Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αλλαγές σε tick size - Ειδικά Χαρακτηριστικά

Αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού τιμής κλεισίματος, στο tick size αλλά και στα κριτήρια ένταξης στην κατηγορία χαμηλής διασποράς αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Δ.Σ. του ΧΑ στη συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου.

ΧΑ: Αλλαγές σε tick size - Ειδικά Χαρακτηριστικά
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, σε συνέχεια λεπτομερούς εξέτασης σειράς παρατηρήσεων σχετικά με το υφιστάμενο σύστημα προσδιορισμού της τιμής κλεισίματος που εφαρμόζεται στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, αποφάσισε την τροποποίηση – βελτίωση του μηχανισμού προσδιορισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών, ως ακολούθως:

1. όταν συντρέχουν λόγοι που οδηγούν στο να προσδιοριστεί η τιμή κλεισίματος με το 30% των πράξεων:
• η δημοπρασία δεν θα εκτελείται με τον αλγόριθμο μεγιστοποίησης του όγκου,
• θα υπολογίζεται η τιμή κλεισίματος που έχει προκύψει από το Σ.Μ.Ο του 30% των πράξεων.

2. όλες οι εντολές που συγκεντρώθηκαν στην Δημοπρασία και μπορούν να εκτελεστούν στην τιμή κλεισίματος, θα εκτελούνται.

3. οι ανεκτέλεστες εντολές μεταφέρονται στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης που ονομάζεται “στην τιμή κλεισίματος” και γίνονται συναλλαγές μόνο στην τιμή αυτή.

Επιπρόσθετα, προσαρμόζονται οι σχετικοί χρονισμοί και παράμετροι ως ακολούθως:

Μέχρι σήμερα

Με την εφαρμογή του νέου αλγορίθμου

Χρόνος Προσυνεδρίασης Δημοπρασίας Κλεισίματος

17:00 – 17:11

17:00 – 17:04

Τυχαίος χρόνος λήξης Προσυνεδρίασης

17:09 – 17:11

17:03 – 17:04

Χρόνος Επέκτασης ΑΜΕΜ

3 min

5 min

Τυχαίος χρόνος λήξης AMEM *

1 min

1 min

Χρόνος Διαπραγμάτευσης στην τιμή κλεισίματος (ATC)

Από την λήξη του Χρόνου Προσυνεδρίασης Δημοπρασίας Κλεισίματος μέχρι 17:20

*ο χρόνος αυτός ξεκινάει από την λήξη του Τυχαίου χρόνου λήξης AMEM


Επίσης, προσαρμόζονται η σημαντική απόκλιση και ο σημαντικός όγκος δημοπρασίας, ως εξής

Μέχρι σήμερα

Με την εφαρμογή του νέου αλγορίθμου

Σημαντική Απόκλιση Δημοπρασίας

1,5%

1,5%

Σημαντικός Όγκος Δημοπρασίας

15%

30%


Οι προαναφερόμενες αλλαγές θα ισχύσουν και για την Αγορά ΔΑΚ.

Με τις συγκεκριμένες βελτιώσεις δεν θα δημιουργείται πλέον σύγχυση στην αγορά ανάμεσα στην τιμή κλεισίματος και στην τιμή που προκύπτει από τη δημοπρασία, ενώ, ταυτόχρονα, γίνεται πιο αποτελεσματικός ο τρόπος προσδιορισμού της τιμής κλεισίματος.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποφάσισε την τροποποίηση του Κανονισμού του ΧΑ αναφορικά με τον πίνακα των έγκυρων βημάτων τιμής (price tick) για κινητές αξίες εκτός των τίτλων σταθερού εισοδήματος, ως εξής:

Τιμή Κινητής Αξίας (€)

Βήμα Τιμής (€)

0,01 – 59,99

0,01

60,00 - ?

0,05



Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε την τροποποίηση του Κανονισμού του ΧΑ αναφορικά με τo κριτήριο ένταξης στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς και Ειδικών Χαρακτηριστικών λόγω διαμόρφωσης της τιμής μικρότερης από 0,30 ευρώ.

