Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι υποψήφιες εισηγμένες για "κυρώσεις"

Εννέα εταιρίες εμπίπτουν στην κατηγορία χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας που προσφάτως θέσπισε το ΧΑ και γι' αυτές από τις αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσει να τρέχει η χρονική προθεσμία που τους δίνει το χρηματιστήριο.

ΧΑ: Οι υποψήφιες εισηγμένες για κυρώσεις
Εννέα εταιρίες εμπίπτουν στην κατηγορία της χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας που προσφάτως θέσπισε το Χ.Α. και γι' αυτές από τις αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσει να τρέχει η χρονική προθεσμία που τους δίνει το χρηματιστήριο προκειμένου να αποφύγουν την οριστική διαγραφή τους.

Οι εταιρίες που εμφανίζουν ετήσια έσοδα λιγότερα των 2 εκατ. ευρώ είναι: Αλυσίδα, όμιλος Κλωνατέξ, Ευρωσυμμετοχές, Βαλκάν Έξπορτ, Κέκροψ, Ελβιεμέκ, Microland Computers, Κεραμεία Αλλατίνη και ΑΕΓΕΚ.

Στις παραπάνω επιχειρήσεις θα δοθεί προθεσμία 6 μηνών για τη βελτίωσή τους σε επίπεδα υψηλότερα των 2 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα άλλων 6 μηνών κατόπιν αίτησής τους. Στο δεύτερο εξάμηνο, πάντως, η μετοχή θα μεταφέρεται ούτως ή άλλως στην κατηγορία Εβδομαδιαίας Ωριαίας Διαπραγμάτευσης.

Εάν παρέλθει η συνολική προθεσμία χωρίς αποτέλεσμα, οι παραπάνω εταιρίες θα δουν την έξοδο του χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά στην έτερη νέα κατηγορία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος, της χαμηλής (<10%) διασποράς, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Euro2day, περί τις 15 εταιρίες βρίσκονται ήδη σε αυτήν: Εμπορική Τράπεζα, Vivartia, Vivere, Αttica A.E., Mινωικές Γραμμές, Ιnterfish, Ioνική Ξενοδοχειακή, Μarfin Eγνατία Τράπεζα, Fashion Box, Εlmec Sport, Καρέλια, Εlbisco, Βασιλόπουλος, ΑΤΕ Ασφαλιστική, Εκδόσεις Λυμπέρη.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν υπολογίσει τη διασπορά των εταιριών βάσει του ΠΔ 51 και όχι των στοιχείων του Αποθετηρίου, το οποίο θεωρεί βασικό τον μέτοχο που κατέχει άνω του 2%, ωστόσο οι παραπάνω περιπτώσεις θεωρούνται βέβαιες και ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες επιπλέον.

Στις εταιρίες αυτές θα δοθεί προθεσμία 6 μηνών για τη βελτίωση του ποσοστού διασποράς σε επίπεδα άνω του 10%, με δυνατότητα παράτασης άλλων 6 μηνών κατόπιν αίτησής τους.

Σε περίπτωση όπου παρέλθει η συνολική προθεσμία, οι μετοχές θα μεταφέρονται στην κατηγορία Εβδομαδιαίας Ωριαίας Διαπραγμάτευσης και παράλληλα θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραμονής τους στο χρηματιστήριο (αυξημένες χρεώσεις βάσει κλίμακας που σχετίζεται με την κεφαλαιοποίησή τους).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v