Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: «Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι»

Απίθανο θεωρεί η Goldman Sachs το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αναφορικά με το ελληνικό "πρόβλημα", προκρίνει δυο λύσεις, τον επανασχεδιασμό των ομολόγων και ένα νέο δάνειο για τη χώρα.

Goldman Sachs: «Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι»
Απίθανο θεωρεί η Goldman Sachs το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αναφορικά με το ελληνικό "πρόβλημα", προκρίνει δυο λύσεις, τον επανασχεδιασμό των ομολόγων και ένα νέο δάνειο για τη χώρα.

Όπως αναφέρει, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχει εισέλθει σε μια από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά φάσεις της, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο των επενδυτών όσο και των αξιωματούχων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ασχοληθεί σε αυτή τη φάση με την μετακύλιση χρέους και εν μέσω πρωτογενούς ελλείμματος, το ενδιαφέρον της χώρας, λογικά, στρέφεται στην αναζήτηση παράτασης των προθεσμιών για τους στόχους του προϋπολογισμού στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμφωνιών δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αν και η πρωτοβουλία των αξιωματούχων της ευρωζώνης έγκειται στο να τηρηθεί «σκληρή γραμμή» λόγω της κόπωσης που εμφανίζει η προσαρμογή της Ελλάδας, μια πιο πρακτική προσέγγιση φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Με βάση τις δηλώσεις διαφόρων πολιτικών αξιωματούχων από την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται πως γίνονται συζητήσεις για το πώς να τροποποιηθούν οι όροι του προγράμματος.

Αν ληφθεί απόφαση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να ομαλοποιήσει την προσαρμογή της, θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να «γεφυρωθεί» το χάσμα χρηματοδότησης.

Η Goldman Sachs πιστεύει πως υπάρχουν δυο εναλλακτικές λύσεις, που είναι πιο βιώσιμες από άλλες.

- Η μια είναι ένα μερικό re-profiling του υπάρχοντος χρέους, με στόχο την επέκταση της ωρίμανσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2015. Μια τέτοια λύση δεν λύνει το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά δίνει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να βάλει τη δημοσιονομική της θέση σε διατηρήσιμη τροχιά. 

Σε ένα τέτοιο re-profiling εμπλέκονται κυρίως οι τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά και της Ελλάδας, όπου και είναι τοποθετημένο το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κίνηση ως "ανταλλαγή ομολόγων υπό πίεση" και θα θέσουν αξιολόγηση "χρεοκοπίας", όπως έκανε τη Δευτέρα η S&P. 

- Η δεύτερη εναλλακτική είναι ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα, πιθανόν μέσω του EFSF και όχι από μεμονωμένες χώρες. Από τη στιγμή που η πολιτική στήριξη σε μια τέτοια πολιτική θα είναι δύσκολη, ιδίως με ομόφωνη απόφαση, ενδέχεται να τεθούν νέοι όροι.          

Σε σχέση με ένα πιθανό "κούρεμα" των ομολόγων, εκτιμά ότι αν και θα "ξεκαθάριζε το τοπίο", είναι μια στρατηγική που ενέχει σημαντικό ρίσκο, τη στιγμή που υπάρχει τόση αβεβαιότητα για την οικονομική ανάκαμψη και οι τράπεζες προσπαθούν να ανακεφαλαιοποιηθούν. 

Η ιδέα της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το Ευρώ φαίνεται ακόμη πιο απόμακρη επιλογή καθώς είναι καταστροφική τόσο για τη χώρα (καθώς μια χρεοκοπία με πρωτογενές έλλειμμα συνιστά ένα σοκ με μακροχρόνιες συνέπειες), όσο και για την ευρωζώνη (πώς θα καταπολεμηθούν τα σενάρια ότι μπορεί να συμβεί και σε άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ;). 
    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v