Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικές αλλαγές στα μετοχολόγια

H είσοδος της Fidelity στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στην ίδια εταιρία και οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των Αττικών Εκδόσεων είναι 3 από τις αλλαγές που ξεχωρίζουν στις μετοχικές μεταβολές που ανακοίνωσε η διοίκηση του Χ.Α.

Σημαντικές αλλαγές στα μετοχολόγια
Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση 5 εταιριών ανακοίνωσε σήμερα το Χ.Α., με προεξάρχουσες την είσοδο του επενδυτικού οίκου Fidelity στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου, και τις μεταβολές στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας Αττικές Εκδόσεις.

Ειδικότερα, στη ΔΕΗ, την 3/3/03 o επενδυτικός οίκος Fidelity αύξησε τη συμμετοχή του στο 5,02% του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης. Σημειώνεται ότι προ της συγκεκριμένης μεταβολής η Fidelity κατείχε ποσοστό 4,99% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όπως αναφέρεται στις σημερινές χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.

Στο ανωτέρω ποσοστό, που κατέχει πλέον η Fidelity, ήτοι 5,02%, συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου των εταιριών Fidelity Management & Research Company (FMR Co), Fidelity Management Trust Company (Fmtc) και Fidelity International Limited (Fil).

Παράλληλα, στις 6/3/2002 το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και πλέον το ποσοστό του ανέρχεται στο 67,41% έναντι 71,28% που κατείχε μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η μεταβολή αυτή οφείλεται στην εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση 8.838.670 μετοχών της ΔΕΗ (ποσοστό 3,81%), κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, στον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ - ΔΕΗ).

Επίσης, στις Αττικές Εκδόσεις πραγματοποιήθηκε η μείωση ποσοστών των εταιριών Capital Publications Investments SA και Fauborough Publications Investments, με αντίστοιχη είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών Atimod Publishing Investments S.A, Helit Investments S.A και Global Publishing Systems Holding SaRL.

Ειδικότερα, η εταιρία Capital Publications Investments SA την 4/3/2003 προχώρησε σε μείωση του ποσοστού της κάτω του 5%, έναντι 30% που κατείχε μέχρι τότε, ενώ η εταιρία Fauborough Publications Investments προχώρησε την ίδια ημερομηνία σε μείωση του ποσοστού της κάτω του 5%, έναντι 33,3% που κατείχε μέχρι τότε.

Επίσης, την 4/3/2003 οι εταιρίες Atimod Publishing Investments και Helit Investments S.A εμφανίζονται να εισέρχονται για πρώτη φορά στο μετοχικό κεφάλαιο της Αττικές Εκδόσεις με ποσοστό 20% η καθεμία.

Ακόμη, στο μετοχικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης εταιρίας εισήλθε και η εταιρία Global Publishing Systems Holding SaRL η οποία κατέχει πλέον ποσοστό 17,26%.

Στην εταιρία Alpha Trust Asset Management την 6/3/2003, η Alpha Trust Επενδυτικές Υπηρεσίες προχώρησε σε αύξηση της συμμετοχής της στο 40,93%, έναντι 30,06% που κατείχε μέχρι τότε. Στο ανωτέρω ποσοστό του μετόχου συμπεριλαμβάνεται το άμεσο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι 5,87%, ενώ η υπόλοιπη συμμετοχή του μετόχου σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι 35,06%, είναι μέσω της θυγατρικής εταιρίας Alpha Trust Συμμετοχών.

Την 3/3/2003 η Deutshce Bank ανακοίνωσε την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Euroline ΕΕΧ, κατέχοντας πλέον το 5,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρίας.

Στην εταιρία Optima την 27/2/2003 ο κ. Μιχ. Θεριανός προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας και πλέον το ποσοστό του ανέρχεται στο 24,76% έναντι 14,85% που κατείχε μέχρι τότε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική σημείωση των χρηματιστηριακών αρχών, στο ανωτέρω ποσοστό του μετόχου συμπεριλαμβάνεται το άμεσο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι 14,848%, ενώ η υπόλοιπη συμμετοχή του σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι 9,917%, είναι μέσω της κ. Ολ. Θεριανού (4,489%), Π. Θεριανού (1,696%), Αν. Θεριανού (1,640%) και της ελεγχόμενης εταιρίας EUROTERRA ΑΤΕΔΑ (2,092%).

Επίσης, στην ίδια εταιρία την 3/3/2003 ο κ. Ι. Κούκας προχώρησε σε αύξηση της συμμετοχής του στην εταιρία κατέχοντας πλέον ποσοστό 10,08%, έναντι ποσοστού 9,38% που κατείχε μέχρι τότε.

Στο ανωτέρω ποσοστό του μετόχου συμπεριλαμβάνεται το άμεσο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 9,381%, ενώ η υπόλοιπη συμμετοχή του μετόχου σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου είναι μέσω της κ. Μ. Κούκα (0,701%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v