G.Sachs: Τρία σενάρια για τράπεζες και Αν. Ευρώπη

Στα 4,1 δισ. ευρώ εκτιμά τις ζημίες για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών από την κρίση στην Αν. Ευρώπη, στο χειρότερο δυνατό σενάριο, η Goldman Sachs σε έκθεσή της. Στα πρόθυρα κρίσης Ουκρανία και Ρουμανία.

G.Sachs: Τρία σενάρια για τράπεζες και Αν. Ευρώπη
Την -αδικαιολόγητη- εναρμόνιση των μετοχών με έκθεση στην Ανατολική Ευρώπη με τις αγορές της περιφέρειας της Αν. Ευρώπης τονίζει η Goldman Sachs σε έκθεσή της. Στα πρόθυρα κρίσης Ουκρανία και Ρουμανία.  

Ειδικότερα, στην έκθεσή του ο οίκος υπογραμμίζει τα προβλήματα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συγκρίνοντάς τα παράλληλα με τα προβλήματα των ασιατικών αγορών το 1997. 

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του οίκου σημειώνουν ότι δεν περιμένουν πλήρη τραπεζική κρίση στην ευρύτερη περιφέρεια, αν και συγκεκριμένα κράτη (οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία και η Ουκρανία) βρίσκονται στα πρώιμα στάδια οικονομικής κρίσης. 

Για να εκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τραπεζικής κρίσης στην Αν. Ευρώπη στις δυτικές τράπεζες, οι αναλυτές της Goldman Sachs εφάρμοσαν τρία διαφορετικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην περιφέρεια αυξάνονται στο 10% του συνόλου (όπως στην κρίση των Σκανδιναβικών χωρών στις αρχές του 1990), στο 20% του συνόλου (αντίστοιχη περίπτωση με την κρίση του Μεξικού το 1994) και στο 30% (όπως στην ασιατική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1990). 

Στην πρώτη περίπτωση οι ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες θα διαμορφωθούν στα 700 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας και στη δεύτερη περίπτωση ανέρχονται στο 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1% του ΑΕΠ. 

Στο τρίτο σενάριο, οι ζημίες για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα ανέλθουν στα 4,1 δισ. ευρώ, ή στο 1,7% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η αντίστοιχη ζημία για τις ιταλικές τράπεζες διαμορφώνεται στα 23,1 δισ. ευρώ και για τις αυστριακές στα 26 δισ. ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v