Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αύξηση κινδύνου δείχνουν οι «πλατφόρμες»!

Οι πλατφόρμες αύξησαν πρόσφατα τα margins (περιθώρια ασφάλισης) στα συμβόλαια επί διαφοράς CFDs των ελληνικών μετοχών, και μάλιστα κατά πολύ. Για ποιες μετοχές της Σοφοκλέους πρόκειται.

ΧΑ: Αύξηση κινδύνου δείχνουν οι «πλατφόρμες»!
Πέρα από τις μετοχές και τα προθεσμιακά συμβόλαια, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που τοποθετούνται στο Χ.Α. μέσα από διάφορες πλατφόρμες στα λεγόμενα CFDs (Contracts For Difference, ή συμβόλαια επί διαφοράς).

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αγοράσει το CFD της ΔΕΗ, ή μιας ελληνικής τράπεζας και να κερδίσει ανάλογα με τον αν η τιμή της μετοχής ανεβεί ή υποχωρήσει στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους οπαδούς των CFDs, αυτά υπερτερούν των άλλων παραγώγων προϊόντων γιατί προσφέρουν μεγαλύτερη μόχλευση, δεν έχουν ημερομηνία λήξεως (ο επενδυτής αποφασίζει πότε θέλει να κλείσει τη θέση του) και οι ενδοσυνεδριακές συναλλαγές ενός CFD κοστίζουν συνήθως λιγότερο από την ενδοσυνεδριακή αγοραπωλησία μιας μετοχής (intraday trading).

Το ζήτημά μας όμως δεν είναι τα CFDs. Είναι ότι οι πλατφόρμες αύξησαν πρόσφατα τα margins (περιθώρια ασφάλισης) στα CFDs των ελληνικών μετοχών, και μάλιστα κατά πολύ!

Αυτό σημαίνει πως για ελληνικές μετοχές η δυνατότητα μόχλευσης είναι σαφώς μικρότερη και αυτό αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο της χώρας…

Ενδεικτικά αναφέρουμε την κίνηση της SAXO να αυξήσει από τις 12 Δεκεμβρίου το margin για 845 ευρωπαϊκές μετοχές, εκ των οποίων οι 55 είναι ελληνικές.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, το rating κάθε μετοχής κυμαίνεται από το 1 έως και το 8. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του rating, τόσο μικρότερο ποσοστό της επένδυσης απαιτείται ως margin. Για παράδειγμα, για rating μετοχής στο 1, το απαιτούμενο margin είναι 4%, για rating 2 στο 10%, για rating 6 στο 50%, για rating 7 στο 75% και για rating 8 στο 100% (καμιά δυνατότητα μόχλευσης).

Ειδικότερα, σε 42 ελληνικές μετοχές το νέο rating έχει σκαρφαλώσει στο 8, με αποτέλεσμα η όποια επένδυση στα CFDs να μπορεί στο εξής να γίνεται χωρίς καθόλου margin.

Πρόκειται για τις μετοχές των εταιριών: ΑΤΕ, Alapis, Alco Hellas, Αλουμύλ, Ιατρικό Αθηνών, Τράπεζα Αττικής, Audiovisual, Autohellas, Avenir, Axon, Βωβός, Centric, Cyclon, Υγεία, Δομική Κρήτης, Eurobrokers, Euromedica, Γαλαξίδι, Σαράντης, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια, Κλουκίνας - Λάππας, Ideal, Ιντρακόμ, Άβαξ, Κτήμα Λαζαρίδη, ΔΟΛ, ΛΑΝΑΚΑΜ, Lavipharm, Λιβάνης, Λογισμός, Μαΐλλης, Μαθιός, Μηχανική, Nexans, Pasal, Sprider, Κανάκης, Trastor και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πέραν των παραπάνω περιπτώσεων, σημαντικές αυξήσεις στα margins θα υπάρξουν από την προσεχή Δευτέρα και σε άλλα 13 CFDs μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v