Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Πότε θα κόψουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες

Ποιοι παράγοντες συνηγορούν ώστε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα να βάλει τη φορεσιά της «αρκούδας» για τις διεθνείς προοπτικές. Οι κίνδυνοι επιβράδυνσης ισχυρών χωρών και ο κρίσιμος ρόλος των κεντρικών τραπεζών.

Citi: Πότε θα κόψουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες

Η Citi αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει σε μόλις 2,1% το 2024, μια επίδοση που είναι απίθανο να χαρακτηριστεί ως «παγκόσμια ύφεση», αλλά που θα σηματοδοτούσε μια σαφώς αδύναμη χρονιά.

Στο νέο μηνιαίο report με τίτλο «Από την ανθεκτικότητα της οικονομίας του σήμερα, στην επιβράδυνση του αύριο», ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εξηγεί γιατί εξακολουθεί να βλέπει περισσότερους λόγους για επιφυλακτικότητα, παρά για αισιοδοξία.

«Η πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη έχει ήδη αυξηθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο ήταν γενικά καλύτερα από τα αναμενόμενα. Παρόλα αυτά, παραμένουμε απαισιόδοξοι, δεδομένης μιας σειράς παρατεταμένων προκλήσεων, όπως τα υψηλά επιτόκια που θα ‘δαγκώνουν’ όλο και περισσότερο, η εξασθένηση της δυναμικής των δαπανών για υπηρεσίες, η λιγότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και η συνεχιζόμενη εξασθένηση του μεταποιητικού  τομέα.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι ακόμη πιθανό να προσεγγίσουν τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης με επιφυλακτικότητα και αναμένουμε ότι η Fed, η ΕΚΤ και η BoE θα πραγματοποιήσουν όλες την πρώτη τους μείωση τον Ιούνιο», εξηγούν οι οικονομολόγοι της Citi.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο

Ο παγκόσμιος δείκτης PMI για τη μεταποίηση ξεπέρασε το 50 για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022, ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες εξακολουθεί να κινείται ανοδικά και έχει αυξηθεί για τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ κινείται κοντά στο 1,5% σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη βάση, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για την Κίνα, εκτός του τομέα των ακινήτων, ήταν γενικά ενθαρρυντικά.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει αργότερα φέτος, με τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες να επιβραδύνουν σε σχέση με τον περσινό ρυθμό. Οι οικονομίες που ήταν αδύναμες πέρυσι- Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία-είναι πιθανό να παραμείνουν αδύναμες, ενώ αυτές που υπεραπέδωσαν,-ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Ισπανία- φαίνονται έτοιμες να εξασθενήσουν. Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Ινδία είναι πιθανό να επιβραδύνουν λίγο, αλλά εξακολουθούν να καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη», προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός κινείται πλέον κοντά στα επίπεδα του 2019. Ο πυρήνας του πληθωρισμού έχει επίσης μετριαστεί σημαντικά, αλλά η πρόοδος είναι πιο αργή, καθώς οι «σφιχτές» αγορές εργασίας διατηρούν την αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα και ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αναμένεται να συμβάλει στη χαλάρωση των αγορών εργασίας και στην επαναφορά του πληθωρισμού των υπηρεσιών σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

Οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν αργά...

Ο αυξημένος πληθωρισμός των υπηρεσιών και η εκτεταμένη μεταβλητότητα των οικονομικών δεδομένων θα κρατήσουν τις κεντρικές τράπεζες προσεκτικές τους επόμενους μήνες. Η Citi αναμένει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια γύρω στα μέσα του έτους, με τη Fed, την ΕΚΤ και τη BoE να πραγματοποιούν την πρώτη τους μείωση τον Ιούνιο.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, η BoJ αύξησε τα επιτόκια και τερμάτισε την πολιτική αυτή στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της, αλλά βλέπει ότι η περαιτέρω σύσφιξη θα προχωρήσει με σταδιακό ρυθμό.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε μια σειρά από κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν τον αδύναμο υποκείμενο κινεζικό πληθωρισμό, την αυξημένη γεωπολιτική πίεση και τις ανησυχίες για τα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ. Αν και οι κίνδυνοι αυτοί είναι «στραμμένοι προς τα κάτω», υπάρχει επίσης περιθώριο η ανάκαμψη της παγκόσμιας μεταποίησης να εκπλήξει προς τα πάνω, καθώς και το ενδεχόμενο η δημοσιονομική πολιτική να είναι λιγότερο περιοριστική από όσο φοβόμαστε, δεδομένων των πυκνών εξελίξεων στο εκλογικό μέτωπο», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

«Συνολικά, θεωρούμε ότι οι προοπτικές καλύπτονται από αβεβαιότητα και, σε γενικές γραμμές, εξακολουθούμε να βλέπουμε περισσότερους λόγους για επιφυλακτικότητα παρά για αισιοδοξία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v