Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνει τα κριτήρια κερδοφορίας το ΧΑ

Τη μείωση του κριτηρίου κερδοφορίας κατά 50% αποφάσισε το Δ.Σ. του Χ.Α., καλώντας παράλληλα τις εταιρίες να πάρουν αποφάσεις για βελτίωση εσόδων άνω των 2 εκατ. ευρώ. Όλες οι αλλαγές στον Κανονισμό.

Μειώνει τα κριτήρια κερδοφορίας το ΧΑ
Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε τις τροποποιήσεις του Κανονισμού του Χ.Α., της ΕΝ.Α. και των σχετικών αποφάσεων αυτών, ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του νέου μοντέλου Αναδιάρθρωσης υπηρεσιών Εκκαθάρισης, Διακανονισμού και Καταχώρισης (Unbundling of services).

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την τροποποίηση του Κανονισμού του, σε ό,τι αφορά τον μέγιστο χρόνο παραμονής και διαπραγμάτευσης στην οργανωμένη αγορά, μετοχών εταιριών που παρουσιάζουν χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα.

Με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν, το Χρηματιστήριο Αθηνών παροτρύνει τις εταιρίες των οποίων οι μετοχές παρουσιάζουν χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα να υιοθετήσουν επιχειρηματικές αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στη βελτίωση των συνολικών τους εσόδων, σε ποσό άνω των 2.000.000 €, και παρέχει τις κατάλληλες χρονικές προθεσμίες για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Σε περίπτωση μη επίτευξης των συγκεκριμένων στόχων, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα προχωρά στη διαγραφή των μετοχών.
 
Περαιτέρω, το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, αποφάσισε τη μείωση του κριτηρίου της κερδοφορίας κατά 50% και την κατάργηση του ελάχιστου ύψους κερδοφορίας ανά έτος για το σύνολο της τριετίας, για την εισαγωγή νέων εταιριών.

Οι αποφασισθείσες αλλαγές τελούν υπό έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επίσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα εταιριών που εμφανίζουν χαμηλή διασπορά και παραμένουν στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς και Ειδικών Χαρακτηριστικών για μεγάλο χρονικό διάστημα και το διοικητικό συμβούλιο επιφυλάχθηκε να λάβει σχετική απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση.

Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των:

• 6.836.280 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας QUALITY AND RELIABILITY ΑΒΕΕ, νέας ονομαστικής αξίας εκάστης ευρώ 1,88, που προέκυψαν από το reverse split των μετοχών της, σε αντικατάσταση των υφισταμένων 27.345.120 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας. Ως ημερομηνία προσωρινής παύσης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών της εταιρίας ορίστηκε η 10η Σεπτεμβρίου 2010. Δικαιούχοι των νέων μετοχών είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ ως κάτοχοι των μετοχών κατά τη 14η Σεπτεμβρίου 2010.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με νέα ονομαστική αξία εκάστης ευρώ 1,88 ορίστηκε η 17η Σεπτεμβρίου 2010.

• 28.384.396 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε., που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών στους μετόχους της εταιρίας, σε αναλογία 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην εν λόγω αύξηση ορίστηκε η 10η Σεπτεμβρίου 2010. Δικαιούχοι των νέων μετοχών είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ της 14ης Σεπτεμβρίου 2010. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 17η Σεπτεμβρίου 2010.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημερώθηκε για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας λόγω: α) ακύρωσης 70.492 ιδίων κοινών ονομαστικών μετοχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη 10η Σεπτεμβρίου 2010, καθώς και β) ακύρωσης 156.114.177 κοινών ονομαστικών μετοχών με μείωση του αριθμού των μετοχών κάθε μετόχου σε αναλογία αντικατάστασης 1 νέα μετοχή προς 12 παλαιές μετοχές. Ως ημερομηνία προσωρινής παύσης διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της ορίστηκε η 20ή Σεπτεμβρίου 2010. Ως ημερομηνία επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών που θα προκύψουν μετά την αντικατάστασή τους ορίστηκε η 27η Σεπτεμβρίου 2010.

• 102.700 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας COCA COLA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ Α.Ε., που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από το προσωπικό της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 9η Σεπτεμβρίου 2010.

