Τι ζητούν οι φορείς της αγοράς για την Ε.Κ.

Την ανάγκη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Κ. από την επιβολή ποινών ζήτησαν με κοινή συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο οι φορείς της αγοράς.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τι ζητούν οι φορείς της αγοράς για την Ε.Κ.
Την ανάγκη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την επιβολή ποινών ζήτησαν με κοινή συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο οι φορείς της αγοράς.

Τόσο η ΕΝΕΙΣΕΤ όσο και οι ΣΜΕΧΑ και ΣΕΔΥΚΑ προτείνουν να υπάρξει ξεχωριστή επιτροπή επιβολής ποινών εντός των κόλπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και διατήρηση του διοικητικού της συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των φορέων και με διακομματική σύνθεση.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Μωραϊτάκης χαρακτήρισε θετική την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής με την οποία η κυβέρνηση αποδέχεται ουσιαστικά τη λειτουργία συμβουλευτικής επιτροπής στην Ε.Κ. με τη συμμετοχή των φορέων, ζητά όμως επιπλέον να εξαιρεθεί λόγω σύγκρουσης συμφερόντων το Χρηματιστήριο Αθηνών από τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της Κεφαλαιοαγοράς καθώς και να μην μπορούν τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναλαμβάνουν θέσεις σε εποπτευόμενους φορείς για τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους στην εποπτική αρχή.

Ανάλογη ρύθμιση έχει υπάρξει για τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Από την πλευρά του ο κ. Δράκος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΝΕΙΣΕΤ, αφού συντάχτηκε με τις προτάσεις του ΣΜΕΧΑ, έθεσε ευρύτερο θέμα σωστής εποπτείας, προτείνοντας τη δημιουργία ενιαίου φορέα εποπτείας για ολόκληρη την αγορά.

Ουσιαστικά η Ένωση Εισηγμένων επαναφέρει την παλιά της πρόταση για ανάδειξη της Τραπέζης της Ελλάδος σε ενιαίο φορέα ελέγχου και εποπτείας, με υποδιοικήσεις για θέματα κεφαλαιαγοράς, ιδιωτικής ασφάλισης καθώς και μια νέα υποδιοίκηση που να εποπτεύει τον τομέα χονδρεμπορίου.

Η ΕΝΕΙΣΕΤ προτείνει να υπάρξει εποπτικό συμβούλιο στη νέα αρχή, στο οποίο θα αναφέρονται οι υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου, εκτελεστική επιτροπή η οποία θα αποφασίζει και θα επιβάλλει τις ποινές, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του νέου ενιαίου φορέα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των φορέων της αγοράς θα έχει ευρύτερες αρμοδιότητες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v