Εθνική-Π&Κ: Τα οφέλη από πιθανή διάσπαση της ΔΕΗ

Υπέρ της διάσπασης της ΔΕΗ τάσσεται η Εθνική - Π&Κ, όπως αναφέρει σε έκθεσή της μετά και την απόρριψη από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο της συμβιβαστικής λύσης που πρότεινε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Εθνική-Π&Κ: Τα οφέλη από πιθανή διάσπαση της ΔΕΗ
Υπέρ της διάσπασης της ΔΕΗ τάσσεται η Εθνική - Π&Κ, όπως αναφέρει σε έκθεσή της μετά και την απόρριψη από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο της συμβιβαστικής λύσης που πρότεινε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για λειτουργικό διαχωρισμό των ενεργειακών εταιριών και για διατήρηση της παραγωγής και της διανομής στο ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι περισσότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ένωση χαρακτηρίζονται από φραγμούς εισόδου νέων "παικτών" και από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, ενάντια στην επιθυμία της Ε.Ε. για απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και για διάσπαση των εθνικών μονοπωλίων.

Αναλυτικότερα για τη ΔΕΗ, η Εθνική - Π&Κ επισημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της διάσπασης, καθώς μια τέτοια εξέλιξη:

1. Θα προσδώσει ξεκάθαρο επίκεντρο και εμπορικούς στόχους στη νέα ΔΕΗ, αντί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό σε ολόκληρη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Θα μειώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της ΓΕΝΟΠ, ενώ εξυπηρετεί και τον στόχο της καλύτερης αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων και τον καταμερισμό της εργασίας.

3. Θα βοηθήσει στην απεμπλοκή από τον μη κερδοφόρο κλάδο της προσφοράς που το 2007 συνέβαλε αρνητικά κατά 379 εκατ. ευρώ στα μεγέθη της ΔΕΗ.

4. Θα εξαφανίσει την ανάγκη της νέας ΔΕΗ για εκτεταμένες κεφαλαιακές δαπάνες, βελτιώνοντας έτσι τις ταμειακές της ροές (το προηγούμενο business plan της εταιρίας κάνει λόγο για δαπάνες 4,4 δισ. ευρώ στην πενταετία, από τα οποία, τα 435 εκατ. ευρώ αφορούν σε δραστηριότητες μεταφοράς και 1,5 δισ. ευρώ σε δραστηριότητες διανομής).

Όπως σχολιάζει η Εθνική - Π&Κ, οι εξελίξεις στις αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ραγδαίες και το περιβάλλον είναι αβέβαιο λόγω των πολλών εμπλεκόμενων μερών (νομοθέτες, πολιτικούς, εταιρίες, χώρες-μέλη της Ε.Ε.).

Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο, τονίζει η χρηματιστηριακή: Η θέληση και η αποφασιστικότητα της Ε.Ε. για ελεύθερες αγορές και για ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ίση πρόσβαση στις αγορές για όλους τους εμπλεκόμενους και επιβολή κυρώσεων σε πρακτικές και σε πολιτικές που δεν εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "overweight" για τη μετοχή της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v