Ειδικότερα, αποφάσισε ότι η μεταφορά θα πραγματοποιείται όταν η μέση τιμή κλεισίματος της μετοχής σε 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις διαμορφωθεί κάτω του ορίου των 0,30 ευρώ. Η προθεσμία των 3 συνεδριάσεων θα αρχίζει από την πρώτη συνεδρίαση κατά την οποία η τιμή κλεισίματος της μετοχής θα είναι μικρότερη των 0,30 ευρώ.

Το κριτήριο για την επανένταξη των μετοχών δεν μεταβάλλεται αλλά διευκρινίζεται ότι η επανένταξη θα διενεργείται κατά την πρώτη συνεδρίαση κατά την οποία η τιμή κλεισίματος θα είναι μεγαλύτερη από 0,40 ευρώ.

Όλες οι ανωτέρω αλλαγές τελούν υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα τεθούν σε εφαρμογή από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του αναθεωρημένου Κανονισμού.
Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποδέχθηκε την αίτηση της εταιρίας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε.Ε.» με διακριτικό τίτλο «OBESITY TREATMENT CORPORATION», για την ένταξη των μετοχών της στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του Χ.Α.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση:

• των 18.800.000 δικαιωμάτων προτίμησης επί των μετοχών της εταιρίας «ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε.», που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων της εταιρίας, σε αναλογία 7 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 20 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής ευρώ 2,00.

Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης στην εν λόγω αύξηση ορίζεται η 17η Φεβρουαρίου 2009. Δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι οι μέτοχοι της εταιρίας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 19ης Φεβρουαρίου 2009. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 23η Φεβρουαρίου 2009 έως και την 9η Μαρτίου 2009, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται από την 23η Φεβρουαρίου 2009 έως και την 3η Μαρτίου 2009.

• των 22.115.375 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε.» (εφεξής «Απορροφώσα εταιρία»), που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της εισηγμένης εταιρίας «ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Ε.» και της μη εισηγμένης εταιρίας «ΕΛΒΙΠΕΤ Α.Ε.» με τις εξής σχέσεις ανταλλαγής: α) κάθε μέτοχος της εταιρίας «ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Ε.» ανταλλάσσει 0,646550 μετοχές που κατέχει, με μία (1) νέα κοινή ονομαστική μετοχή της Απορροφώσας εταιρίας, και β) οι μέτοχοι της

Απορροφώσας εταιρίας θα διατηρήσουν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν. Σημειώνεται ότι για την εταιρία «ΕΛΒΙΠΕΤ Α.Ε.» δεν υφίσταται σχέση ανταλλαγής δεδομένου ότι αποτελεί θυγατρική κατά 100% της εταιρίας «ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Ε.». Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 19η Φεβρουαρίου 2009.

• των 15.629.782 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε.» (εφεξής «Απορροφώσα εταιρία»), που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της μη εισηγμένης εταιρίας «ΟPENTEC ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.» και αναδοχής του κλάδου δικτύων της μη εισηγμένης εταιρίας «COMPUTERBANK NETWORKING Βιομηχανική και Εμπορική Α.Ε.», με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από ευρώ 0,37 σε ευρώ 0,31.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της Απορροφώσας εταιρίας θα διατηρήσουν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν, με νέα ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 0,31. Οι μέτοχοι της εταιρίας «ΟPENTEC ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.» για κάθε 1 μετοχή που κατέχουν λαμβάνουν 41,6937 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ήτοι συνολικά 6.837.770 μετοχές, και η εταιρία «COMPUTERBANK NETWORKING Βιομηχανική και Εμπορική Α.Ε.» για την εισφορά του κλάδου λαμβάνει 8.792.012 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας ευρώ 0,31. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α. ενημερώθηκε για την περαιτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Απορροφώσας εταιρίας, με αύξηση της ονομαστικής άξιας της μετοχής από ευρώ 0,31 σε ευρώ 0,36.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 15.629.782 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με τη νέα ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 0,36, ορίστηκε η 18η Φεβρουαρίου 2009.

