Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 7 επιλογές από το… "υπόγειο"!

Η μία στις δύο εισηγμένες του Χ.Α. διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 20 εκατ. ευρώ! Επτά πιθανές ενδεικτικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να… αξίζουν τον κόπο να προσεχτούν.

Σοφοκλέους: 7 επιλογές από το… υπόγειο!
Η μία στις δύο εισηγμένες του Χ.Α. διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 20 εκατ. ευρώ! - Επτά πιθανές ενδεικτικές περιπτώσεις τέτοιων εταιριών που ενδεχομένως να… αξίζουν τον κόπο να προσεχτούν.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με τον Γενικό Δείκτη τότε γύρω ή και κάτω από τις 1.000 μονάδες, έλεγαν ότι κάπου μισό δισ. παλιές ελληνικές δραχμές (1,5 εκατ. ευρώ) αποτιμώνταν σε μια εισηγμένη μόνο το "όχημά" της.

Σήμερα, 15 χρόνια αργότερα και χωρίς να συνυπολογίζεται ο τεράστιος πληθωρισμός όλης αυτής της περιόδου, η μία στις δέκα μετοχές αποτιμάται στο ταμπλό χαμηλότερα από 5 εκατ. ευρώ και η μία στις δύο χαμηλότερα από 20 εκατ. ευρώ!

Τόσο μεγάλο είναι το κατάντημα της λεγόμενης περιφέρειας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας…

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Compucon που διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση μόλις γύρω στο 1 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να είναι ρεκόρ κάμποσων δεκαετιών, καθώς ακόμη και εισηγμένες που μας… άφησαν χρόνους κατά το παρελθόν τη στιγμή που έκλεισαν δεν είχαν πέσει τόσο χαμηλά!


Χ.Α.: Η πορεία της "περιφέρειας"

Κεφαλαιοποίηση (εκατ. ευρώ)

Αριθμός εισηγμένων

Σύνολο εισηγμένων

Ποσοστό

0-5 εκατ. ευρώ

29

283

10,20%

0-10 εκατ. ευρώ

76

283

26,90%

0-15 εκατ. ευρώ

116

283

41%

0-20 εκατ. ευρώ

142

283

50,20%

Πηγή: Solidus Χρηματιστηριακή, αποτιμήσεις 29/1/2010



Όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η Σοφοκλέους βρίθει πρωτοφανών επενδυτικών ευκαιριών, ιδιαίτερα στο φθηνότερο κομμάτι της.

Και αυτό, γιατί υπάρχει σειρά ανασχετικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Α. Η χαμηλή, έως και πολύ χαμηλή, εμπορευσιμότητα στην πλειονότητα των μετοχών της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Β. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μέρος των παραπάνω εταιριών, η αντιμετώπιση των οποίων γίνεται πολύ δυσκολότερη σε ένα περιβάλλον οικονομικής ύφεσης όπως το τρέχον.

Γ. Τα κακά δείγματα που έχουν παρουσιάσει πολλές από τις επιχειρήσεις σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, σεβασμού της μειοψηφίας κ.λπ.

Δ. Η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη του Χ.Α. από τους Έλληνες μικροεπενδυτές, οι οποίοι αποτελούσαν και το αποκλειστικό σχεδόν κανάλι ζήτησης για τις συγκεκριμένες μετοχές.

Ε. Η πολύ χαμηλή ζήτηση που υπάρχει στη χρηματιστηριακή αγορά για "οχήματα".

Παρ' όλα αυτά, φαίνεται να μη λείπουν οι περιπτώσεις εταιριών που κάτω τουλάχιστον από συγκεκριμένες προϋποθέσεις -και με δεδομένες τις πολύ χαμηλές τρέχουσες αποτιμήσεις- θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεσομακροπρόθεσμα επενδυτικές ευκαιρίες. Υπάρχουν δηλαδή μερικές επιλογές οι οποίες -θεωρητικά τουλάχιστον- θα ήταν ενδεχομένως δυνατόν να… κάνουν την έκπληξη.

Σε κάποιες τέτοιες ενδεικτικές περιπτώσεις θα αναφερθούμε αμέσως παρακάτω:

* Epsilon Net: Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 11 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημοσιεύσει τέτοια αποτελέσματα για το 2009 ώστε το P/E να είναι σαφώς μονοψήφιο. Όσο και αν η αγορά πληροφορικής εκτιμάται ότι θα περάσει ένα δύσκολο 2010, η εταιρία χαρακτηρίζεται από αμυντικά χαρακτηριστικά και μάλλον ευνοείται από τις επικείμενες αλλαγές στα φορολογικά και από το... τρέξιμο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Η εμπορευσιμότητα του τίτλου είναι πολύ χαμηλή, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον προσεχή Μάρτιο λήγει η διετής παρουσία της Epsilon Net στην ΕΝ.Α., οπότε δικαιούται να προχωρήσει μέσω αύξησης κεφαλαίου στη μετάταξή της στην κύρια αγορά του Χ.Α.

* Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 4 εκατ. ευρώ, στις 30/9/2009 διέθετε καθαρό ταμείο 6,12 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία. Πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον η εισηγμένη, μετά και τις περυσινές της κινήσεις, θα μπορέσει φέτος να ισορροπήσει την κατάσταση και να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

* RILKEN: Θυγατρική πολυεθνικής εταιρίας με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 10,5 - 11 εκατ. ευρώ, διαθέτει καθαρό ταμείο κάποιων εκατ. ευρώ, σημαντικό επενδυτικό ακίνητο στη Νέα Κηφισιά προς πώληση και ικανοποιητική κερδοφορία για το 2009, που στο εννεάμηνο τουλάχιστον είχε διαμορφωθεί στο 1,397 εκατ. ευρώ (αναμένεται μονοψήφιο P/E, με βάση τα αποτελέσματα του 2009). Αναμφίβολα, το 2010 αναμένεται ένα ακόμη δύσκολο έτος για τον κλάδο, ωστόσο ενδέχεται -όπως και πέρυσι- η εισηγμένη να βρει απάντηση απέναντι στη συγκυρία.

* CPI: Οι εταιρίες με αντίστοιχες ή και ελαφρά μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις διακρίνονται συνήθως για τα αρνητικά τους αποτελέσματα. Η CPI με κεφαλαιοποίηση μόλις στα 3,3 εκατ. ευρώ είναι κερδοφόρος, έχει καταφέρει να μειώσει τον δανεισμό της και στρέφει σταδιακά την έμφασή της από τα προϊόντα προς τις υπηρεσίες πληροφορικής. Για τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου αναμένονται κέρδη και αν μεσομακροπρόθεσμα τονωθεί η οικονομία, τότε είναι πιθανόν η τρέχουσα αποτίμηση να αποδειχτεί χαμηλή.

* Στ. Κανάκης: Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 11 εκατ. ευρώ, το P/E με βάση τα στοιχεία του 2009 αναμένεται να είναι αρκετά μονοψήφιο (1,25 εκατ. κέρδη στο 9μηνο), ενώ η εταιρία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και κάποιο αξιόλογο ταμείο. Για το 2010 θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την κρίση μέσα από νέα επένδυση (πιθανότατα στη Βουλγαρία).

* Yalco: Αναμφίβολα, το ζημιογόνο αποτέλεσμα του 2009 (ελαφρά θετικό EBIT στο εννεάμηνο) καθώς και η κρίση που πλήττει την πραγματική οικονομία αποτελούν σοβαρούς ανασχετικούς παράγοντες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολιτική περιορισμού του κόστους, η οποία και εφαρμόζεται.

Ο εισηγμένος όμιλος έχει σημαντικό δανεισμό, σε εκκρεμότητα ένα νέο business plan για την αλυσίδα Omnishop, καθώς και σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα επέκτασης των καταστημάτων Habitat.

Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης στα παραπάνω μέτωπα, η μετοχή δικαιούται λογικά πολύ καλύτερη πορεία, καθώς η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 5,8 εκατ. ευρώ είναι πολύ χαμηλή αν συγκριθεί με την παρουσία του ομίλου στην αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

* Γενική Εμπορίου: Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 8 - 8,5 εκατ. ευρώ και με ίδια κεφάλαια στα 21,4 εκατ., το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η εισηγμένη για το 2009 θα σημειώσει κέρδη που θα καθιστούν το P/E μονοψήφιο, ενώ παράλληλα θα έχει περιορίσει σημαντικά και τις τραπεζικές της υποχρεώσεις.

Το 2010 αναμένεται να είναι ένα εξίσου δύσκολο έτος -ή και κατά ορισμένους ακόμη πιο δύσκολο για τον κλάδο-, με την τιμή του χάλυβα να μην έχει ανακάμψει ακόμη και με τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα να αναμένονται μάλλον χαμηλότερα παρά υψηλότερα φέτος.

Πάντως, η εισηγμένη είναι η ισχυρότερη εταιρία του κλάδου και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στον χώρο, θα δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στους ανταγωνιστές της, με αποτέλεσμα αν έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη επενδύσεων από το 2011 να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση. Ίσως…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v