• 18.648.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας Ελαστρον ΑΕΒΕ - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, νέας ονομαστικής αξίας εκάστης ευρώ 1,00 που προέκυψαν από το reverse split των μετοχών της, σε αντικατάσταση των υφισταμένων 37.296.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της. Ως ημερομηνία προσωρινής παύσης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών της εταιρίας ορίστηκε η 10η Σεπτεμβρίου 2010. Δικαιούχοι των νέων μετοχών είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ ως κάτοχοι των μετοχών κατά τη 14η Σεπτεμβρίου 2010. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με νέα ονομαστική αξία εκάστης ευρώ 1,00 ορίστηκε η 17η Σεπτεμβρίου 2010. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημερώθηκε για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας, από ευρώ 0,40 σε ευρώ 0,50, η οποία προηγήθηκε του reverse split.

• 24.750.288 δικαιωμάτων προτίμησης επί των μετοχών της εταιρίας Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε., που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 8 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής ευρώ 0,64. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης στην εν λόγω αύξηση ορίζεται η 8η Σεπτεμβρίου 2010.

Δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι οι μέτοχοι της εταιρίας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ της 10ης Σεπτεμβρίου 2010. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από τη 14η Σεπτεμβρίου 2010 έως και την 28η Σεπτεμβρίου 2010, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται από τη 14η Σεπτεμβρίου 2010 έως και την 22α Σεπτεμβρίου 2010.


Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε για:

• Τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ΣΕΛΜΑΝ ΕΛΛΗΝΟΕΛΒΕΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Α.Ε. από ευρώ 1,56 σε ευρώ 0,40. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με τη νέα ονομαστική αξία ορίστηκε η 10η Σεπτεμβρίου 2010.

• Την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας Μ.Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ σε Μ.Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ, η οποία θα ισχύει από τη 13η Σεπτεμβρίου 2010.

• Την ισόποση αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας MLS Πληροφορική Α.Ε. και την επιστροφή του ποσού ευρώ 0,07 ανά μετοχή με καταβολή μετρητών στους μετόχους της. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με τελική ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 0,37 και ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η 10η Σεπτεμβρίου 2010. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ ως κάτοχοι των μετοχών κατά τη 14η Σεπτεμβρίου 2010.

• α) Τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας INTERINVEST ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕΕΧ και την ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της και β) την περαιτέρω μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας από ευρώ 1,37 σε ευρώ 1,32 και την επιστροφή ποσού ευρώ 0,05 ανά μετοχή στους μετόχους της με καταβολή μετρητών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με νέα ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 1,32 και ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η 10η Σεπτεμβρίου 2010. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ ως κάτοχοι των μετοχών κατά τη 14η Σεπτεμβρίου 2010.

• Την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ από ευρώ 0,51 σε ευρώ 0,90. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με τη νέα ονομαστική αξία ορίστηκε η 10η Σεπτεμβρίου 2010.

• Τη σύνταξη πληροφοριακού σημειώματος της εταιρίας Fashion Box ΕΛΛΑΣ Α.Ε. σχετικά με την απόσχιση του κλάδου εμπορίας ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ και την εισφορά του στην κατά 99,82% θυγατρική της εταιρία BLUE BOX ΕΝΔΥΜΑΤΑ Α.Ε.

• Την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας ALTEC ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ σε ALTEC ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ και του διακριτικού της τίτλου σε ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΒΕΕ Συστήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με δεύτερο διακριτικό τίτλο ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΒΕΕ, η οποία θα ισχύει από την 9η Σεπτεμβρίου 2010.

• Τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. από ευρώ 1,10 σε ευρώ 0,97 και την επιστροφή του ποσού ευρώ 0,13 ανά μετοχή με καταβολή μετρητών στους μετόχους της. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με νέα ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 0,97 και ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η 22α Σεπτεμβρίου 2010. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ ως κάτοχοι των μετοχών κατά την 24η Σεπτεμβρίου 2010.

• Τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ από ευρώ 1,86 σε ευρώ 1,81 και την επιστροφή ποσού ευρώ 0,05 ανά μετοχή στους μετόχους της με καταβολή μετρητών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με νέα ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 1,81 και ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η 10η Σεπτεμβρίου 2010. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ ως κάτοχοι των μετοχών κατά τη 14η Σεπτεμβρίου 2010.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την ανανέωση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών των εισηγμένων εταιριών Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. & ΟΤΕ Α.Ε. από την εταιρία-μέλος του Χ.Α. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v