ΕΧΑΕ: Στροφή στο "πολωνικό μοντέλο"

Το "πολωνικό μοντέλο" θα ακολουθήσει η νέα στρατηγική της ΕΧΑΕ, στοχεύοντας στην προσέλκυση εταιριών από τη Νέα Ευρώπη είτε μέσω κανονικής διαπραγμάτευσης είτε μέσω πιστοποιητικών. Ποιες αλλαγές απαιτούνται.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΕΧΑΕ: Στροφή στο πολωνικό μοντέλο
Στροφή στο «πολωνικό» μοντέλο ανάπτυξης προβλέπει η νέα στρατηγική της ΕΧΑΕ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ανάδειξης του Χ.Α. σε χρηματιστηριακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Στο πρώτο -μετά τη Λιουμπλιάνα- στίγμα που παρείχε χθες η διοίκηση της ΕΧΑΕ ήταν εμφανές ότι ο στόχος για ανάδειξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε χρηματιστηριακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής παραμένει αναλλοίωτος. Τι αλλάζει; Ο τρόπος επίτευξής του.

Η Λιουμπλιάνα τυπικά και μόνο σηματοδοτεί το τέλος των ονείρων για την προσέλκυση των γειτονικών βαλκανικών αγορών στην πλατφόρμα κοινών συναλλαγών των Χ.Α. και ΧΑΚ. Στόχος που, στην πράξη, είχε χαθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, καθώς η μία μετά την άλλη οι γειτονικές αγορές υπέγραψαν συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές οργανωμένες αγορές.

Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ ομοφωνούν ότι πρέπει να επανασταθμιστεί η στρατηγική και από το -δεκαετές- πλάνο της δημιουργίας μιας κοινής πλατφόρμας αναδυόμενων αγορών το Χ.Α. να προσανατολιστεί στην ανάπτυξή του ως περιφερειακού κέντρου μέσω της ανάδειξης των υφιστάμενων δυνατοτήτων του.

Η νέα στρατηγική της ΕΧΑΕ δείχνει ότι θα ακολουθήσει το πολωνικό μοντέλο και θα στοχεύει στην προσέλκυση επιχειρήσεων από τη Νέα Ευρώπη στο Χ.Α. είτε μέσω κανονικής διαπραγμάτευσης είτε μέσω πιστοποιητικών. Για να συμβεί αυτό κατ' αναλογία με ό,τι έπραξε το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας θα πρέπει να δοθεί σε ξένες ΑΧΕ η δυνατότητα να μπορούν να διενεργούν δημόσιες εγγραφές (IPOs) ξένων εταιριών στο Χ.Α.

Δυνατότητα που προϋποθέτει βέβαια να καταστούν οι ξένες ΑΧΕ εξ αποστάσεως μέλη του Χ.Α. ή να συνεργάζονται με εγχώριες χρηματιστηριακές στη διενέργεια των δημόσιων εγγραφών.

Ήδη οι Deutsche Bank, Merrill Lynch και Societe Generale έχουν λάβει άδεια εξ αποστάσεως μέλους και αν η ΕΧΑΕ δώσει άμεσα δείγματα υιοθέτησης της νέας στρατηγικής, τότε θεωρείται βέβαιο ότι αιτήσεις θα υποβάλουν και άλλοι μεγάλοι ξένοι brokers. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς ο συνδυασμός πιστωτικής και οικονομικής κρίσης οδηγεί τα διεθνή χαρτοφυλάκια σε μείωση έκθεσης στις αγορές της Νέας Ευρώπης εντείνοντας τα προβλήματα εμπορευσιμότητας που εμφανίζουν.

Στον αντίποδα το Χ.Α. ως μία από τις ανεπτυγμένες αγορές της περιοχής, με έδρα μάλιστα χώρα της ευρωζώνης, διαθέτει ικανό βάθος για τους ξένους. Ένας, άλλωστε, από τους λόγους που το Χ.Α. υποχωρεί σχεδόν όσο και το Χρηματιστήριο της Κων/πολης είναι οι πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σορταρίσματος και επομένως παροχής ρευστότητας που διαθέτει.

Το πρώτο crash test της νέας στρατηγικής θα είναι η δημόσια εγγραφή της Telekom Srbija. Η εταιρία θα παρουσιαστεί σε event που διοργανώνει τον προσεχή Σεπτέμβριο η ΕΧΑΕ στη Χαλκιδική.

Το Χρηματιστήριο Βαρσοβίας έχει ήδη εφαρμόσει τη χορήγηση δυνατότητας ΙPOs σε ξένες χρηματιστηριακές και έχει πετύχει στην Αγορά Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης να διαθέτει 12 ξένες εταιρίες (ουκρανικές κυρίως και δευτερευόντως ρωσικές) με αθροιστική κεφαλαιοποίηση 61 δισ. ευρώ επί συνόλου κεφαλαιοποίησης της Μεγάλης Αγοράς 197 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται επιπλέον ότι οι ελληνικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι είτε διαθέτουν είτε δρομολογούν τη σύσταση χρηματιστηριακών εταιριών στις γειτονικές βαλκανικές αγορές, οπότε θα μπορούσαν να δράσουν ως πολιορκητικοί κριοί σε αυτή την προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v