Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέκρινε 3 αλλαγές κανονισμών η Κεφαλαιαγορά

Τρεις αποφάσεις με τις οποίες τροποποιεί κανονισμούς του Χ.Α. και της ΕΤΕΣΕΠ έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Eπίσης, επέβαλε πρόστιμα ύψους 6.000 ευρώ στην εταιρία ΒΕΤΑ ΑΧΕ και 9.000 ευρώ σε μέτοχο της Βαρβαρέσος.

Ενέκρινε 3 αλλαγές κανονισμών η Κεφαλαιαγορά
Τρεις αποφάσεις με τις οποίες τροποποιεί κανονισμούς του Χ.Α. και της ΕΤΕΣΕΠ έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα:

α) Επιβάλλεται στις εκδότριες εταιρίες κατά την τακτική τους γενική συνέλευση η υποχρεωτική ανακοίνωση της ημερομηνίας αποκοπής και της ημερομηνίας έναρξης πληρωμής του μερίσματος, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

β) Επιμηκύνεται κατά 15 λεπτά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι επενδυτές μπορούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες τίτλων με βάση την τιμή κλεισίματος. Συνεπώς η περίοδος αυτή θα αρχίζει στις 16.00 και θα λήγει στις 16.30. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διευκολύνονται στις συναλλαγές τους κυρίως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

γ) Καταργείται η υποχρέωση της παροχής ελάχιστης ασφάλειας ύψους 150.000 ευρώ από τα μη εκκαθαριστικά μέλη της αγοράς παραγώγων του Χ.Α. στην ΕΤΕΣΕΠ. Με την τροποποίηση αυτή ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς παραγώγων, μειώνεται το κόστος των συναλλαγών και τονώνεται η ρευστότητα τόσο στην αγορά μετοχών, όσο και παραγώγων.

Επίσης, αποφάσισε

* Tοn διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις χρηματιστηριακές εταιρίες Ζ. ΠΟΡΤΑΛΑΚΗΣ, MAGNA TRUST, Λ. ΔΕΠΟΛΑΣ, Ν. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ΒΕΤΑ και ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

* Την επιβολή προστίμου ύψους 6.000 ευρώ στην εταιρία ΒΕΤΑ ΑΧΕ για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

* Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΑΕΛΔΕ ΚΡΟΝΙΑ με έδρα το Μαρούσι, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

* Την επιβολή προστίμου ύψους 9.000 ευρώ στην κ. Αναστασία Βαρβαρέσου, μέτοχο και μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας Βαρβαρέσος Α.Ε., διότι δεν ενημέρωσε για μετοχικές μεταβολές, ως ώφειλε, βάσει του ΠΔ 51/92.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v