Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστολή διαπραγμάτευσης για Ζήνων

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Χ.Α., κ. Σπύρος I. Καπράλος, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Ζήνων. Σε επιτήρηση Βιοτέρ και Μινωικές.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για Ζήνων
Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ζήνων, καθώς και τη μεταφορά σε κατηγορία επιτήρησης των μετοχών των Βιοτέρ και Μινωικών αποφάσισε ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπύρος Καπράλος.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος I. Καπράλος, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας AVENIR LEISURE & ENTERTAINMENT ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑIΡΙΑ (πρώην ΖΗΝΩΝ Α.Ε.), από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου 2010 και για μέγιστο διάστημα δέκα (10) ημερών, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 3556/2007, καθόσον η εταιρία ενημέρωσε με επιστολή της την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι αδυνατεί να συντάξει και να δημοσιοποιήσει εμπρόθεσμα την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της περιόδου 1/1-30/6/2010, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Επίσης, από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου 2010, οι μετοχές των εταιριών Βιοτέρ Α.Ε. και Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. μεταφέρονται στην κατηγορία Επιτήρησης, σύμφωνα με το άρθρο 3.1.2.5, παρ. 7, περίπτωση (α) και (β) του Κανονισμού του Χ.Α., μετά τη διαπίστωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ελλείψεων στην εξαμηνιαία οικονομική τους έκθεση, γεγονός που οδήγησε τους νόμιμους ελεγκτές των εταιριών αυτών να διατυπώσουν συμπέρασμα με επιφύλαξη, κατά την επισκόπηση των εν λόγω οικονομικών εκθέσεων.

Τα ανωτέρω κρίνονται αναγκαία για την προστασία των επενδυτών, δεδομένου ότι δεν διασφαλίζεται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών των εν λόγω εταιριών.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

* Βιοτέρ: Επιφύλαξη ορκωτού για ρευστότητα

"Η εταιρία αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο ρευστότητας. Η συνέχιση της αποτελεσματικής διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας της εταιρίας τελεί υπό τις προϋποθέσεις της δυνατότητας για μελλοντική επίτευξη των δεσμευτικών οικονομικών επιδόσεων και της διασφάλισης αναχρηματοδοτικών πόρων", αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής για τη Βιοτέρ.

Σε άλλο σημείο των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων της επιχείρησης επισημαίνεται: "Η εταιρία δεν τηρεί τις τιμές των προκαθορισμένων χρηματοοικονομικών δεικτών ληφθέντων ομολογιακών δανείων ποσού 14,611 εκατ. ευρώ εντός των προκαθορισμένων ορίων. Η συνέχιση της αποτελεσματικής διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας και η επιτυχής ολοκλήρωση των διεργασιών για την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού κρίνονται καθοριστικής σημασίας παράγοντες για τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ομίλου και της εταιρίας στο μέλλον".

Η διοίκηση της εισηγμένης παραδέχεται ότι ο κίνδυνος ρευστότητας είναι διατηρήσιμος, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό δημόσιο "μη αξιόπιστο πελάτη". Ωστόσο, δηλώνει ότι "ο κίνδυνος ρευστότητας είναι διαχειρίσιμος, διότι ακόμη έχουμε τη στήριξη των τραπεζών, που μας εξασφαλίζουν την πρόσβαση στα απαιτούμενα κεφάλαια για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας και του ομίλου".

Το θέμα της Βιοτέρ αποτελεί μία ακόμη περίπτωση κατασκευαστικής που πέρα από την οικονομική κρίση και την έλλειψη έργων έχει υψηλές απαιτήσεις από το ελληνικό δημόσιο για εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί.

Ο ορκωτός ελεγκτής ακόμα επισημαίνει το γεγονός ότι η Βιοτέρ δεν διενήργησε πρόβλεψη για δικαστική διένεξή της με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ύψους 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ορκωτό, "λόγω της πολυδιάστατης φύσης του θέματος και της απροσδιόριστης νομικής έκβασης της υπόθεσης αυτής που θα κριθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη η εκτίμηση της ενδεχόμενης επιβάρυνσης δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί αξιόπιστα στο παρόν στάδιο".


* Avenir: Εως τις 6/9 η ανακοίνωση μεγεθών

Η Avenir γνωστοποιεί ότι λόγω τεχνικού προβλήματος των θυγατρικών της εταιρειών στην Κύπρο, θα υπάρξει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010 το αργότερο.

Εξάλλου, σημειώνεται, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας Avenir Leisure & Entertainment Πληροφορική Α.Ε. από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου 2010 για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των μετοχών και την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Όπως επισημαίνεται, η εταιρία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λύση του προβλήματος και τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων το ταχύτερο δυνατό



* Στον τίτλο του δημοσιεύματος εκ παραδρομής αναφέρθηκε εσφαλμένα για αναστολή διαπραγμάτευσης και στις τρεις μετοχές. Ζητούμε συγγνώμη για τυχόν παρανόηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v