Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 2 ταχύτητες το ΧΑ στον κόκκινο Γενάρη

«Κρατικόχαρτα», και συγκεκριμένα blue chips, «εξωραΐζουν» την εικόνα του Γενικού Δείκτη για το 2009. «Αδύναμος κρίκος» οι τράπεζες. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Ιανουαρίου στη Σοφοκλέους. 

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Με 2 ταχύτητες το ΧΑ στον κόκκινο Γενάρη
Πτωτικά κινείται από τις αρχές του χρόνου η Σοφοκλέους και αρκετοί επιμέρους τίτλοι... πρόλαβαν να καταγράψουν σημαντικές απώλειες, κινούμενοι ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα χαμηλά του προηγούμενου Οκτωβρίου.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη σε επίπεδο απωλειών μπορεί να μην προβληματίζει προς το παρόν, αν και το εύρος διακύμανσης είναι αρκετά υψηλό (της τάξεως των 320 μονάδων), εντούτοις η κίνηση κάποιων μετοχών πιθανόν να δημιουργεί ανησυχίες.

Από τις αρχές του μήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθώντας την πορεία και των άλλων αγορών κινείται πτωτικά, όμως η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι μόνο μερικοί τίτλοι έχουν κρατήσει στην πτώση και οι υπόλοιποι έχουν χάσει σημαντικά ποσοστά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης, από τις 2 Ιανουαρίου καταγράφει απώλειες 3,09%, με τον FT 20 να εμφανίζει πτώση 4,46%. 
 
Στο ίδιο διάστημα, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones εμφανίζει απώλειες 8,2%, με τους δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών να τον "ακολουθούν" κατά πόδας, καθώς ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχει χάσει 8,15% ενώ ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχωρεί σε ποσοστό 10,96%.  

Παρά λοιπόν το -3,09% που έχει «γράψει» το ταμπλό, 165 μετοχές κινούνται με ακόμα μεγαλύτερη πτώση από την αγορά, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι οι δείκτες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υποαποδίδουν αισθητά.

Για την ακρίβεια, 62 μετοχές έχουν απολέσει πάνω από το 15% της αξίας τους και 35 περισσότερο από το 20%. Συνολικά, 197 τίτλοι κινούνται με αρνητικό πρόσημο, 30 έχουν μηδενική μεταβολή και 57 παρουσιάζουν θετική απόδοση.

Σε μεγάλο βαθμό, η πλειονότητα των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών συνεχίζει να
υποαποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη ή με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο FTSE/ASE Mid 40 έχει υστερήσει σημαντικά σε σχέση με τους υπόλοιπους δείκτες, αφού καταγράφει απώλειες 7,45%, ενώ ο FTSE/ASE Small Cap 80 κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες της τάξεως του 5,08%.

Παρότι λίγες σε αριθμό, οι κυριότερες μετοχές που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των κερδισμένων ανήκουν σε σημαντικές εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που εν μέρει προσπάθησαν να αντιστρέψουν την εικόνα από την πτωτική πορεία των τραπεζικών τίτλων.

Οι μετοχές της ΔΕΗ με +11,61%, της Coca Cola 3E με +9,62% και του ΟΠΑΠ με 3,97% ξεχωρίζουν από αυτήν την κατηγορία, ενώ από τα κρατικά χαρτιά διακρίνεται η ΕΥΔΑΠ με κέρδη 9,58%.

Οι χαμένοι του Ιανουαρίου

Την πρώτη θέση στον πίνακα με τις μεγαλύτερες απώλειες καταλαμβάνει ο τίτλος της Attica Συμμετοχών με μείωση της τάξεως του 50%, παρά τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στη δεύτερη θέση των απωλειών βρίσκεται η μετοχή της εταιρείας Μπάμπης Βωβός με απόδοση της τάξεως του -42,19%. Οι εξελίξεις στο θέμα του έργου στον Βοτανικό έχουν πλήξει καίρια τον τίτλο, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία το ζήτημα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού σχετίζεται άμεσα με τις δαπάνες για την αγορά ακινήτων των βιομηχανιών ΕΤΜΑ και Ελλατέξ και τυχόν αρνητική έκβαση του ενός θα έχει αναπόδραστες συνέπειες και για το άλλο.

Παράλληλα, η Deutsche Bank σε πρόσφατη ανάλυσή της συνιστά «διακράτηση» με τιμή-στόχο τα 7,30 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος της εταιρείας Unibios κινείται με πτώση 33% από τις αρχές του έτους.

Η Elmec Sport κινείται με υψηλές απώλειες στο νέο έτος, της τάξεως του 32% και ο όγκος συναλλαγών της είναι εξαιρετικά χαμηλός. Με βάση τις εξελίξεις, η εταιρεία φαίνεται να «χάνει» την αποκλειστικότητα στη λιανική ανάπτυξη του σήματος Nike, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Nike Europe επιτρέπει πλέον και σε άλλους παίκτες να δημιουργήσουν αυτόνομα καταστήματα της φίρμας στην ελληνική αγορά.

Την πρώτη εξάδα με τις υψηλότερες απώλειες συμπληρώνουν οι μετοχές των Altec και Microland. Ο πρώτος τίτλος καταγράφει απώλειες 33% και ο δεύτερος 32%. Για τη δεύτερη, η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 στις 15/1/2009, την οποία υπέβαλε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της πρόσκαιρης οικονομικής αδυναμίας της εταιρείας αλλά και για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της.

Από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές: το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με απώλειες 23,66%, η EFG Eurobank Ergasias με -19,30%, η Τράπεζα Πειραιώς με -17,81%, η Alpha Bank με -13,13% και η ATEbank με -12,86%. Οι πρόσφατες εκθέσεις των αναλυτών για τον τραπεζικό κλάδο είχαν ως αποτέλεσμα την εκ νέου υποβάθμιση των τιμών-στόχων αλλά και των προβλεπόμενων κερδών τόσο για φέτος όσο και για το 2010.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Ιανουάριο του 2009 δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 567ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 30/1 - 3/2/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v