Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Άμυνα στην κρίση μέσω ΑΜΚ

Δύο είναι κυρίως οι λόγοι για τους οποίους οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις προχωρούν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου ή και σε μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

Εισηγμένες: Άμυνα στην κρίση μέσω ΑΜΚ
Δύο είναι κυρίως οι λόγοι για τους οποίους οι εισηγμένες εταιρίες προχωρούν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου ή/και σε μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

Πρώτον, για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, αφού αυτές θα μειώνουν το μέγεθος των δραστηριοτήτων τους και θα προσαρμόζονται στη χαμηλότερη ζήτηση με σαφώς μικρότερο λειτουργικό κόστος.

Δεύτερον, για να κερδίσουν χρόνο περιμένοντας είτε η οικονομική δραστηριότητα να αρχίσει να ανακάμπτει είτε η κρίση να θέσει εκτός αγοράς κάποιους από τους ανταγωνιστές τους.

Υπάρχει και ένας τριτος λόγος: να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα αναδιάρθρωσης και επέκτασης σε νέες δραστηριότητες.

Η κίνηση, για παράδειγμα, του βασικού μετόχου της Ηλεκτρονικής κ. Στρούτση να καταβάλει 5,5 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου της εταιρίας δίνει σημαντικότατες ανάσες ρευστότητας στην εισηγμένη (σε συνδυασμό και με άλλες κινήσεις), σε μια περίοδο όπου αρκετοί ανταγωνιστές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στον κλάδο χονδρικής, η Γ.Ε. Δημητρίου αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου στο προσεχές μέλλον. Η εισηγμένη δραστηριοποιείται στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικών συσκευών, όπου και εκεί η κρίση έχει αφήσει ορατά σημάδια και αναμένεται συγκέντρωση του κλάδου σε λιγότερες δυνάμεις. Το ζήτημα είναι ποιες εταιρίες θα καταφέρουν να ενταχθούν στους ισχυρούς κρίκους.

Όσον αφορά στον κλάδο της ψυχαγωγίας, η Audiovisual σχεδιάζει νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με στόχο να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία.

Η Imperio (κλάδος μεταφορών και logistics) το τελευταίο διάστημα κατάφερε να αντλήσει μετρητά από τρεις διαφορετικές πηγές: 2 εκατ. ευρώ από αύξηση κεφαλαίου και συμμετοχή νέου συνεταίρου, από την πώληση ιδίων μετοχών της στον νέο συνεταίρο και από την πώληση θυγατρικής.

H Alpha Grissin αποφάσισε πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου λίγο παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια κίνησης. Ύστερα από την εφαρμογή ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου, φέτος αναμένεται βελτιωμένο αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι και φυσικά υπάρχουν πάντοτε στο χαρτοφυλάκιό του οι αιτήσεις στον κλάδο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και οι επενδύσεις στον χώρο των ακινήτων.

Σε προσπάθεια αναδιοργάνωσης και ο όμιλος Μπουτάρη, προτίθεται να αντλήσει μέσω ΑΜΚ 0,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, ενώ για τον ίδιο λόγο και η Δάιος (φέτος περιμένει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι, κυρίως χάρη στην τουριστική δραστηριότητα) αποφάσισε μια σχετικά μικρού ύψους αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης αφορά επίσης στο σύνολο των εισηγμένων εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων: η Forthnet ανακοίνωσε τη σύναψη νέων ομολογιακών δανείων και η Hellas On Line έχει ψηφίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τον Δεκέμβριο, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε σχετικό.

Οι ζημίες και η συγκυρία στον κλάδο της ακτοπλοΐας είχαν ως αποτέλεσμα οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες (Attica Group, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ) να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Η αγορά δεν θα εκπλαγεί αν κάποια στιγμή στο μέλλον προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση και οι Μινωικές Γραμμές. Άλλωστε, στον μητρικό όμιλο (Γκριμάλντι) "λεφτά υπάρχουν".

Η Εριουργία Τρία Άλφα μελετά το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, με στόχο να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες και ιδιαίτερα στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η Alapis, από την πλευρά της, θέλει πρόσθετα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τα βερεσέδια του Δημοσίου.

H συμφωνία της Nutriart με τις τράπεζες περιλαμβάνει μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες αλλά και πρόσθετο δανεισμό 15 εκατ. ευρώ από τράπεζες και τον βασικό μέτοχο. Πολύ πιθανόν η εισφορά του βασικού μετόχου να γίνει μέσα από ΑΜΚ της εισηγμένης.

Το ΙΑΣΩ έχει ψηφίσει αύξηση κεφαλαίου με στόχο τη χρηματοδότηση επεκτατικών του κινήσεων.

Η Μπάμπης Βωβός ψήφισε μεν πρόσφατα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με μετρητά, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι στραμμένο μάλλον στο πόσο γρήγορα θα ξεμπλοκάρει η υπόθεση του Βοτανικού και στο αν η εισηγμένη θα πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία σε ξένα funds, με τα οποία -όπως ισχυρίζεται- βρίσκεται σε επαφή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v