Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικές μειώσεις κόστους για τα μέλη του Χ.Α.

Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ευαισθητοποιημένο από την εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, μειώνει το κόστος χρήσης των παρεχόμενων
προς τα μέλη του υποδομών. Εισαγωγές νέων μετοχών.

Σημαντικές μειώσεις κόστους για τα μέλη του Χ.Α.
Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ευαισθητοποιημένο από την εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, μειώνει το κόστος χρήσης των παρεχόμενων
προς τα μέλη του υποδομών.

Οι αλλαγές βασίζονται σε τρεις άξονες:

α) Σην άμεση ελάφρυνση των πάγιων χρεώσεων των μελών.
β) Στην επαύξηση των δωρεάν υποδομών ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από τη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. 
γ) Στην παροχή κινήτρων για να αναπτύξουν περισσότερο τις εργασίες τους.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μέση μείωση κατά 31% της ετήσιας συνδρομής των μελών της αγοράς αξιών. Η μέση μείωση κατά 11% της ετήσιας συνδρομής των μελών της
αγοράς παραγώγων. Η δωρεάν προσφορά της υπηρεσίας ODL προς όλα τα μέλη της αγοράς αξιών για το έτος 2009.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ανάπτυξη της αγοράς παραγώγων, υιοθετούνται μηδενικές προμήθειες για τη διαπραγμάτευση και την εκκαθάριση των συναλλαγών που αφορούν στα δικαιώματα επί μετοχών (stock oOptions), για διάστημα 6 μηνών (ισχύς από 1/4/09).

Στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση: 

*  Των 1.946.589 ομολογιών της εταιρίας ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ A.Ε., οι οποίες προέκυψαν από την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών ορίστηκε η 27η Μαρτίου 2009. 

*  Των 3.360.050 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας RILKEN ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α.Ε., οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισάριθμων κοινών ανώνυμων μετοχών της. Ως ημερομηνία παύσης διαπραγμάτευσης των 3.360.050 υφιστάμενων κοινών ανώνυμων μετοχών της εταιρίας ορίστηκε η 26η Μαρτίου 2009 και ως ημερομηνία επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών που προκύπτουν από τη μετατροπή σε κοινές ονομαστικές ορίστηκε η 2α Απριλίου 2009.

* Των 31.692.308 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας HELLAS ON LINE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 27η Μαρτίου 2009.
• Των 5.028.130 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ΕΛΙΝΟΪΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε., οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 24η Μαρτίου 2009.

Επίσης, το Δ.Σ. του Χ.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε για:

* Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ λόγω ακύρωσης 1.557.291 ιδίων κοινών ονομαστικών μετοχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 26η Μαρτίου 2009. 

α) Την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ από 2,44 ευρώ σε 2,47 ευρώ, β) τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας από 2,47 ευρώ σε 2,04 ευρώ για συμψηφισμό ζημιών και γ) την περαιτέρω μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 2,04 ευρώ σε 1,92 ευρώ και την επιστροφή ποσού 0,12 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της με καταβολή μετρητών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων μετοχών, με τελική ονομαστική αξία μετοχής 1,92 ευρώ, και ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η 26η Μαρτίου 2009. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι της εταιρίας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ στις 30 Μαρτίου 2009.

Τέλος, το Δ.Σ. του Χ.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποδέχτηκε την αίτηση της εταιρίας GUARDIAN TRUST ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ για την απόκτηση της ιδιότητας του συμβούλου στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ενέκρινε: 

*  ΅Την ανανέωση της ιδιότητας του ειδικού διαπραγματευτή επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ΥΑΛΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α.Ε. από την εταιρία-μέλος του Χ.Α. ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ. 

*  Την ανανέωση της ιδιότητας του ειδικού διαπραγματευτή επί των μετοχών των εισηγμένων ΤΡ. EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε. και ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. από την εταιρία-μέλος του Χ.Α. ΕΘΝΙΚΗ - Ρ&Κ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε. 

*  Την απόκτηση της ιδιότητας του ειδικού διαπραγματευτή επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ από την εταιρία-μέλος του Χ.Α. ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί της εν λόγω κινητής αξίας την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009. 

*  Την απόκτηση της ιδιότητας του ειδικού διαπραγματευτή στα παρακάτω παράγωγα της αγοράς παραγώγων του Χ.Α.:

* ΣΜΕ στον δείκτη FTSE/ATHEX 20. 
* ΣΜΕ επί των μετοχών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. 
* ΣΜΕ επί των μετοχών της ΟΤΕ Α.Ε.

Για την εταιρία-μέλος της αγοράς παραγώγων του Χ.Α. ΑΤΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των παραπάνω παραγώγων προϊόντων την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 και αποφάσισε την προσθήκη μιας επιπλέον αργίας στις 24/12/09 και τον προσδιορισμό ημιαργίας στις 31/12/09 προκειμένου να εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες αργίες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v