Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καλπάζει" ο ιός της κρίσης

Αντί να καλμάρουν, αγρίεψαν τις αγορές τα πανευρωπαϊκά stress tests. Βυθίστηκαν οι τράπεζες με επίκεντρο την Ιταλία, εκτόξευση στις τιμές των ομολόγων και στα CDS για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο εν όψει της συνόδου κορυφής.

Καλπάζει ο ιός της κρίσης
Διάφορα είδη και… ύψη "κουρέματος" δοκιμάζουν οι διεθνείς αναλυτές, που έχουν πλέον πολύ καλύτερη αίσθηση για τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ευπαθή κρατικά χρέη αλλά και γενικότερα στις αγορές του Νότου.

Στα ύψη βρέθηκαν και πάλι τα spreads και τα CDSs των κρατών της ευρωπεριφέρειας. Τα CDSs της Ισπανίας ενισχύθηκαν 11,6%, της Πορτογαλίας 7,7%, της Ιταλίας 8%, της Ιρλανδίας 5,2% και της Ελλάδας 7,5%.

Το spread των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας διαμορφώθηκε στις 341 μ.β., με την απόδοσή του να κινείται πέριξ και υψηλότερα του 6%, ενώ της Ισπανίας ανήλθε στις 376 μ.β., με απόδοση 6,35%. Στην Ιρλανδία το spread του 10ετούς κινήθηκε στις 1.200 μονάδες βάσης και το αντίστοιχο της Ελλάδας στις 1.561 μ.β.

Πρακτικά, δηλαδή, το 10ετές ισπανικό ομόλογο προσφέρει πλέον απόδοση σταθερά πάνω από 6%, ενώ το ίδιο ορόσημο ξαναπέρασε χθες και το αντίστοιχο ομόλογο της Ιταλίας, δημιουργώντας... ρίγη στους traders, που θεωρούν το 7% όριο αδυναμίας δανεισμού, με βάση το τι συνέβη στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος δίνει έκθεση της Μorgan Stanley, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρξει τώρα κούρεμα 56% στα ελληνικά ομόλογα, 45% στα πορτογαλικά και 47% στα ιρλανδικά (με βάση το πόσο αποτιμώνται σήμερα στην αγορά), τότε η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τα στοιχεία που προέκυψαν από τα stress tests, θα απαιτήσει 63 δισ. ευρώ! Με αυτό το ποσό τα κεφάλαια Core Tier 1 θα επιστρέψουν στο 7% του ενεργητικού τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έπεσαν κάτω από τη λογιστική τους αξία για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο δείκτης Stoxx 600 Banks Index, ο οποίος απαρτίζεται από 49 ομίλους, υποχώρησε 2,8% σήμερα στις 166 μονάδες, επίπεδο που αντιστοιχεί σε 0,98 φορά της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων ομίλων.

Ήδη μετρά πτώση 27% από τα υψηλά του 2011 και έχει τη χειρότερη απόδοση φέτος μεταξύ των 19 επιμέρους κλάδων που απαρτίζουν τον Stoxx Europe 600 Index.

Στο κόκκινο η Ιταλία

To χρηματιστήριο της Ιταλίας βρέθηκε για ακόμα μία ημέρα στο επίκεντρο των πιέσεων, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 3,06% και τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες κλαδικές απώλειες (5,19%).

Η Intesa Sanpaolo σημείωσε πτώση 6,67%, η Banco Popolare υποχώρησε 6,51% και η Unicredit είχε απώλειες 6,36%.

Προβλήματα σε Πορτογαλία και Ισπανία

Ισχυρά χτυπήματα δέχθηκε και ο πορτογαλικός τραπεζικός τομέας. Η Banco Comercial Portugues SA (BCP) έχασε 4,1%, η Espirito Santo Financial Group SA (ESF) 2,2%. Αμφότερες προγραμματίζουν αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων με στόχο να βελτιώσουν τον ισολογισμό τους.

Στην Ισπανία τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν πλέον στο 6,5% του συνόλου, στο υψηλότερο σημείο τα τελευταία 16 χρόνια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v