Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Στο «συρτάρι» οι επενδύσεις ακινήτων

Δεκάδες εταιρίες διαφόρων κλάδων «παγώνουν» επ’ αόριστον τις επενδύσεις ακινήτων που διαθέτουν εντός και εκτός Ελλάδας λόγω της μειωμένης ζήτησης - Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη Σοφοκλέους.

Εισηγμένες: Στο «συρτάρι» οι επενδύσεις ακινήτων
Δεκάδες εταιρίες διαφόρων κλάδων «παγώνουν» τις επενδύσεις ακινήτων που διαθέτουν εντός και εκτός Ελλάδας - Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη Σοφοκλέους.

Οι επενδύσεις ακινήτων αναβάλλονται επ’ αόριστον λόγω οικονομικής κρίσης! Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από δεκάδες εισηγμένες εταιρίες διαφόρων κλάδων, οι οποίες διαθέτουν μεν σημαντική ακίνητη περιουσία, αλλά δεν προτίθενται να ξεκινήσουν να την εκμεταλλεύονται στο ορατό μέλλον.

Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει ιδιαίτερα τη ζήτηση για μεγάλα ακίνητα και ενδεικτική είναι η δήλωση προέδρου εισηγμένης εταιρίας της μικρής κεφαλαιοποίησης: «Διαθέτουμε ακίνητο που πριν από την κρίση αποτιμάτο γύρω στα 6 εκατ. ευρώ. Έχουμε εδώ και έναν χρόνο προσπαθήσει να το πουλήσουμε, γνωρίζοντας βέβαια πως θα εισπράξουμε χαμηλότερο τίμημα. Ωστόσο, δεν έχει καν χτυπήσει το τηλέφωνό μας»…

Για τη δυσκολία πωλήσεων ακινήτων έχουμε κάνει λόγο και στο παρελθόν, αναφέροντας ως παραδείγματα περιπτώσεις εταιριών (π.χ. ΕΛΦΙΚΟ, ΣΑΝΥΟ, Cardico κ.ά.) που θα επιθυμούσαν την πώληση της ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένου να μειώσουν τον δανεισμό τους.

Ανάλογη δυσκολία όμως υπάρχει και στο μέτωπο της εκμετάλλευσης ακινήτων, είτε από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο real estate είτε και από επιχειρήσεις άλλων κλάδων που διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία. Βασικές αιτίες γι' αυτό η χαμηλή ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης και οι μεγάλες δυσκολίες στην τραπεζική χρηματοδότηση. Μάλιστα, ορισμένες εταιρίες θα επιθυμούσαν την πώληση των ακινήτων αυτών, προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και να επικεντρωθούν με μεγαλύτερη άνεση (καλύτερη άμυνα, εκμετάλλευση ευκαιριών) στο βασικό αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

Η Lamda Development, για παράδειγμα, διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε εμπορικά κέντρα και σε τουριστικές αναπτύξεις. Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν έχει κάποιο ακίνητο προς ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αντίθετα, στα Βαλκάνια, φαίνεται να προχωρά σταδιακά δύο projects στη Σερβία, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες προτίθεται να αποχωρήσει όταν οι αποτιμήσεις το επιτρέψουν.

Η Pasal Development δεν σχεδιάζει κάποια επένδυση στο ορατό μέλλον στα σημαντικά ακίνητα που ήδη κατέχει και το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην καλύτερη αξιοποίηση του εμπορικού κέντρου Athens Heart.

Η Εριουργία Τρία Άλφα διαθέτει σημαντικής έκτασης ακίνητο στη Νέα Ιωνία (το παλαιό εργοστάσιο). Πρόθεσή της είναι -σε συμφωνία με μεγάλη εταιρία- να αναλάβει την κατασκευή του κτιρίου και να το ενοικιάσει σε μακροπρόθεσμη βάση. Λόγω απουσίας ενδιαφέροντος, τα σχέδια αναβάλλονται για το μέλλον.

Μετά τον τερματισμό της παραγωγικής διαδικασίας (βαφείο - φινιριστήριο), στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της στον νομό Θεσσαλονίκη στοχεύει η Τεξαπρέτ. Ο στόχος αυτός δημοσιοποιήθηκε από το 2010, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια -επίσημη τουλάχιστον- εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή.

«Στον πάγο» έχει μπει και η αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης που διαθέτει στα Μάλια η Δομική Κρήτης, παρά το γεγονός ότι έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά για την απόκτησή της: «Για το 2011 δεν αναμένεται να προχωρήσει οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εισηγμένης.

H Alpha Γκρίσιν πάγωσε έγκαιρα την εκμετάλλευση των ακινήτων που διέθετε στο εξωτερικό, πλην της περίπτωσης στην Πολωνία, όπου οι πωλήσεις διαμερισμάτων και οι ενοικιάσεις καταστημάτων συνεχίζονται. Για τα υπόλοιπα ακίνητα (η τρέχουσα αποτίμησή τους είναι υψηλότερη του κόστους κτήσης τους), παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, απόφαση του ομίλου είναι να αναστείλει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011 οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα. Παράλληλα, η διοίκηση εξετάζει θετικά σοβαρές προτάσεις για πώληση κάποιων ακινήτων, η οποία θα προσέφερε σημαντική ρευστότητα στον όμιλο.

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία στη Μήλο, η αξιοποίηση της οποίας δύσκολα θα προχωρήσει στο ορατό μέλλον, και αυτό όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πολλά είχαν λεχθεί κατά το παρελθόν για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Axon Συμμετοχών (δημιουργία ΑΕΕΑΠ, προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό κ.λπ.). Σήμερα, το όλο θέμα έχει «παγώσει» για τα καλά…

Η Μουζάκης δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο πώλησης κάποιου ακινήτου της, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Για αποδοτικότερη αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της είχε μιλήσει εδώ και χρόνια η ΔΕΗ. Παρά το γεγονός ότι πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε, δεν έχουμε πληροφορηθεί κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο επί του συγκεκριμένου θέματος.

Κάποια projects προχωράνε

Όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι όλες οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων έχουν σταματήσει. Για παράδειγμα, έχουμε την υλοποίηση νέων εμπορικών κέντρων (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, READS κ.λπ.), τη συνέχιση των επενδύσεων στο εξωτερικό από τη Μηχανική, άσχετα από το γεγονός ότι η εισηγμένη θα συζητούσε προτάσεις για πώληση ή συνεργασία, κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v