Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή η ρύθμιση για μερίσματα σε μετοχές

Μερίσματα μόνο σε μετοχές, οι οποίες δεν θα πρέπει να προέρχονται από επαναγορά, και όχι με μετρητά, μπορούν να διανείμουν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες εντάχθηκαν στο πακέτο στήριξης της ρευστότητας, των 28 δισ. ευρώ.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Στη Βουλή η ρύθμιση για μερίσματα σε μετοχές
Μερίσματα μόνο σε μετοχές, οι οποίες δεν θα πρέπει να προέρχονται από επαναγορά, και όχι με μετρητά, μπορούν να διανείμουν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες εντάχθηκαν στο πακέτο στήριξης της ρευστότητας, των 28 δισ. ευρώ.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατετέθη στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου. Στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνεται η απόδοση των προνομιούχων μετοχών, που έχουν εκδώσει τα πιστωτικά ιδρύματα προς το εξωτερικό.

Παράλληλα, για όσο χρόνο διαρκεί η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ενίσχυσης , δεν επιτρέπεται η αγορά ιδίων μετοχών .

Εξάλλου, την ίδια τροπολογία παρατείνεται, έως 19/5/2009, η προθεσμία λήψης απόφασης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων ανώνυμων τραπεζικών εταιριών, για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ώστε να εξετασθούν αιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για συμπληρωματική συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα αυτό.

*** Το κείμενο της τροπολογίας - προσθήκης 


Στο σ.ν. «Σύστημα ΄Αυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις»

Αιτιολογική ΄Εκθεση
1. Με την προτεινόμενη τροπολογία, σε περίπτωση διανομής μερίσματος από τις Τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας του άρθρου 1 του ν. 3723/2008 (ΦΕΚ Α΄250), τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται στη διανομή αποκλειστικά μετοχών, ως μέρισμα για τη χρήση 2008.

Καθώς οι Γενικές Συνελεύσεις έγκρισης διανομής μερισμάτων της χρήσης 2008 θα ακολουθήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις έγκρισης συμμετοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας, εξειδικεύεται η εφαρμογή των διατάξεων αυτών για τη διανομή μερίσματος της εν λόγω χρήσης.

Στην προτεινόμενη διάταξη όπως και στον περιορισμό της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 3723/2008 σχετικά με τη διανομή μερίσματος δεν συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για την παροχή απόδοσης των προνομιούχων μετοχών που έχουν εκδώσει στο εξωτερικό.

2. Προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας δεν επιτρέπεται η αγορά ιδίων μετοχών από αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα.

3. Με την διάταξη αυτή παρατείνεται η ημερομηνία των Γενικών Συνελεύσεων που θα αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3723/2008, προκειμένου να εξετασθούν αιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για συμπληρωματική συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα αυτό.
 
4. Με τη διάταξη αυτή ορίζεται η έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού.

*** Άρθρο


1. Στην περίπτωση διανομής μερίσματος για τη χρήση 2008, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 3723/2008 (ΦΕΚ 250Α), η διανομή περιορίζεται αποκλειστικά στη διανομή μετοχών. Οι μετοχές αυτές δεν πρέπει να προέρχονται από επαναγορά. Στις ανωτέρω διατάξεις δεν περιλαμβάνεται η απόδοση των προνομιούχων μετοχών που έχουν εκδώσει προς το εξωτερικό τα πιστωτικά ιδρύματα.

2. Για το χρονικό διάστημα συμμετοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας του Ν. 3723/2008, δεν επιτρέπεται η αγορά ιδίων μετοχών από τα πιστωτικά ιδρύματα.

3. Η προθεσμία λήψης απόφασης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3723/2008, παρατείνεται έως 19/5/2009, προκειμένου για συμπληρωματικές αποφάσεις αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου όπως ορίζεται στις ανωτέρω διατάξεις.

4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την κατάθεσή του στην Βουλή των Ελλήνων.
Αθήνα, Φεβρουαρίου 2009

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v