Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Πόσο "αντέχει" ο κλάδος της ξυλείας

Βλέποντας την ανάκαμψη να μην έρχεται νωρίτερα από το 2012, μειώνουν κόστη, αναδιοργανώνονται και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι των εξαγωγών - Πώς αμύνονται Shelman, Ακρίτας και Interwood.

Εισηγμένες: Πόσο αντέχει ο κλάδος της ξυλείας
Βλέποντας την ανάκαμψη να μην έρχεται νωρίτερα από το 2012, μειώνουν κόστη, αναδιοργανώνονται και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι των εξαγωγών - Πώς αμύνονται η Shelman, η Ακρίτας και η Interwood.

Αφού δεν βλέπουν στον ορίζοντα ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά, οι εισηγμένες εταιρίες του κλάδου της ξυλείας προσπαθούν να προσαρμοστούν με ίδιες δυνάμεις στα νέα δεδομένα και να αντεπεξέλθουν στη δυσμενή συγκυρία. Οι περικοπές δαπανών, οι αναδιαρθρώσεις εργασιών και η στροφή πωλήσεων προς το εξωτερικό αποτελούν τις βασικότερες επιλογές.

Χαρακτηριστικές είναι θέσεις της εισηγμένης Interwood: "Οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι σήμερα για τις προοπτικές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία και πάντως δεν φαίνεται να είναι καλύτερες από αυτές του πρώτου εξαμήνου. Παρατηρούμε επίσης μεγάλη μείωση της ρευστότητας στην αγορά και παντελή έλλειψη επενδυτικής διάθεσης τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

Ελπίζουμε πως στη διάρκεια του 2011 θα υπάρχει σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, βελτίωση της συνολικής ρευστότητας και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που θα επιτρέψει και στην εταιρία να κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων και των αποτελεσμάτων της
".

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις των στελεχών της Shelman για τις προοπτικές του κλάδου: "Λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που ισχύουν στην Ελλάδα, δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση εντός των ετών 2010 και 2011, ενώ από το 2012, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ενδέχεται να σημειωθεί μικρή ανάκαμψη στην οικοδομή και στους συναφείς κλάδους".

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και οι θέσεις της Ακρίτας, η οποία αναφέρει ότι "στο πλαίσιο των δυσμενών μακροοικονομικών δεδομένων η εταιρία θα συνεχίσει να ακολουθεί συντηρητική στάση και πολιτικές βελτίωσης της ρευστότητας".

Πώς αντιδρούν

Η Ακρίτας έχει ως στόχο τη διατήρηση της παραγωγής της μονάδας της Θράκης σε υψηλά επίπεδα και καθώς η εγχώρια ζήτηση μειώνεται διέξοδος είναι η ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα της. Και όλα αυτά, με το βλέμμα στην επίτευξη θετικών ταμειακών ροών (σημειώθηκαν γύρω στις +800 χιλ. το πρώτο εξάμηνο) και στην τροφοδότηση με ακατέργαστη ξυλεία από τη θυγατρική της Βουλγαρίας.

Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν από τα 23 στα 20,4 εκατ. και οι ζημίες διευρύνθηκαν από τις 833 χιλ. στο 1,41 εκατ. ευρώ.

Η Interwood προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέσα από μειώσεις λειτουργικού κόστους, από εστίαση σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου και από την εξάπλωση σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Η Interwood βέβαια ήταν τυχερή γιατί η συγχώνευσή της με την Ξυλεμπορία έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό σχήμα να εκμεταλλευτεί συνέργιες και οικονομίες κλίμακας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο αύξησε οριακά τις πωλήσεις της, γύρισε» σε θετικό EBIT (781 χιλ.) και σε θετικά τελικά αποτελέσματα (106 χιλ. έναντι ζημίας 1 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Μάλιστα, δημιουργήθηκαν και θετικές ταμειακές ροές 1,6 εκατ. ευρώ.

Αν όμως η συγκυρία είναι δυσμενής για την Interwood, πολύ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τη Shelman, που καλείται να επιβιώσει, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια.

Το νέο management το πρώτο φετινό τρίμηνο αύξησε κατά 58% την παραγωγική δραστηριότητα και έριξε τις τιμές πώλησης προκειμένου η εισηγμένη να ανακτήσει μερίδια αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. "Η Shelman λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν επί του παρόντος στην εγχώρια αγορά ξύλου έχει αποφασίσει την περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής της δραστηριότητας σε αγορές στις οποίες μέχρι σήμερα είχε περιορισμένη ή και μηδενική παρουσία".

Μια γεύση από τη νέα πολιτική στη Shelman είχαμε στο πρώτο φετινό εξάμηνο, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 40,9 στα 43,5 εκατ. και σημειώθηκαν θετικές ταμειακές ροές άνω των 5 εκατ. ευρώ. Βελτίωση σημειώθηκε και στο λειτουργικό αποτέλεσμα, όμως η αυξημένη τελική ζημία (-17,4 εκατ.) οφείλεται σε έκτακτη διαγραφή 10 εκατ. ευρώ (υπόθεση ΔΑΡΜΑΚ). Πάντως, η διοίκηση της Shelman έχει μπροστά της -εκτός των άλλων- να υλοποιήσει μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 14 εκατ. ευρώ καθώς και να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο συνέχισης των αντιδράσεων από εργαζομένους της στο πρόγραμμα που προτίθεται να εφαρμόσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v