Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: «Παράθυρο» για πώληση ιδίων μετοχών

Τη δυνατότητα πώλησης ιδίων μετοχών επαναφέρει η ΕΚ μέσω αναγνώρισης της αγοράς ιδίων με σκοπό την ανταλλαγή ως αποδεκτή πρακτική. Αν η εισηγμένη δεν προχωρήσει σε deal, μπορεί να πουλήσει τις μετοχές.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΕΚ: «Παράθυρο» για πώληση ιδίων μετοχών
Παράθυρο επαναφοράς της δυνατότητας αγοράς ιδίων μετοχών και εν συνεχεία πώλησής τους ανοίγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απόφασή της να κάνει αποδεκτή πρακτική τη χρήση ιδίων μετοχών ως μέσο πληρωμής.

Η Ε.Κ. έκρινε, την περασμένη Παρασκευή, ως αποδεκτή πρακτική την αγορά ιδίων μετοχών για μελλοντική χρήση ως μέσο πληρωμής. Έτσι, εισηγμένη σε οργανωμένη αγορά μπορεί να αγοράσει και να διακρατήσει τις δικές της μετοχές, με σκοπό να αγοράσει μετοχές μίας άλλης εταιρίας.

Εάν δεν προκύψει εξαγορά με χρήση ιδίων μετοχών τότε η εισηγμένη μπορεί να πουλήσει τις ίδιες μετοχές της. Με την παραπάνω ρύθμιση, ουσιαστικά, επαναφέρεται η δυνατότητα αγοράς και εν συνεχεία πώλησης ιδίων μετοχών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τούδε και εφεξής η πλειονότητα των εισηγμένων θα δηλώνουν ως σκοπό του buy back τη χρήση των ιδίων μετοχών ως μέσο πληρωμής και αν δεν επιτυγχάνονται συμφωνίες εξαγοράς θα μπορούν να πουλήσουν τις ίδιες μετοχές τους.

Σημειώνεται ότι με τις αλλαγές που είχαν προωθηθεί τον Μάιο του 2007, οι ίδιες μετοχές ή θα πρέπει να ακυρώνονται ή να χρησιμοποιούνται από τις εισηγμένες για εκπλήρωση υποχρεώσεων προς κατόχους μετατρέψιμων ομολογιών ή προς εργαζόμενους που ασκούν δικαιώματα αγοράς μετοχών (stock options). Με τις παραπάνω αλλαγές απαγορεύτηκε ουσιαστικά η δυνατότητα πώλησης ιδίων μετοχών.

Το πλαίσιο είχε θολή εφαρμογή στις τράπεζες οι οποίες συνέχισαν να διαθέτουν ίδιες μετοχές τους (τελευταίο παράδειγμα η διάθεση ιδίων μετοχών Alpha Bank στο Κατάρ) ενώ μόνο η MIG προχώρησε στην ακύρωση των ιδίων μετοχών της μειώνοντας ισόποσα το μετοχικό της κεφάλαιο.

Δικλείδες για αποφυγή χειραγώγησης

Η αγορά ιδίων μετοχών με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους ως μέσο πληρωμής δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα αποδεκτή ως πρακτική, λόγω του ευρωπαϊκού πλαισίου περί κατάχρησης αγοράς το οποίο έχει ενσωματωθεί και στο εθνικό μας δίκαιο. Προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους κατάχρησης αγοράς η Ε.Κ. θέτει τις εξής δικλείδες:

- H εισηγμένη που αγοράζει ίδιες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο πληρωμής δεν μπορεί να διακρατά ίδιες μετοχές που ξεπερνούν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της.

- Απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης προκειμένου ο εκδότης να χρησιμοποιήσει τις μετοχές για άλλο σκοπό από αυτόν που έχει ήδη δημοσιεύσει σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο. Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται στο κοινό χωρίς υπαίτια βραδύτητα.

- Πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις διαφάνειας του άρθρου 4 παρ.4 του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2273/2003 και να δημοσιοποιείται ο αριθμός των μετοχών που αγοράστηκαν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής.
 
- Η απόκτηση ίδιων μετοχών πρακτικής πρέπει να αποτελεί περιστασιακή και όχι συνεχή δραστηριότητα από τις εισηγμένες.

Τέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να διενεργήσει οποιαδήποτε έρευνα που θα θεωρηθεί αναγκαία για να επιβεβαιώσει την απουσία χειραγώγησης αγοράς.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v