Νέα αναβολή στο φόρο υπεραξίας

Νέα αναβολή στην επιβολή του φόρου υπεραξίας στο ΧΑ αποφάσισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα της αγοράς.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Νέα αναβολή στο φόρο υπεραξίας
Νέα αναβολή στην επιβολή του φόρου υπεραξίας στο ΧΑ αποφάσισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα της αγοράς.

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου στη Βουλή, προβλέπεται ότι λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας, ο φόρος υπεραξίας 10% θα επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2010.

Μετοχές που αποκτώνται από 1/4/2009, οπότε επρόκειτο να επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας, έως 31/12/2009 θα φορολογούνται επί της τιμής πώλησής τους, με τον υφιστάμενο συντελεστή 1,5‰.

Με την ίδια τροπολογία, ορίζεται ότι για την οικονομική ενίσχυση των 500 ευρώ που αφορά σε δικαιούχους ΕΚΑΣ και ΟΑΕΔ, για τη διευκόλυνση των αναγκών εξυπηρέτησης των στεγαστικών του δανείων, θα καταβληθεί άμεσα από την Αγροτική Τράπεζα μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίζουν στην τράπεζα δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι πρόκειται για κύρια κατοικία, βεβαίωση από τον ασφαλιστικό τους φορέα ότι δικαιούνται το ΕΚΑΣ, ή από τον ΟΑΕΔ αντίστοιχα αν είναι άνεργοι, και βεβαίωση της τράπεζας από την οποία να προκύπτει ότι ο δικαιούχος εξοφλεί στεγαστικό δάνειο. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για τη λήψη του ΕΚΑΣ.

Με άλλη διάταξη, κατοχυρώνεται η εξαγγελία για την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και παρατείνεται η ισχύς των μέτρων για τους δικαιούχους αποζημίωσης, εμπόρους, που επλήγησαν από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Η προθεσμία για την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων παρατείνεται έως τις 30/4 από 27 Φεβρουαρίου που έληξε. 

Με άλλη διάταξη τέλος, καθορίζεται σε 0,5% επί του δανείου, το ποσοστό της προμήθειας αδράνειας που λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο από την εγγύηση που παρέχει υπέρ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε σχέση με το δάνειο που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ρύθμιση αυτή συνδυάζεται με την πρόσφατη αναδιάρθρωση του δανείου και τη μείωση του οφειλόμενου ποσού μετά τις μέχρι σήμερα καταβολές για την αποπληρωμή του σε 844.629.316,38 ευρώ.

Με την αναδιάρθρωση του δανείου και την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως αναφέρεται στην τροπολογία:

· Απελευθερώνεται ένα σημαντικό ποσό ύψους 384.256.358,97 ευρώ, το οποίο δέσμευε το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της υποχρέωσης παροχής εγγύησης. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί από το Δημόσιο για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τη διεθνή οικονομική κρίση.

· Περιορίζεται το κόστος των αεροπορικών δραστηριοτήτων που επιβαρύνει τα τέλη αεροδρομίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με προφανή θετικά αποτελέσματα τόσο για το Διεθνή Αερολιμένα, όσο και, εμμέσως, για την ελληνική τουριστική αγορά στο σύνολό της.

· Το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προσδοκά σε αύξηση των ποσών μερισμάτων από την εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην οποία είναι μέτοχος σε ποσοστό 55%, αφού με τη νέα εγγύηση μειώνονται οι δαπάνες της εταιρείας.

Οι τροπολογίες δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v