Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Περιθώριο για νέες ΑΜΚ με προνομιούχες

Τη δυνατότητα στις τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους επάρκεια αντλώντας και το 1 δισ. ευρώ που έχει περισσέψει από το σκέλος των 5 δισ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών, δίνει το Ελληνικό Δημόσιο.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες: Περιθώριο για νέες ΑΜΚ με προνομιούχες
Τη δυνατότητα στις τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους επάρκεια - ενόψει ενός δύσκολου τριμήνου - αντλώντας και το 1 δισ. ευρώ που έχει περισσέψει από το σκέλος των 5 δισ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών, δίνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ουσιαστικά, με τη διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όσον αφορά στο μπλόκο των μετρητών στα μερίσματα αλλά και την απαγόρευση της αγοράς ιδίων μετοχών (για όσο χρονικό διάστημα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος καλούν τα πιστωτικά ιδρύματα να εξαντλήσουν το σύνολο των 5 δισ. ευρώ.

Έως σήμερα έχουν κάνει χρήση, μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών, κεφαλαίων ύψους 4 δισ. ευρώ.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στο euro2day, τόνιζαν ότι η παράταση της διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων έως τις 19 Μαίου 2009 αφορά τη διάθεση του 1 δισ. ευρώ.

«Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε όσες μικρές τράπεζες δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την άντληση κεφαλαίων με έκδοση προνομιούχων μετοχών να το πράξουν, εφόσον παραστεί ανάγκη και ταυτόχρονα αφήνει χρονικά περιθώρια ακόμη και σε εκείνες που έχουν πάρει κεφάλαια να προχωρήσουν σε εκ νέου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον χρειασθούν κεφαλαιακή ενίσχυση», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει προχωρήσει σε ΑΜΚ με έκδοση προνομιούχων ύψους 350 εκατ. ευρώ, η Eurobank 950 εκατ., η Alpha 950 εκατ., Πειραιώς 370 εκατ. ευρώ.

*Η σχετική διάταξη επισυνάπτεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v