Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μerit: Εκτιμήσεις για ΧΑ και διεθνείς αγορές

Εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής αλλά και των διεθνών αγορών στο άμεσο μέλλον παρουσιάζει σε σχετική ανάλυση η Merit ξεχωρίζοντας τους κρίσιμους καταλύτες. Ο ρόλος των τραπεζών.

Μerit: Εκτιμήσεις για ΧΑ και διεθνείς αγορές
Εκτιμήσεις για την πορεία της Σοφοκλέους αλλά και των διεθνών αγορών στο άμεσο μέλλον παρουσιάζει σε σχετική ανάλυση 22/09) η Merit ξεχωρίζοντας τους κρίσιμους καταλύτες.

Ελληνική Αγορά

O τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά και αυτήν την εβδομάδα ενώ η διάσπαση του πτωτικού σερί 7 ημερών της Τρίτης δεν είναι σίγουρο ότι απομακρύνει το Γενικό Δείκτη από το πτωτικό momentum του.

Ενώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου είναι εν εξελίξει το σύνολο των υπολοίπων τραπεζών εμπλέκεται σε σενάρια συγχωνεύσεων και εξαγορών, χωρίς όμως κάτι τελεσίδικο που θα μπορούσε να τις θωρακίσει από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.
 
Η διατήρηση αυτής της φημολογίας μπορεί να συντηρήσει την αυξημένη μεταβλητότητα του κλάδου των τραπεζών που δίνει τον τόνο συνήθως στις συνεδριάσεις του ΧΑ κατά τους τελευταίους μήνες. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τις εξελίξεις γύρω από την τύχη της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις δυο τράπεζες μαζί ή και για την καθεμιά ξεχωριστά ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται έτοιμη να διεκδικήσει με αξιώσεις τις 2 τράπεζες μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου πιθανότατα.

Ο Γενικός Δείκτης έσπασε τη Δευτέρα το κρίσιμο όριο των 1515 μονάδων, διάσπαση η οποία μπορεί να οδηγήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των 1450 μονάδων αρχικά και των 1400 στη συνέχεια. Η μικρή ανοδική αντίδραση των 2 επόμενων ημερών ίσως να μην είναι ικανή να αναστρέψει το καθοδικό momentum, τη στιγμή που η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αντλεί ήδη σημαντική ρευστότητα από την αγορά. Μόνο εάν διασπαστεί η αντίσταση των 1580 μονάδων (εκεί βρίσκεται τώρα και ο ΚΜΟ των 30 ημερών) θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή του βραχυπρόθεσμου momentum.

Η επικείμενη διατήρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές από το FTSE κρίνεται αρκετά σημαντική για τη διατήρηση των επενδύσεων ξένων κεφαλαίων, θεσμικών και μη στην Ελλάδα.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο συγκρατημένη αισιοδοξία προσέφερε η άντληση ρευστότητας από τρίμηνα έντοκα την Τρίτη με επιτόκιο ελαφρώς καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση που οδήγησε σε μια υποχώρηση των spreads ενώ η διατήρηση των ομολόγων της χώρας μας στο επίπεδο των investment grade bonds είναι απαραίτητη.

Στον τομέα της ανάπτυξης είναι φανερό ότι οι προσπάθειες για άνοιγμα κάποιων επαγγελμάτων βρίσκουν σημαντικά εμπόδια, ενώ η ανακοίνωση νέων δημοσίων έργων ύψους €2 δις όπως και του fast track σκόρπισε κάποια χαμόγελα στον ταλαιπωρημένο κλάδο των κατασκευών.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Μολονότι η εθνική υπηρεσία οικονομικών ερευνών που είναι αρμόδια για τον επίσημο καθορισμό της έναρξης και λήξης μιας ύφεσης (NBER), ανακοίνωσε ότι η ύφεση στην αμερικάνικη οικονομία έληξε τον Ιούνιο του 2009, η χθεσινή ανακοίνωση της Fed ότι είναι έτοιμη αν χρειαστεί να προχωρήσει σε επιπρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής επιβεβαίωσε τη νευρικότητα των επενδυτών για τη πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης. Τούτο διαπιστώνεται και από την αλματώδη αύξηση της τιμής του χρυσού το τελευταίο διάστημα σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά σήμερα στα 1.294,5 δολ. η ουγγιά.

Ωστόσο, από τα μέσα Αυγούστου μέχρι σήμερα παρατηρούμε μια ανοδική τάση τόσο της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς όσο και των ευρωπαϊκών, με τον S&P 500 να σημειώνει υψηλό τεσσάρων μηνών στις 20/09 (1.142,71 μον.) και τον STOXX Europe 600 Index στις 13/09 (266,45 μον). Ενδεχομένως, η άφθονη ρευστότητα που υπήρχε να επιστρέφει προοδευτικά στις αγορές μετοχών, στις οποίες παρατηρείται επίσης σημαντικός αριθμός αγορών ιδίων μετοχών από εισηγμένες εταιρείες.

Όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς καθοριστικό παράγοντα θεωρούμε τα αποτελέσματα των μέτρων λιτότητας τα οποία εφαρμόζονται κυρίως από τις χώρες του Νότου και της Ιρλανδίας και για το κατά πόσο θα είναι ικανές τούτες να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια.

Αναφορικά με την αμερικάνικη αγορά εκτιμούμε ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα των εταιρειών για το γ’ τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με β’ τρίμηνο, όπου σύμφωνα με την Fed ήταν το καλύτερο που είχαν ποτέ στην ιστορία τους οι αμερικανικές εισηγμένες με τα κέρδη τους τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό του ΑΕΠ να ξεπερνούν τα προηγούμενα ρεκόρ.

Αυτός θεωρούμε ότι θα είναι ο βασικός καταλύτης για τη πορεία της αμερικάνικης αγοράς στο άμεσο μέλλον καθώς και οι ενδεχόμενες μεταβολές στα ήδη υψηλά επίπεδα της ανεργίας τα οποία προβληματίζουν έντονα τους οικονομικούς αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v