Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Να μην εξαιρεθούμε από την περαίωση

Διευκρινίσεις αναφορικά με την περαίωση και τις χρηματιστηριακές ανώνυμες εταιρίες παρέχει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΜΕΧΑ.

ΣΜΕΧΑ: Να μην εξαιρεθούμε από την περαίωση
Διευκρινίσεις αναφορικά με την περαίωση και τις χρηματιστηριακές ανώνυμες εταιρίες παρέχει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΜΕΧΑ.

Σε σχέση με σημερινή δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλου στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ότι δηλαδή οι χρηματιστηριακές εταιρίες μαζί με τις τράπεζες θα εξαιρεθούν από την περαίωση λόγω του γεγονότος ότι συντάσσουν ισολογισμούς σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) των ελληνικών χρηματιστηριακών ανωνύμων εταιριών (ΑΕΠΕΥ) δεν επηρεάζεται από την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και υπολογίζεται με τα ισχύοντα στην ελληνική φορολογική νομοθεσία.

2) Οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες συντάσσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις βάσει των οποίων φορολογούνται σύμφωνα με τα ελληνικά φορολογικά πρότυπα. Τα στοιχεία λοιπόν βάσει των οποίων θα υπολογιστεί το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν στο Δημόσιο προκειμένου να περαιώσουν υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως υπολογίζονται και για το σύνολο των Ανωνύμων Εταιριών.

3) Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα επέβαλε στις χρηματιστηριακές εταιρίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να υπολογίζονται με αυτά η περιουσιακή τους κατάσταση και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, στοιχεία άσχετα με τη φορολογία τους.

4) Οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες (ΑΕΠΕΥ) ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της παροχής υπηρεσιών, διαμεσολαβούν δηλαδή με πελάτες τους και εισπράττουν προμήθειες και αμοιβές από αυτούς και ο υπολογισμός των εσόδων τους -με βάση τον οποίο γίνεται η περαίωση- δεν διαφέρει από αυτόν των υπολοίπων εταιριών παροχής υπηρεσιών.

5) Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έσοδα πολύ μεγαλύτερα από τα όρια που συζητείται ότι θα τεθούν προκειμένου να μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στην περαίωση (15 - 20 εκατ. ευρώ), άρα το εάν θα εξαιρεθούν ή όχι ως κλάδος δεν έχει καμία σημασία. Επίσης εξαιρούνται από την περαίωση σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα λεχθέντα ως εισηγμένες εταιρίες.

6) Οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούν να μπουν στην ίδια κατηγορία οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίας είναι αναρίθμητοι και θα ήταν κωμικό να τις αντιμετωπίζει μια φορολογική διάταξη τύπου περαίωσης με τα ίδια κριτήρια.

Καθώς οι εταιρίες-μέλη του ΣΜΕΧΑ είναι μέλη του ΕΒΕΑ και στηρίζουν τη δράση του, θεωρούμε ότι ο κ. πρόεδρος του ΕΒΕΑ έχει πέσει θύμα λανθασμένης πληροφόρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v