Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Όλα τα σενάρια στο μικροσκόπιο

Πώς αξιολογεί η Cr.S. τους δυνατούς συνδυασμούς εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών - Τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι πιθανότητες για όλα τα σενάρια!

Τράπεζες: Όλα τα σενάρια στο μικροσκόπιο
* Ο αναλυτικός πίνακας με την εκτίμηση της Credit Suisse για όλες τις πιθανές τραπεζικές συνενώσεις δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Στον παρατιθέμενο πίνακα, ο διεθνής οίκος σχολιάζει τα σενάρια όλων των ενδεχόμενων εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, εξαιρώντας τις περιπτώσεις των ομίλων Marfin - Λαϊκή, Αττικής, Citibank και HSBC.

Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεκτιμηθεί και η "πολύ αυστηρή" γλώσσα της Credit Suisse ειδικά για τον όμιλο Πειραιώς, σε βαθμό που προβληματίζει με την "αμεροληψία" της.

Μερικές από τις διαπιστώσεις της Credit Suisse είναι οι παρακάτω:

Τράπεζα Κύπρου θα ευνοηθεί από μια συγχώνευση, καθώς μέσω αυτής θα ξεπεράσει το "κρίσιμο μερίδιο αγοράς" στην Ελλάδα, όμως επισημαίνεται ότι το κυπριακό συγκρότημα είναι αμφίβολο αν επιδιώκει εξαγορά στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου θα πρόσφερε και πολύ καλή γεωγραφική διαφοροποίηση σε οποιαδήποτε μεγάλη ελλαδική τράπεζα συγχωνευόταν μαζί της.

- Η συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank θα ισορροπούσε τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων και των δύο τραπεζών, ενισχύοντας την παρουσία της πρώτης στην καταναλωτική πίστη και της δεύτερης στα επιχειρηματικά δάνεια. 

- Η ένωση της Εθνικής και της Alpha Bank θα οδηγούσε στο 39% των στεγαστικών δανείων και στο 30% των καταστημάτων στην Ελλάδα, γεγονός που ίσως δημιουργούσε πρόβλημα. 

- Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα βοηθούσε όποια τράπεζα συγχωνευόταν μαζί του σε κεφάλαια και σε ρευστότητα, ενώ στις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες θα βελτίωνε και τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις

- Στις συγχωνεύσεις μεταξύ κρατικών τραπεζών θα επικρατούσε η ίδια κουλτούρα, αλλά μεγαλύτερη έκθεση σε κρατικά ομόλογα. 

- Στις συγχωνεύσεις κρατικών και ιδιωτικών ομίλων τίθεται το θέμα διαφορετικής κουλτούρας.


* Ο αναλυτικός πίνακας με την εκτίμηση της Credit Suisse για όλες τις πιθανές τραπεζικές συνενώσεις δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v