Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Τα νέα μέτρα για οικοδομή-Ποιοι ωφελούνται

Θετικά για τις τράπεζες και λιγότερο θετικά για τον κλάδο των κατασκευών βλέπει η HSBC τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας για την τόνωση της οικοδομής.

HSBC: Τα νέα μέτρα για οικοδομή-Ποιοι ωφελούνται
Θετικά για τις τράπεζες και λιγότερο θετικά για τον κλάδο των κατασκευών βλέπει η HSBC τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας για την τόνωση της οικοδομής.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν: κρατική εγγύηση του 25% των δανείων, μείωση της αμοιβής των συμβολαιογράφων, διπλασιασμό της απαλλαγής των τόκων από τον φόρο εισοδήματος καθώς και οικολογικά (ενεργειακά) κίνητρα.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της στεγαστικής πίστης και θα τονώσουν το ενδιαφέρον των δανειστών για το συγκεκριμένο προϊόν. Μοναδικό "εμπόδιο" για κάτι τέτοιο, αναφέρεται από την HSBC, είναι ότι οι δανειολήπτες υπό το καθεστώς των νέων ρυθμίσεων "θα αναγκαστούν να εγγράψουν την αξία του ακινήτου με τιμές αγοράς (που στην Ελλάδα υπερβαίνουν περίπου 15% τις τιμές φορολόγησης) και αυτό συνεπάγεται υψηλότερη φορολογία".

Κατά την HSBC, η εγγύηση του Δημοσίου για τα στεγαστικά δάνεια θα οδηγήσει σε χαλάρωση των τραπεζικών απαιτήσεων για παροχή δανείου, η οποία περιορίζεται από αρνητικά θεμελιώδη, όπως η αύξηση της ανεργίας, οι υψηλές τιμές των ακινήτων (το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι 10% πάνω από τις "δίκαιες") και ο μεγάλος αριθμός απούλητων κατοικιών.

Εκτός του τραπεζικού κλάδου η επίδραση αναμένεται να είναι μικρή. Αφενός γιατί οι μεγάλες κατασκευαστικές έχουν γενικά μικρή έκθεση στην κατασκευή των κατοικιών και αφετέρου διότι οι κατασκευαστές των κατοικιών θα περιμένουν να δουν μείωση στο απόθεμά τους πριν προχωρήσουν σε νέα έργα. Τελικά, αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι εγγυήσεις του Δημοσίου είναι πιθανόν να του κοστίσουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ, υποθέτοντας ότι τα νέα στεγαστικά δάνεια θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ στην περίοδο 2009 - 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v