Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Η πρώτη εκτίμηση για τη Δημόσια Πρόταση στην Τέρνα Ενεργειακή

Ανεβάζει την τιμή-στόχο ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση σε «διακράτηση» η χρηματιστηριακή. Ποια είναι η εκτίμηση για την αποτίμηση και τη ΓΕΚ Τέρνα.

Eurobank Equities: Η πρώτη εκτίμηση για τη Δημόσια Πρόταση στην Τέρνα Ενεργειακή

Tιμή-στόχο στα 20 ευρώ (αντί 18 ευρώ) και σύσταση «διακράτηση» από «αγορά» δίνει η Eurobank Equities, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την Τέρνα Ενεργειακή

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια «φασαρίας» στα μέσα ενημέρωσης, η πολυαναμενόμενη συμφωνία για την πώληση της Terna Energy επισφραγίστηκε, σημειώνει.

Η συμφωνία αποτιμά την Τέρνα Ενεργειακή σε spot EV ύψους 3,2 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας EV/EBITDA 1 έτους c16x, συγκεκριμένα 28% πάνω από το διάμεσο πολλαπλάσιο ομότιμων ομίλων, που δικαιολογείται από τη στρατηγική φύση της επένδυσης.

Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Πρόταση, εκτιμά ότι θα προσελκύσει σημαντική συμμετοχή τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές, καθώς η προσδοκία για μια πιθανή συναλλαγή ήταν ουσιαστικά η κύρια κινητήρια δύναμη που οδήγησε στην αναβάθμιση της μετοχής από 14 ευρώ ανά μετοχή στις αρχές του 2022 σε πάνω από 20 ευρώ στα μέσα του 2023 και πάνω από τα 18 ευρώ πρόσφατα. Αν και υπάρχει ευρεία διασπορά που προσθέτει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση ποσοστού άνω του 90% των μετοχών (όριο εξόδου), η ελκυστική ευκαιρία εξόδου που παρουσιάζεται από τη συμφωνία είναι πιθανό να αποδειχθεί τελικά ο κυρίαρχος παράγοντας απόφασης των επενδυτών.

Η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι υποβαθμίζει τη σύσταση για λόγους αποτίμησης. Καθώς οι μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ είναι πιθανό να ανατιμηθούν υψηλότερα προς την τιμή προσφοράς, αναμένει ότι ο μητρικός όμιλος ΓΕΚ Τέρνα θα είναι ο κύριος ωφελημένος της συναλλαγής, δεδομένης της σημαντικής ταμειακής εισροής από τη συμφωνία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v