Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 20 μετοχές του Δείκτη ΥΚΤ (update 2)

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ΧΑ η λίστα με τις 20 μετοχές που απαρτίζουν το Δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας (ΔΥΚΤ). Δείτε τις 20 μετοχές και το αρχείο με τους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού του νέου δείκτη.

Οι 20 μετοχές του Δείκτη ΥΚΤ (update 2)
Οι μετοχές των εταιριών Δομική Κρήτης, Μπαλάφας, Fanco, Αφοι Κορδέλλου, Rainbow, Βάρδας, Sex Form, Vivere, Κανάκης, Ντεσπέκ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργεις, Εικόνα Ηχος, CPI, Spider, Αλμα Ατερμων, Infromatics, Δάριγκ, Προμότα, Γαλαξίδι και ΙΜΑΚΟ θα απαρτίζουν το Δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας (ΔΥΚΤ), όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΧΑ.

Ημέρα έναρξης ισχύος του δείκτη θα είναι η 2α Ιουνίου 2003, η αναθεώρηση θα πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες και σε περίπτωση που περισσότερες από 20 μετοχές παρουσιάζουν κυκλοφορική ταχύτητα άνω του 300% θα εντάσσονται όλες στο δείκτη.

Επίσης, ως με ημερομηνία βάσης του δείκτη ορίζεται η 30/05/2003 με τιμή εκκίνησης τις 1000 μονάδες.

Νωρίτερα, το euro2day.gr είχε δημοσιεύσει πληροφορίες για τις εταιρίες που θα συμμετείχαν στο νέο δείκτη, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν τη μετοχή της Γενέρ, η οποία απουσιάζει από τον επίσημο πίνακα του ΧΑ και αντ’ αυτής συμμετέχει η Προμότα.

Σημειωτέον ότι στο Δείκτη ΥΚΤ συμμετέχουν και μετοχές, οι οποίες από τις 2 Ιουνίου θα διαπραγματεύονται στη συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα και με την από 17/4/2003 σχετική ανακοίνωση, οι μετοχές αυτές δεν δύνανται να συμμετέχουν στους Γενικούς Δείκτες Αγοράς και στους κλαδικούς Δείκτες.

Πρόκειται για τις μετοχές Γαλαξίδι και Vivere.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ αποφάσισε στις 5/5/2003 την τροποποίηση των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών Τιμών της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α., σύμφωνα με την από 23/12/2002 απόφασή του για τη δημιουργία δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας και την απόφαση 95 ”Χρονισμοί διαπραγμάτευσης εισηγμένων στο Χ.Α. μετοχών” καθώς και κάποιες επιπρόσθετες αλλαγές.

Περιληπτικά οι αλλαγές που αφορούν τον νέο δείκτη έχουν ως εξής:

1. Ο τελικός αριθμός των μετοχών που συμμετέχουν στο Δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας, προσδιορίζεται ως εξής: Εισάγονται στο δείκτη είτε οι είκοσι (20) ”πρώτες” μετοχές του συνόλου των υποψήφιων μετοχών (που προέκυψαν από την εφαρμογή του Βασικού Κανόνα 4.2) ή όσες μετοχές του συνόλου των υποψήφιων μετοχών κατέχουν σταθμισμένη κυκλοφοριακή ταχύτητα άνω του 300%.

2. Υπολογισμός συντελεστή Στάθμισης για όσες εκ των μετοχών κατέχουν ποσοστό χρηματιστηριακής αξίας επί του συνόλου μεγαλύτερης του 8% κατά την τακτική αναθεώρηση και μόνον.

3. Υπολογισμός αλγορίθμου κατάταξης ως εξής: Κατάταξη κατά φθίνουσα σειρά της Σταθμισμένης Κυκλοφοριακής Ταχύτητας η οποία υπολογίζεται ως το άθροισμα του ημερήσιου πηλίκου της συνολικής αξίας συναλλαγών άνευ πακέτων της κοινής μετοχής προς την Χρηματιστηριακή Αξία πολλαπλασιασμένου επί το αντίστροφο κλάσμα του ποσοστού ευρείας διασποράς όπως αυτό είναι ανακοινωμένο κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του εξαμήνου για το οποίο πραγματοποιείται η αναθεώρηση.

4. Μετοχές εταιριών που διαπραγματεύονται στην ΝΕΧΑ αποκλείονται από την συμμετοχή στον Δείκτη Υ.Κ.Τ..

5. Μετοχές εταιριών επενδύσεων αποκλείονται από την συμμετοχή στον Δείκτη Υ.Κ.Τ..

Περαιτέρω, οι επιπρόσθετες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Συμπλήρωση κενών θέσεων δεικτών κατά την διάρκεια μεταξύ δύο αναθεωρήσεων. Η συμπλήρωση θα γίνεται βάση των επιλαχούσων μετοχών της πιο πρόσφατης τακτικής αναθεώρησης εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό που να τις καθιστά μη αποδεκτές για συμμετοχή σε δείκτη.

2. Μετοχές που θα διαπραγματεύονται με τον χρονισμό βραχείας διάρκειας δεν θα δύνανται να συμμετέχουν σε δείκτες αγοράς & κλαδικούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v