• των 95.076.924 δικαιωμάτων προτίμησης επί των μετοχών της εταιρίας «Hellas Online Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες Α.Ε.», που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων της εταιρίας, σε αναλογία 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 3 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής ευρώ 1,60. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης στην εν λόγω αύξηση ορίζεται η 17η Φεβρουαρίου 2009.

Δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι οι μέτοχοι της εταιρίας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 19ης Φεβρουαρίου 2009. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 23η Φεβρουαρίου 2009 έως και την 9η Μαρτίου 2009, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται από την 23η Φεβρουαρίου 2009 έως και την 3η Μαρτίου 2009.
Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημερώθηκε για:

• τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» από ευρώ 0,60 σε ευρώ 0,30. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με τη νέα ονομαστική αξία ορίστηκε η 18η Φεβρουαρίου 2008.

• την αλλαγή του διακριτικού τίτλου της εταιρίας «ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΑΝΩΝ & ΧΡΩΜΑΤΩΝ» σε «DFH SA», τόσο στις σχέσεις της με την Ελλάδα όσο και για τις διεθνείς της συναλλαγές, η οποία θα ισχύει από την 17η Φεβρουαρίου 2009.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ ενέκρινε:

• την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» από την εταιρία – Μέλος του Χ.Α. «ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.» και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί της εν λόγω κινητής αξίας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009.

• την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή στα παρακάτω παράγωγα προϊόντα της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ:
(i.) Σ.Μ.Ε. επί των μετοχών της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.»,
(ii.) Σ.Μ.Ε. επί των μετοχών της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Α.Ε.»,
(iii.) Σ.Μ.Ε. επί των μετοχών της «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.»

από την εταιρία – Μέλος της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ «ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.», και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των παραπάνω παραγώγων προϊόντων τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009.

• την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας «ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε.» από την εταιρία – Μέλος του ΧΑ «ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.» και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί της εν λόγω κινητής αξίας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009.

• την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.» από την εταιρία – Μέλος του ΧΑ «ΒΕΤΑ Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ.» και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί της εν λόγω κινητής αξίας τη Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε στο ΔΣ του ΧΑ:

• η λύση σύμβασης (παύση) της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των μετοχών «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε.» και «ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.» από την εταιρία – Μέλος του Χ.Α. «ARTION AXΕΠΕΥ». Ως τελευταία ημέρα Ειδικής Διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε.», ορίστηκε η Δευτέρα 16/02/2009 και επί των μετοχών της «ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.», η Παρασκευή 27/02/2009.

• η παραίτηση της εταιρίας – Μέλους της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ «PROTON BANK Α.Ε.» από την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή στη διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ των ΣΜΕ επί του δείκτη «FTSE/ΑΤΗΕΧ-20», των ΣΜΕ επί των μετοχών των εισηγμένων εταιριών «OΤΕ A.E.», «ΟΠΑΠ Α.Ε.», «ΔΕΗ Α.Ε.», «IΝΤΡΑΚΟΜ A.E.», «ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.», «COCA COLA EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ A.E.», «AΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ A.E.», «ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.», «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», «Α.Ε.Τ. ΤΙΤΑΝ», «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε.», «ΓΕΚ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ», «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», «MARFIN INVESTMENT GROUP», «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΒΙΟΧΑΛΚΟ Ε.Β. ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜ.», «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.», «ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.», «ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ», «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD», «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.», «ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.» και των Δικαιωμάτων Προαίρεσης στο δείκτη «FTSE/ΑΤΗΕΧ-20» και των Δικαιωμάτων Προαίρεσης επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας «OΤΕ A.E.». Ως τελευταία ημέρα Ειδικής Διαπραγμάτευσης στα εν λόγω προϊόντα ορίστηκε η Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v