Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εννέα αυξήσεις κεφαλαίου με... μπλεξίματα!

Οι ΑΜΚ έχουν μπει στη χρηματιστηριακή ατζέντα, με τράπεζες και μεγάλους ομίλους να αντλούν εύκολα τα χρήματα που ζητούν. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους "μικρούς". Πού μπορεί να "σκαλώσουν" 9 εκδόσεις.

Εννέα αυξήσεις κεφαλαίου με... μπλεξίματα!
Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, λέει η γνωστή παροιμία, ωστόσο ο κανόνας φαίνεται να έχει αρκετές εξαιρέσεις στην περίπτωση του χρηματιστηρίου...

Μπορεί οι αυξήσεις κεφαλαίου να έχουν φουντώσει για τα καλά (τρίβουν τα χέρια τους στην ΕΧΑΕ), ωστόσο είναι ζήτημα το πόσες τελικά εκδόσεις από αυτές που ψηφίζονται στις γενικές συνελεύσεις θα υλοποιηθούν στην πράξη και πότε...

Και εάν οι τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εμπορική Τράπεζα και έπονται και άλλες...), και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (σε σχετική διαδικασία έχουν μπει Alapis, S&B κ.α.) να αντλούν εύκολα τα χρήματα που ζητούν, αξιοποιώντας τη βελτίωση του κλίματος, την ενίσχυση της ρευστότητας και την εμπιστοσύνη των βασικών τους μετόχων (μόνο οι έξι προαναφερθείσες εταιρίες άντλησαν ή αντλούν περί τα 3,3 δισ. ευρώ), δεν συμβαίνει το ίδιο με μικρότερες εισηγμένες.

Η Εριουργία Τρία Άλφα για παράδειγμα ανέβαλε την υλοποίηση της απόφασης μέχρι νεωτέρας.

Στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία η παράταση της αγωνίας συνεχίζεται και η ουσία είναι ότι ξεκινά νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Στην Κλωνατέξ, ένα από τα βασικά ζητούμενα (πέρα από τα άλλα θέματα, όπως εγγυήσεις υπέρ Lannet και ΕΝΚΛΩ, ή ποιος θα βάλει τα λεφτά) είναι το πώς θα πιαστεί η απαιτούμενη ελάχιστη απαρτία.

Η εταιρία Βαρβαρέσος (αν και διαθέτει άνετα την απαιτούμενη απαρτία) αποφάσισε να ξεκινήσει νέο κύκλο γενικών συνελεύσεων, μάλλον επειδή αναμένει εξελίξεις σε διάφορα θέματα, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί αν οι βασικοί μέτοχοι διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ή αν τα διαθέτουν, είναι διατεθειμένοι να βάλουν "το χέρι στην τσέπη", προκειμένου να επενδύσουν σε έναν προβληματικό κλάδο. Ενδεικτική άλλωστε ήταν η στάση του κ. Θωμά Λαναρά, ο οποίος δήλωσε εδώ και περισσότερο από ένα έτος ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μελλοντική ΑΜΚ της εταιρίας του.

Η Alma Ατέρμων ξεκινά και αυτή νέο κύκλο συνελεύσεων, τροποποιώντας τους όρους της έκδοσης (θα προηγηθεί μείωση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αρνητικών αποθεματικών) και μετά θα ακολουθήσει ΑΜΚ.

Στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια, μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την απόφαση για ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή παλαιών μετόχων, αποφασίστηκε η προκήρυξη νέας συνέλευσης που θα ζητά πλέον την άντληση 205 εκατ. ευρώ, με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ωστόσο πιέζει για σύντομη κάλυψη της έκδοσης (μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου) οπότε τα κεφάλαια θα πρέπει να προκαταβληθούν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν μπει "μετρητά στο ταμείο" με αποτέλεσμα να διαρρέει δίκτυο προς τον ανταγωνισμό και να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς πελάτες και συνεργάτες αποτελεί θέμα που πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα της συγκεκριμένης ΑΜΚ αναδεικνύεται και σε θέμα ύψιστης σημασίας για την ασφαλιστική εταιρία, με παράγοντες της αγοράς να διαστυπώνουν την ανησυχία τους και στελέχη της εισηγμένης να εκφράζουν την αισιοδοξία τους.

Στην περίπτωση της Nutriart, μπορεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή. Το ευχάριστο πάντως για την εισηγμένη είναι ότι ο βασικός μέτοχος έχει δεσμευτεί πως θα καλύψει κατ’ ελάχιστον τα 16,8 εκατ. ευρώ από τα 35 εκατ. της έκδοσης, από τα οποία τα 4 εκατ. θα διατεθούν για κεφάλαιο κίνησης και τα υπόλοιπα για μείωση του τραπεζικού δανεισμού.

Η περιβόητη αύξηση κεφαλαίου της Προοδευτικής δρομολογείται πάνω από μια διετία, με τη διοίκηση της εισηγμένης να αναζητεί στρατηγικό εταίρο και τον αδελφό του προέδρου να αντιδρά δυναμικά. Οι "κοκορομαχίες" των αδελφών Κούτλα αποτελούν πλέον μόνιμο ντεκόρ στις γενικές συνελεύσεις της εισηγμένης. Το νέο επεισόδιο του δράματος παίχτηκε στις 18 Αυγούστου, όταν και εγκρίθηκε η τριπλή ΑΜΚ χωρίς την έγκριση της πλευράς του κ. Σπύρου Κούτλα, που ζήτησε τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου...

Τέλος, η αύξηση κεφαλαίου της Ιπποτούρ ψηφίστηκε μεν, ένα μέρος των κεφαλαίων φαίνεται να έχει προκαταβληθεί, ωστόσο αντίστοιχες ΑΜΚ έχουν ψηφιστεί πολλές φορές κατά την τελευταία τριετία, χωρίς ποτέ να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v