Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 18 μετοχές για "γερά στομάχια"

Το ΧΑ διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που είναι «ελκυστικά» αποτιμημένοι. Οι περιπτώσεις 18 εταιριών με ελκυστικούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας και λογιστικής αποτίμησης.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Σοφοκλέους: 18 μετοχές για γερά στομάχια
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις των 18 εταιρειών, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H Σοφοκλέους επιμένει να κινείται σε κλίμα σκεπτικισμού και αναμονής, με την πλειονότητα των μετοχών να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές και παρόλο που διανύουμε περίοδο ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, η εικόνα των οποίων μέχρι στιγμής μάλλον ικανοποιεί παρά προβληματίζει.

Πλέον η ελληνική αγορά είναι διαπραγματεύσιμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και υπάρχουν αρκετοί μεμονωμένοι τίτλοι που είναι «ελκυστικά» αποτιμημένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο «Μ», με τη χρήση της βάσης δεδομένων της FactSet, παρουσιάζει μετοχές οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά από τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα εμφανίζουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας και λογιστικής αποτίμησης.

Για τους τίτλους που παρουσιάζονται υπάρχουν μία ή περισσότερες διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τα κέρδη ανά μετοχή τους, προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των επιλογών.

Συνολικά, 18 εταιρείες φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά στοιχεία για τα δύο υπό εξέταση έτη (2008 και 2009), ενώ ένα γεγονός το οποίο επιτρέπει την αισιοδοξία για την ευρύτερη αγορά είναι ότι υπάρχουν επιχειρήσεις από όλες τις κατηγορίες της αγοράς.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων που διατηρεί η FactSet, οι 18 τίτλοι διαθέτουν θετικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2008 και το 2009, ενώ όλοι είναι διαπραγματεύσιμοι με χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) για τα συγκεκριμένα έτη (για την ακρίβεια χαμηλότερους του 11).

Ποιες ξεχωρίζουν

Αυτές οι 18 μετοχές ουσιαστικά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα χαρτοφυλάκιο, αφού στον πίνακα περιλαμβάνονται τίτλοι τόσο της υψηλής και μεσαίας όσο και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Οι συμμετοχές στον πίνακα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι οι μετοχές των: Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, το γεγονός ότι περιλαμβάνονται πολλοί τίτλοι της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δίνει μια νότα αισιοδοξίας για την ελληνική αγορά μετοχών, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πράξεις στο ταμπλό για μετοχές των μικρότερων κατηγοριών έχουν μειωθεί σημαντικά.

Το μέσο P/E των 18 εταιρειών για το 2008 εκτιμάται σε 8,23 έναντι 10,69 για τον Γενικό Δείκτη, 10,52 για τον FTSE/ASE-20 και 11,46 για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Για το 2009, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών τους προβλέπεται στο 6,68 έναντι 8,73 για τη συνολική αγορά, 8,53 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 8,82 για τον FTSE/ASE Mid 40.

Οι δείκτες
 
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο που αφορά στις συγκεκριμένες 18 μετοχές είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή που αναμένεται να εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς.

Για το 2008, η μέση αύξηση ανέρχεται στο 7,27% εν συγκρίσει με 6,09% για τον Γενικό Δείκτη, -5,15% για τον FTSE/ASE-20 και 22% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2008 για τους 18 τίτλους διαμορφώνεται σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ υπολείπεται έναντι των εκτιμήσεων για εκείνον της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επίσης, βάσει των προσδοκώμενων μερισματικών αποδόσεων, οι παραπάνω τίτλοι εμφανίζονται «ελκυστικότεροι» τόσο για το 2008 όσο και για το 2009, αφού για φέτος η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5,29% έναντι 4,70% και 5,17% για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE -20 αντίστοιχα, ενώ για το επόμενο έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,36%, εν συγκρίσει με το 5,45% και το 6,08% για τους δύο δείκτες αναφοράς.

Η πλειονότητα των 18 εταιρειών εμφανίζει μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) και για τα δύο έτη. Οι μετοχές των τραπεζών Marfin Popular Bank, EFG Eurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζουν από τους χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E, ενώ παράλληλα οι προσδοκώμενοι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους είναι θετικοί.

Πέραν των αποτιμήσεων σε όρους κερδοφορίας και οι αποτιμήσεις λογιστικής αξίας κινούνται σε ελκυστικότερα επίπεδα σε σχέση με τους δείκτες της αγοράς. Ο μέσος δείκτης P/BV 2008 των 18 εταιρειών προβλέπεται σε 1,49 φορά έναντι 1,83 φοράς για τον Γενικό Δείκτη και 1,70 φοράς για εκείνον της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα στα επίπεδα του 1,36.

Για το επόμενο έτος, ο δείκτης λογιστικής αξίας προβλέπεται σε 1,32 φορά, ήτοι discount 19% και 12% σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και με εκείνον της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι αποδόσεις

Επίσης, αξιοπρόσεκτες είναι οι αποδόσεις των 18 τίτλων σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Στον πίνακα με τις αποδόσεις, η σταθμισμένη απόδοση των επιλεγμένων μετοχών για το σύνολο του 2008 διαμορφώνεται σε -38,46% έναντι -37,13% για τον Γενικό Δείκτη και -35,53% για εκείνον της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο μόνος δείκτης που δεν καταγράφει τόσο υψηλές απώλειες είναι ο FTSE/ASE Small Cap 80 με -27,33% σε ετήσια βάση.

Από τις 18 μετοχές, τις μικρότερες απώλειες από την αρχή του έτους καταγράφει η ΣΙΔΕΝΟΡ, τα αποτελέσματα εξαμήνου της οποίας ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με -13,78%, ενώ τη δεύτερη, θεωρητικά, καλύτερη απόδοση εμφανίζει η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά με -24,86%.

Τον τελευταίο μήνα, η Blue Star έχει σημειώσει σημαντική ανοδική κίνηση με 13,31%, ενώ κανένας άλλος τίτλος από τους υπόλοιπους δεν έχει αποφέρει τόσο υψηλά κέρδη.

Στον αντίποδα, πάντα όσον αφορά στην απόδοση τις τελευταίες 30 ημέρες, τη χειρότερη παρουσιάζει η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ με -8,37% και ακολουθεί ο τίτλος της EFG Eurobank με -7,50%.

Ωστόσο, και για τις δύο εταιρείες οι εκτιμήσεις σχετικά με το 2008 είναι ευοίωνες, με τους προβλεπόμενους ρυθμούς αύξησης των κερδών στο 44% για την Cardico και στο 7% για την τράπεζα.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 545 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (29 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου 2008).

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις των 18 εταιρειών, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v