπο με μεσοπρόθεσμο ανοδικό σχηματισμό, έχοντας βάλει ως στήριξη τους εκθετικούς μέσους όρους 90 και 200 ημερών που βρίσκονται στα επίπεδα των 2,10 ευρώ και 1,80 ευρώ ανά μετοχή.

Η περιοχή της επόμενης αντίστασης για τη μετοχή είναι τα 2,95 ευρώ και υψηλότερα τα 3,30 ευρώ και τα 3,60-3,70 ευρώ ανά μετοχή. Στην ανοδική κίνηση, η στήριξη είναι στην περιοχή των 2,45-2,50 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v