Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιασώ: Οι 4+1 επισημάνσεις της Cheuvreux

Πώς ο διεθνής οίκος σχολιάζει τον επηρεασμό του κλάδου από την οικονομική κρίση, τις προοπτικές του General και των νέων κλινικών του ομίλου, την πιθανή στάση της Euromedica και τα ακίνητα που «περισσεύουν».

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ιασώ: Οι 4+1 επισημάνσεις της Cheuvreux
Πώς ο διεθνής οίκος σχολιάζει τον επηρεασμό του κλάδου από την οικονομική κρίση, τις προοπτικές του General και των νέων κλινικών του ομίλου, την πιθανή στάση της Euromedica και τα ακίνητα που «περισσεύουν» - Ευνοϊκά συγκρίνονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες των εισηγμένων του κλάδου στο Χ.Α. σε σχέση με την Ευρώπη.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη έκθεση της Cheuvreux για τη μετοχή του Ιασώ (τιμή-στόχος τα 10,8 ευρώ, σύσταση «outperform») καθώς αναφέρεται σε θέματα που αφορούν τόσο στον ίδιο τον εισηγμένο όμιλο όσο και στον κλάδο της υγείας γενικότερα.

Μια πρώτη επισήμανση της Cheuvreux είναι ότι ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία των οικονομικών κύκλων, καθώς «οι διψήφιοι ρυθμοί ανόδου που υπάρχουν μέχρι σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον».

Ειδικότερα για τον χώρο των μαιευτικών κλινικών (Ιασώ, Υγεία) ο ξένος οίκος υποστηρίζει ότι πρόκειται για το πλέον συγκεντρωμένο τμήμα της αγοράς, πως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του δεν επηρεάζεται από τους οικονομικούς κύκλους και ότι δεν περιμένει κάποια αύξηση χωρητικότητας που να μπορούσε να αλλάξει τη δομή του ανταγωνισμού μεσοπρόθεσμα.

Φθηνότερος ο κλάδος στη Σοφοκλέους

Αυτό που επίσης αναφέρεται στην έκθεση είναι ότι οι ελληνικές μετοχές του κλάδου (Ιασώ, Υγεία, Ιατρικό Κέντρο, Euromedica) είναι διαπραγματεύσιμες -κατά μέσο όρο βέβαια- με ελκυστικότερους δείκτες σε σχέση με τις μετοχές του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το P/E των ελληνικών μετοχών με βάση τις προβλέψεις του 2008 υπολογίζεται στο 14,1, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 18,9. Αντίστοιχες είναι οι αποκλίσεις, όταν τα P/E υπολογίζονται με βάση τις προβλέψεις του 2009 (12,3 έναντι 15,8).

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη P/EBITDA, με βάση τις αναμενόμενες για φέτος επιδόσεις, ο κλάδος στην Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμος στο 8,5 και στην Ευρώπη στο 10,8 (7,6 έναντι 9,6 με βάση τις προβλέψεις για το 2009).

Σχέσεις με Euromedica και Υγεία

Η Cheuvreux αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή (12,2%) της Euromedica στο Ιασώ, υποστηρίζοντας ότι αναμένει πως ενδεχόμενο deal μεταξύ των δύο εταιριών μπορεί να γίνει με premium για το Ιασώ με δεδομένη την ικανότητά του να παράγει cash flow και τη δομή των μετόχων του. «Αν η Euromedica πρόσφερε μόνο μετρητά με κάποιο premium, αυτό θα βοηθούσε τη μετοχή του Ιασώ, αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει με δεδομένη την υπάρχουσα κεφαλαιακή δομή της Euromedica».

Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο πρόεδρος της Euromedica κ. Θωμάς Λιακουνάκος κατά την τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας του, όταν επισήμανε ότι τα κεφάλαια της περυσινής αύξησης κεφαλαίου έχουν ήδη διατεθεί και πως σχεδιάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, όταν βελτιωθεί το χρηματιστηριακό κλίμα.

Από πλευράς ανταγωνισμού, είναι βέβαιο ότι το Ιασώ και το Υγεία αποτελούν τους ισχυρότερους πόλους στις μαιευτικές κλινικές στην Αττική, ωστόσο η εκκίνηση της θυγατρικής του Ιασώ στη Θεσσαλία θα μπορούσε να επηρεάσει τις εργασίες της Euromedica που διαθέτει κλινική στη Λάρισα.

Ακίνητα προς εκμετάλλευση, προβλέψεις επιδόσεων

Στα θετικά στοιχεία του Ιασώ ο πολυεθνικός οίκος καταγράφει την ισχυρή κεφαλαιακή δομή του ομίλου Ιασώ και τις καθαρές ταμειακές ροές που παράγει, συνδυασμός που προσφέρει τη δυνατότητα είτε για συνέχιση των επιστροφών κεφαλαίου προς τους μετόχους είτε για την υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής επενδύσεων.

Επιπλέον, το Ιασώ διαθέτει ακίνητα αξίας 60 εκατ. ευρώ, που δεν συμβάλλουν στη λειτουργική δραστηριότητα της εισηγμένης και θα μπορούσαν είτε να πουληθούν είτε να αξιοποιηθούν.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο για τον όμιλο αποτελεί το γεγονός ότι από φέτος η θυγατρική Ιασώ General «γύρισε» σε κερδοφόρο πορεία.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η μαιευτική κλινική για την τριετία 2008 - 2010 αναμένεται να σημειώσει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης εσόδων 7% (από 101 εκατ. το 2007 στα 124 εκατ. το 2010), ενώ το EBITDA από τα 36,9 εκατ. πέρυσι προβλέπεται στα 45,7 εκατ. το 2010 (+7,4% μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης).

Για το Ιασώ General αναμένονται φέτος έσοδα 73 εκατ. ευρώ και EBITDA 12 εκατ. ευρώ, που προσδοκάται να ξεπεράσει τα 18 εκατ. το 2010.

Η παιδιατρική κλινική του Ιασώ θα ξεκινήσει το 2008 με αρνητικό EBITDA -3 εκατ. ευρώ, που θα γυρίσει θετικό το 2009 (+0,5 εκατ.).

Τέλος, το Ιασώ Θεσσαλίας προβλέπεται να ξεκινήσει με αρνητικό EBITDA -5 εκατ. το 2009, ποσό που θα βελτιωθεί στο -2 εκατ. το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v